Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Oι περιπέτειες της οικίας Ισμήνης Τζαβέλλα

Εικόνα του άρθρου Oι περιπέτειες της οικίας Ισμήνης Τζαβέλλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2017, 11:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το 2012, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων αποφάσισε να προχωρήσει στην αποκατάσταση ενός από τα πιο σημαντικά κτίρια της πόλης των Ιωαννίνων, του αρχοντικού Ισμήνης Τζαβέλλα στην οδό Παύλου Μελά. Ένα αρχοντικό το οποίο έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης από το υπουργείο Πολιτισμού.

Αν και με αρκετή καθυστέρηση, το έργο αποκατάστασης ολοκληρώθηκε (με πόρους από το κληροδότημα Ισμήνης Τζαβέλλα). Ωστόσο, η αστική αυτή διώροφη κατοικία του 19ου αιώνα δεν είναι ακόμα έτοιμη για να λειτουργήσει ως μουσείο, όπως ήταν η επιθυμία της δωρήτριας της οικίας στον δήμο Ιωαννιτών. Απομένουν να γίνουν κάποιες εσωτερικές εργασίες μικρής έκτασης και μια μουσειολογική μελέτη.

Κι ενώ όλα αυτά έπαιρναν τον δρόμο τους, ξαφνικά προέκυψε «άγνωστος ιδιοκτήτης». Η δημοτική αρχή ανακάλυψε ότι το κτίριο φέρεται ως αγνώστου ιδιοκτήτη. Συγκεκριμένα κατά την κατάρτιση του κτηματολογίου, πριν από αρκετά χρόνια, δεν δηλώθηκε ο δήμος Ιωαννιτών ως ιδιοκτήτης. Σε τελευταία του συνεδρίασή της, η οικονομική επιτροπή του Δήμου αποφάσισε να ασκήσει ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων αναγνωριστική αγωγή για την κυριότητα του ακινήτου προκειμένου να γίνει η διόρθωση της ανακριβούς εγγραφής στο κτηματολόγιο. Μια τυπική αλλά απαραίτητη διαδικασία για να κλείσει επιτέλους ο φάκελος «οικία Ισμήνης Τζαβέλλα».

Για την ιστορία, πριν από 30 χρόνια, το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων είχε πιστοποιήσει ότι ο Δήμος είναι ο μοναδικός εκ διαθήκης κληρονόμος της Ισμήνης Τζαβέλλα και όλων των κινητών και ακίνητων που αναφέρονται στη διαθήκη της. Τα σχετικά μεταγράφηκαν στο βιβλίο μεταγραφών Ιωαννίνων και η κυριότητα των ακινήτων περιήλθε στον Δήμο. Παραδόξως, στη συνέχεια, το δεδομένο αυτό δεν πέρασε στο κτηματολόγιο.

Με τη διαθήκη της, η Ισμήνη Τζαβέλλα ζητούσε «η οικία μεθ’ όλων των επίπλων και αντικειμένων ευρισκομένων εν αυτή να διατηρηθεί οπωσδήποτε ως έχει και να λειτουργήσει ως Μουσείον». Να μετατραπεί δηλαδή η οικία σε ένα μουσείο-αρχοντικό του 19ου αιώνα. Πέραν της υλοποίησης αυτής της δέσμευσης, ο Δήμος διερευνά τις δυνατότητες ανάπτυξης και παράλληλων δράσεων.

Για πολλά χρόνια πάντως στο κτίριο στεγάζονταν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), τα οποία μετακόμισαν το 2006 στο Σουφαρί Σεράι στο Κάστρο Ιωαννίνων. Με τη μετακόμιση των ΓΑΚ, το κτίριο περιήλθε σε αχρηστία. Το 2009 μάλιστα έγινε διάρρηξη, με αρκετά αντικείμενα (άγνωστο πόσα) να εξαφανίζονται από την οικία –αντικείμενα ιδιαίτερης αξίας είχαν μεταφερθεί προ πολλού στο δημαρχείο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back