ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι «πονοκέφαλοι» των αδέσποτων και των απλήρωτων λογαριασμών

Εικόνα του άρθρου Οι «πονοκέφαλοι» των αδέσποτων και των απλήρωτων λογαριασμών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2018, 16:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η (μη) διαχείριση των αδέσποτων ζώων και οι απλήρωτοι λογαριασμοί από μισθωτές ακινήτων στη ΔΕΥΑΙ αναδεικνύονται ως ιδιαίτερα σημαντικά θέματα από τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Ιωαννιτών Χρήστο Πάνο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεσή του την οποία παρουσίασε στη χτεσινή απολογιστική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο κ. Πάνος κάνει λόγο για ένα ημιτελές νομικό πλαίσιο (4039/2012) ενώ επισημαίνει την απουσία της Αστυνομίας από την εφαρμογή του νόμου. Σύμφωνα με την άποψή του, ο ισχύων νόμος δεν προβλέπει τη μόνιμη απομάκρυνση των αδέσποτων ζώων από τους κοινόχρηστους χώρους αλλά μόνο τη διαχείρισή τους (στείρωση και εμβολιασμός) και στη συνέχεια την επαναφορά τους στο περιβάλλον όπου βρίσκονταν προηγουμένως. Για τη βελτίωση της κατάστασης, εκτιμά ότι οι Δήμοι θα πρέπει να  επιδιώξουν την τροποποίηση του νόμου με την προσθήκη της υποχρέωσης δημιουργίας χώρων μόνιμης φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων από όλους τους Δήμους της χώρας και πρόβλεψη της απαιτούμενης χρηματοδότησης από εθνικούς και ενδεχομένως κοινοτικούς πόρους. Απαραίτητο θεωρεί και την εφαρμογή των διατάξεων για την ευθύνη κατόχων ζώων συντροφιάς, οι οποίοι τα εγκαταλείπουν και τα καθιστούν αδέσποτα. 

Σε αυτό το σημείο αναφέρει ότι μόλις διαπιστωθεί ότι ένα αδέσποτο ζώο είναι «τσιπαρισμένο» και ανήκει σε ιδιοκτήτη, ο οποίος το εγκατέλειψε, η βεβαίωση της παράβασης ανήκει στην Αστυνομία, η οποία μέχρι σήμερα δυστυχώς δεν έχει αρχίσει να ασχολείται με αυτό το θέμα. «Πιθανόν λόγω φόρτου εργασίας με άλλες υποθέσεις αστυνόμευσης, η ανάγκη όμως της συμμετοχής της είναι προφανής» τονίζει.   


ΟΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΕΥΑΙ

Το δεύτερο μείζον ζήτημα, σύμφωνα με τον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΥΑΙ από μισθωτές. Πολλοί μισθωτές κατοικιών αφήνουν τα ακίνητα που έχουν μισθώσει, έχοντας συνήθως, εκτός από απλήρωτα μισθώματα, και απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΙ για νερό που οι ίδιοι έχουν καταναλώσει κατά τη διάρκεια της μίσθωσης. Βάσει της νομοθεσίας, για τους απλήρωτους λογαριασμούς η ΔΕΥΑΙ δύναται να στραφεί είτε κατά του μισθωτή είτε κατά του ιδιοκτήτη. Όμως επειδή ο μισθωτής συνήθως δεν είναι δυνατό να βρεθεί, μένει το χρέος στον ιδιοκτήτη για υπηρεσίες, που ο ίδιος δεν έχει καταναλώσει. 

Ο κ. Πάνος αναφέρει ότι εντός του 2017, η ΔΕΥΑΙ έκανε σημαντικές κινήσεις στην κατεύθυνση της βεβαίωσης στη Δ.Ο.Υ. των οφειλών ύδρευσης στους πραγματικούς καταναλωτές-μισθωτές, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα. Εκτιμά ωστόσο ότι η πρόσφατη γνωμοδότηση υπ’ αριθ. 4/2018 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θα ανοίξει τον δρόμο για  την επίλυση του σοβαρού αυτού ζητήματος.  Με τη σχετική γνωμοδότηση επιτρέπει η είσπραξη των οφειλών προς τις ΔΕΥΑ από τις ΔΟΥ με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Κατά τα άλλα, στον Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Ιωαννιτών, μέσα σε έναν χρόνο, απευθύνθηκαν 116 δημότες για ατομικά τους θέματα, τέσσερεις ομάδες δημοτών και δύο επιχειρήσεις

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back