dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι πτηνοτρόφοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι «έκτακτες ανάγκες»

Εικόνα του άρθρου Οι πτηνοτρόφοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι «έκτακτες ανάγκες»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/10/2024, 13:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πόσο έκτακτη ανάγκη μπορεί να είναι η ασφαλτόστρωση ενός δρόμου; Πόσο… απρόβλεπτο μπορεί να είναι ένα ολόκληρο πτηνοτροφείο;

Στη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, χωρίς να απαντήσει στις συγκεκριμένες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης.

Στην επιτροπή, λοιπόν, ήρθε ως θέμα η έγκριση προσφυγής σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ για την «κατασκευή δρόμου πρόσβασης σε παραγωγικές μονάδες της περιοχής Λαψίστας», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ. Το εν λόγω άρθρο αφορά περιπτώσεις κατεπείγουσας ανάγκης που οφείλονται σε απρόβλεπτα γεγονότα.

Διαβάστε επίσης: Τα απρόβλεπτα πτηνοτροφεία και η έκτακτη άσφαλτος 

Ο Λάμπρος Γεωργόπουλος (ΦΩΣ) -ο οποίος δεν είναι μέλος της επιτροπής αλλά παραβρίσκεται- ρώτησε γιατί δόθηκαν 365.000 ευρώ την περασμένη άνοιξη για τον ίδιο λόγο: για «άμεση αποκατάσταση των φθορών οδών πρόσβασης σε παραγωγικές μονάδες εντός λεκανοπεδίου Ιωαννίνων».

Ο Γιώργος Πρέντζας (ΛΑΣΥ) ρώτησε «πόσο έκτακτη είναι η άσφαλτος και πόσο απρόβλεπτη» για τον δρόμο και γιατί δεν συγκεντρώνονται αυτά τα έργα και οι δαπάνες.

Επειδή όμως τα πτηνοτροφεία δεν ξεπηδάνε απρόβλεπτα σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου, σαν τα μανιτάρια μετά τη βροχή, το ερώτημα γιατί πρέπει να μπαίνουν τέτοια έργα στα «έκτακτα» και γιατί δεν γίνονται διαγωνιστικές διαδικασίες. Ειδικά από τη στιγμή που η Περιφέρεια Ηπείρου εγκαλείται διαρκώς και με στοιχεία για τις απευθείας αναθέσεις και τα «κατεπείγοντα» έργα, θα έπρεπε να υπάρχει μια λογική απάντηση.

Ακολούθησε η εξής στιχομυθία:

Καχριμάνης: Ακούτε ότι ο πτηνοτροφικός συνεταιρισμός πάει πολύ καλά, ότι το ίδιο και ο Νιτσιάκος. Όλες αυτές οι μονάδες είναι τόσες πολλές που υπάρχει συζήτηση και έχουν φέρει σε πολύ υψηλό επίπεδο την πτηνοτροφία. Βοηθάμε εμείς για να γίνουν όλα αυτά

Πρέντζας: Δεν καταλαβαίνω, πόσο έκτακτη είναι η άσφαλτος και πόσο απρόβλεπτη. Ο δρόμος είναι διανοιγμένος

Καχριμάνης: Εσείς δεν καταλαβαίνετε γιατί είστε δημόσιος υπάλληλος και συνδικαλιστής

Πρέντζας: Και εσείς το ίδιο είστε, κρατικός υπάλληλος, όλα τα χρόνια

Καχριμάνης: Εγώ έχω δουλέψει πολλά χρόνια (…) Δεν καταλαβαίνετε τον πόνο του κτηνοτρόφου. Συνέχεια προστίθενται πτηνοτροφεία κάθε μέρα. Ήρθε μια κυρία με 5-6 άλλους, που είναι στον πτηνοτροφικό συνεταιρισμό.

Ο Γιάννης Στέφος από την πλευρά του, είπε ότι το ζήτημα δεν είναι στην αντιπαραβολή «πτηνοτρόφοι-δημόσιοι υπάλληλοι» αλλά αν «θέλουμε να υπάρχουν βιώσιμες επιχειρήσεις ώστε να εργάζονται οι άνθρωποι; Στηρίζουμε αυτές τις δραστηριότητες; Πέφτει η άσφαλτος; Εκεί είναι το ζήτημα».

Mόνο που κανείς δεν αμφισβήτησε την αναγκαιότητα της βελτίωσης του δρόμου πρόσβασης. Οι διαδικασίες ανάθεσης αμφισβητήθηκαν...



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ