Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αδέσποτα: Γύρω γύρω όλοι

Εικόνα του άρθρου Αδέσποτα: Γύρω γύρω όλοι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/09/2016, 13:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το καταφύγιο αδέσποτων ζώων έχει ξεπεράσει προ πολλού τις αντοχές του. Μια δομή για 45 αδέσποτα ζώα φιλοξενεί σήμερα 150. Τις αντοχές της, όμως, έχει ξεπεράσει και η τοπική κοινωνία, με δεκάδες αδέσποτα σκυλιά να βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης.

Η υπόθεση της διαχείρισης των αδέσποτων είναι πολυεπίπεδο. Έχει να κάνει με τις στειρώσεις, με την αντιμετώπιση των επιθετικών ζώων, με την επανένταξη των αδέσποτων στο φυσικό τους περιβάλλον, με την υιοθεσία και κυρίως με την παιδεία των πολιτών. Τι κάνει για όλα αυτά ο δήμος Ιωαννιτών;

Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Μπάμπης Μπρέχας για άλλη μια φορά κλήθηκε χτες, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, να δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις. Παρά τις όποιες καλές προθέσεις, είναι σαφές ότι το δημαρχείο βρίσκεται μπροστά σε ένα αδιέξοδο, με τα αδέσποτα ζώα όλο και να πληθαίνουν. «Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του κυνοκομείου (σ.σ. το 2012) έχουμε φιλοξενήσει 1500 ζώα, ενώ έχουμε κάνουμε 450 στειρώσεις. Φανταστείτε τι θα γινόταν με τα αδέσποτα αν δεν είχαμε κάνει τις στειρώσεις»τόνισε. Μήπως τελικά τέτοιου είδους καταφύγια προσελκύουν περισσότερα αδέσποτα; Είναι γνωστό ότι αρκετά συχνά οι υπάλληλοι του καταφυγίου βρίσκουν έξω από την πόρτα εγκαταλελειμμένα ζώα, όπως και ότι... καταφτάνουν ζώα από όλες τις περιοχές του νομού. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου που ο δήμος Ιωαννιτών έχει ζητήσει ουκ ολίγες φορές από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου να πάρει πρωτοβουλίες για την ίδρυση νέων καταφυγίων. Ο κ. Μπρέχας, πάντως, ανέφερε ότι «βάσει της ευρωπαϊκής εμπειρίας, τέτοιου είδους κυνοκομεία αποδίδουν μετά από 15 χρόνια διαχείρισης».

Τι σκέφτεται, ωστόσο, να κάνει ο δήμος Ιωαννιτών για όλα αυτά; Στις σκέψεις του, όπως αυτές κατατέθηκαν από τον κ. Μπρέχα, στο δημοτικό συμβούλιο, είναι η δημιουργία ενός νέου καταφυγίου για 100 ζώα μέσω του νέου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) αλλά και η επιβολή ενός ειδικού τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΙ για τη χρηματοδότηση δράσεων για τα αδέσποτα ζώα.

Η επιβολή του ειδικού τέλους είναι μια πρακτική που έχει ακολουθηθεί και από άλλους δήμους, οι οποίοι επίσης αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με τα αδέσποτα. Σύμφωνα με τον κ. Μπρέχα, οι συνεννοήσεις που γίνονται με τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΙ Μάκη Χρυσοστόμου, αφορούν ένα τέλος 0,20 ευρώ σε κάθε λογαριασμό. Δηλαδή, σε κάθε νοικοκυριό θα αντιστοιχεί 1,20 ευρώ ετησίως.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3