Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για τον τουρισμό

Εικόνα του άρθρου Οι προτάσεις του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για τον τουρισμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/03/2020, 15:56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων προτείνει μια δέσμη μέτρων για τη στήριξη του τουρισμού, του τομέα δηλαδή στον οποίο αφενός στηρίζεται ένα αναπτυσσόμενο κομμάτι της οικονομίας, αφετέρου πλήττεται βαριά από την πανδημία.

Η πρόταση που συμπυκνώνεται στο σλόγκαν «Βγαίνουμε από το σπίτι-Μένουμε Ελλάδα», μεταξύ άλλων μείωση φόρων, διοδίων, τελών, επιδοτήσεις από το κράτος, κ.α:

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Θα πρέπει άμεσα να σχεδιαστεί ένα εξελιγμένο, δυναμικό  ολοκληρωμένο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού στα πρότυπα του παλαιού προγράμματος κοινωνικού τουρισμού πιο διευρυμένο, που ουσιαστικά δεν επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά εκτελούνταν και υποστηρίζονταν από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΜΕΣΩ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ

Οι δήμοι  θα πρέπει να συνδράμουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας επιδοτώντας μέρος του κόστους εκδρομών τρίτης ηλικίας (εισοδηματικό κριτήριο) μέσω των πλεονασμάτων τους, ειδικά προγράμματα πενθήμερων και εξαήμερων διακοπών, με δεδομένο ότι η συνολική αύξηση του τζίρου στις επιχειρήσεις θα επιφέρει και στους ίδιους επιστροφή χρημάτων στα ταμεία τους μέσω των διάφορων τελών που υποχρεούνται να πληρώνουν οι επιχειρήσεις.

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΚΔΡΟΜΩΝ

Το Υπουργείο παιδείας θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα οι σχολικές εκδρομές να πραγματοποιηθούν κανονικά στο τέλος της σχολικής περιόδου μόνο στις περιπτώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην ελληνική επικράτεια, μετά το τέλος των απαγορεύσεων.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ -ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.

«Χρειαζόμαστε ένα αναδιαμορφωμένο πρόγραμμα προβολής–ανάδειξης του πολιτισμικού τουρισμού και των επιμέρους μορφών του, αστικού, θρησκευτικού κ.λπ. και σαφώς με χαμηλότερες τιμές εισιτηρίων σε όλους τους χώρους, εθνικούς δημοτικούς».

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΛΑΤΦΌΡΜΑΣ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ-ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ

Να δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα στο Υπουργείο Τουρισμού για τις επιχειρήσεις  που επιθυμούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα  με ειδικές τιμές και να δοθούν περαιτέρω κίνητρα και ελαφρύνσεις σε όσους θα συμμετάσχουν σε αυτό.

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ

Για την ενδυνάμωση απομακρυσμένων και χαμηλής τουριστικής κίνησης προορισμών, να εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο επιδότησης ακτοπλοϊκών γραμμών για την στήριξη των προορισμών  αυτών και την αύξηση της τουριστικής κίνησης.

ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΤΕΛΗ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ

Το Υπουργείο Τουρισμού καθώς και των οικονομικών να συμφωνήσει με την εταιρία Fraport για χαμηλότερα τέλη αεροδρομίων.

ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΔΙΟΔΙΩΝ

Τα υπουργεία Τουρισμού και  Οικονομικών να συμφωνήσουν με τις εταιρίες για μειωμένες τιμές στα διόδια της χώρας καθώς και στην γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου με τελικό στόχο την μείωση του κόστους μετακίνησης των πολιτών –τουριστών μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου.

ΑΠΑΛΟΙΦΗ-ΑΝΑΣΤΟΛΗ  ΤΕΛΟΥΣ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗΣ

Να καταργηθεί ή ανασταλεί τουλάχιστον για την σεζόν 2020 το τέλος διανυκτέρευσης, συνδράμοντας έτσι στη μείωση του κόστους ανά διανυκτέρευση.

ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΣΤΙΑΣΗ

Στην Ελλάδα εφαρμόζονται οι υψηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ σε σχέση με τις ανταγωνιστικές χώρες, τόσο στην εστίαση όσο και στη διαμονή στα τουριστικά καταλύματα. Τα συναρμόδια υπουργεία να επανεξετάσουν τους συντελεστές από 24% στο 13% και από 13% στο 6%.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ -ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

«Να δημιουργήσουμε όλοι μαζί εκείνο το πρόγραμμα υποστήριξης και επιλογής των προϊόντων που παράγονται στην χώρα μας με ασφάλεια και ποιότητα, να λειτουργήσουμε ως ένα ενιαίο δίκτυο υποστήριξης των ελληνικών επιχειρήσεων , των προϊόντων αλλά και της ελληνικής οικονομίας».

 ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

Τα προγράμματα απασχόλησης να εκτελεστούν στοχευμένα και με προτεραιότητα στους κλάδους τουρισμού και εστίασης.

Η ενεργοποίηση του σχετικού προγράμματος θα πρέπει να είναι  ο πρώτος από τους άμεσους στόχους των υπουργείων για την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού.  

ΣΧΟΛΙΑ
Χρυσούλα&Τρύφων Ζήσης
Πρέπει να βοηθήσετε πραγματικά όλους εμάς που ασχολούμαστε στον τουριστικό κλάδο,που ζούμε τις οικογένειες μας από τις μικρές επιχειρήσεις μας..... Ευχαριστούμε
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back