Oikonomou pisoi
ΘΕΑΤΡΟ

«Οι παστρικές» και Φαραντούρη στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Εικόνα του άρθρου «Οι παστρικές» και Φαραντούρη στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/07/2022, 02:52
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για τρίτη χρονιά, το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί το πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός». Το φετινό πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και περιλαμβάνει 140 εκδηλώσεις σε 66 αρχαιολογικούς χώρους από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Οι εκδηλώσεις, με δωρεάν είσοδο, αφορούν διαφορετικές μορφές τέχνης: το θέατρο, τη μουσική, τον χορό, τις εικαστικές τέχνες – περφόρμανς, τις παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους και το μουσικό θέατρο. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανακοινώθηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Πολιτισμού.

Το αρχαίο θέατρο Δωδώνης συμμετέχει και φέτος σε αυτό το πρόγραμμα. Πληροφορίες και προκρατήσεις: https://digitalculture.gov.gr/.

21-22 Ιουλίου, αρχαίο θέατρο Δωδώνης

«Οι παστρικές»

Από το Θέατρο Τέχνης

Πρόκειται για μια παράσταση που συνδυάζει αποσπάσματα από τις Ικέτιδες του Αισχύλου, ιστορικά στοιχεία, μαρτυρίες, παραδοσιακά ακούσματα αλλά και πρωτότυπα κείμενα και τραγούδια, προκειμένου να φωτίσει το έπος της μετεγκατάστασης των νεαρών γυναικών που αποτελούσαν τη συντριπτική πλειοψηφία των προσφυγικού πληθυσμού.

Οι νεαρές χήρες, ανύπαντρες και ορφανές Μικρασιάτισσες, στην προσπάθειά τους να διεκδικήσουν την επαγγελματική αλλά και προσωπική «αποκατάστασή» τους στην πατριαρχική Ελλάδα του ’22, γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από άντρες αλλά και ρατσισμού από Ελλαδίτισσες που τις βλέπουν ως αντίζηλες.

Τις αποκαλούν «παστρικές», όχι για να παινέψουν την αγάπη τους για τον καλλωπισμό και την καθαριότητα: εκείνα τα χρόνια στην Ελλάδα οι μόνες που –λόγω επαγγέλματος– πλένονταν συχνά ήταν οι πόρνες. Οι «τίμιες» γυναίκες δεν είχαν ανάγκη να «ξεπλυθούν» από καμιά «ντροπή»…

Κείμενο, σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη, Σκηνικά, κοστούμια: Χριστίνα Κάλμπαρη, Μουσική σύνθεση, μουσική επιμέλεια: Αυγερινή Γάτση, Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή, Σκηνικά, φωτιστική εγκατάσταση: Στέλλα Κάλτσου.

Ερμηνεύουν: Αυγερινή Γάτση, Κατερίνα Λυπηρίδου, Μαριλένα Μόσχου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Αμαλία Τσεκούρα. Συμμετέχουν δύο μουσικοί.


27 & 28 Αυγούστου, αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Το ρόδον της Ανατολής

Από την ΑΜΚΕ «Εν Χορδαίς»

Ένα έργο που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα του 1950 μέσα σε ένα κουπέ τρένου όπου συναντιούνται πρόσφυγες από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Καππαδοκίας. Όπως συχνά συμβαίνει στα ταξίδια, οι επιβάτες αρχίζουν να αφηγούνται ιστορίες τόσο από την πατρίδα τους πριν τον ξεριζωμό όσο και από τις περιπέτειες της εγκατάστασής τους στην Ελλάδα. Μέσα από πρωτότυπα τραγούδια και κείμενα ξεδιπλώνονται έξι ιστορίες ανθρώπων από τις οποίες ξεπροβάλλουν οι μνήμες και η νοσταλγία από την πατρίδα τους πριν τον ξεριζωμό, το περιπετειώδες ταξίδι στην Ελλάδα, τα προβλήματα της προσαρμογής και αφομοίωσής τους στο νέο περιβάλλον, αλλά και το πλήθος των θετικών επιδράσεων που προκάλεσε η έλευση των προσφύγων στην οικονομική και πνευματική ζωή της Ελλάδας.

Ο περιφερόμενος ελεγκτής εισιτηρίων είναι αυτός που μεταφέρει την οπτική των ντόπιων για τους Έλληνες της Ανατολής.

Τραγούδι: Μαρία Φαραντούρη, σκηνοθεσία: Δέσποινα Σαραφείδου, κείμενα, αφήγηση: Βασιλική Νευροκοπλή, μουσική σύνθεση, μουσική διεύθυνση: Κυριάκος Καλαϊτζίδης

Μουσικό σχήμα «Εν Χορδαίς»: Βιολί: Κυριάκος Πετράς, Κανονάκι: Θανάσης Κουλεντιανός, Τραγούδι: Νίκος Ανδρίκος, Τσέλο: Χρήστος Συκιώτης, Λαούτο, κιθάρα: Θανάσης Βόλας, Ούτι, τραγούδι: Κυριάκος Καλαϊτζίδης, Κρουστά: Πέτρος Παπαγεωργίου, Πιάνο: Γιώργος Κοκκινάκης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back