Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι λάμπες, οι ιδιώτες και οι προβληματισμοί

Εικόνα του άρθρου Οι λάμπες, οι ιδιώτες και οι προβληματισμοί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/09/2019, 19:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πρώτη πολιτική απόφαση που έρχεται να αναδείξει τον τρόπο σκέψης της νέας δημοτικής αρχής Ιωαννίνων είναι η ακύρωση του δημόσιου διαγωνισμού για την προμήθεια και την εγκατάσταση λαμπών LED, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ. Μια απόφαση που προκαλεί την έντονη αντίδραση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, δημιουργεί πολιτικά «μέτωπα» και δημιουργεί έναν μεγάλο προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι με το ενεργειακό μέλλον της πόλης.

Η οικονομική επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών, στη σημερινή της συνεδρίαση, έβαλε τη σφραγίδα της, κατά πλειοψηφία, στην απόφαση της δημοτικής αρχής για την ακύρωση του διαγωνισμού. Η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ προτίθεται να σχεδιάσει ένα μεγαλύτερο έργο, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με μόχλευση πόρων από τον ιδιωτικό τομέα κι όχι με δημοτικούς πόρους, όπως είχε σχεδιάσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία σε ανακοίνωσή της υπεραμύνεται του δημόσιου χαρακτήρα του έργου του φωτισμού. Το «όχι» ήρθε από τους δημοτικούς συμβούλους Θωμά Γιωτίτσα και Γιάννη Λιόντο (της παράταξης του Θωμά Μπέγκα) αλλά και από τον Βασίλη Κοσμά της παράταξης της Τατιάνας Καλογιάννη. Μάλιστα, η πλειοψηφία της οικονομικής επιτροπής αρνήθηκε να πάει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.

Και οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης, σε ανακοινώσεις τους με το τέλος της συνεδρίασης της επιτροπής, αμφισβητούν τον σχεδιασμό της δημοτικής αρχής.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Η δημοτική αρχή του κ. Ελισάφ αποφάσισε να ακυρώσει τον διαγωνισμό με το σκεπτικό ότι δεσμεύονται πόροι από τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου για το 2019 και το 2020 και ότι η ίδια θέλει να σχεδιάσει ένα έργο ενεργειακού οδοφωτισμού σε μεγαλύτερο μέγεθος (ο διαγωνισμός αφορούσε περίπου 3.000 λάμπες LED). 

Στην εισήγησή του, ο αντιδήμαρχος Φώτης Βάββας μίλησε για κάλυψη του 70% της συνολικής εγκατάστασης του Δήμου με πόρους από τον ιδιωτικό τομέα (μέσω σύμβασης ενεργειακής απόδοσης).

Ανέφερε δε, όπως σημειώνεται και σε ανακοίνωση του Δήμου, ότι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την ωρίμανση της πρότασης δεν θα ξεπερνά τους πέντε-έξι μήνες, ενώ «αντιμετώπισε» το επιχείρημα των παρατάξεων του κ. Μπέγκα και της κ. Καλογιάννη για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ λέγοντας ότι «στο ΕΣΠΑ, ο Δήμος θα καταθέσει προτάσεις για άλλα ενεργειακά έργα, για να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ για τον Δήμο». Ένα ακόμη επιχείρημα ήταν ότι για την ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο ΕΣΠΑ απαιτείται αλλαγή των όρων δημοπράτησης.

Ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής και αντιδήμαρχος Έργων Γιώργος Αρλέτος (και στενός συνεργάτης του κ. Ελισάφ) ήταν αυτός που ανέλαβε σε πολιτικό επίπεδο να απαντήσει στο επιχείρημα της παράταξης του κ. Μπέγκα για ποιο λόγο δεν εκφράστηκαν νωρίτερα αντιρρήσεις επί του έργου. «Η σημερινή αρχή δεν αιφνιδίασε ούτε έχει κρυφή ατζέντα καθώς οι προθέσεις της και ο σχεδιασμός της είχαν κατατεθεί με την επιστολή του δημάρχου», είπε ο κ. Αρλέτος. Βέβαια, ο νέος σχεδιασμός προέκυψε μετεκλογικά και εκφράστηκε σε επιστολή που είχε στείλει ο κ. Ελισάφ στις αρχές Αυγούστου στον κ. Γιωτίτσα ζητώντας την ακύρωση του διαγωνισμού. Σημειωτέον ότι η επιστολή αυτή δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα, όπως δεν έγινε ούτε σχετική ανακοίνωση. Όπως προκύπτει από το υπόμνημα που έδωσε στη δημοσιότητα η παράταξη του κ. Μπέγκα, η επιστολή ήταν «προσβλητική και με απαράδεκτες απειλές» και «γεμάτη ανακρίβειες» (διαβάστε εδώ το υπόμνημα)

ΠΟΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΜΠΕΣ;

Ένα σοβαρό ζήτημα που προκύπτει, επιπλέον, είναι ο αριθμός των λαμπτήρων. Ο κ. Βάββας μίλησε για την ύπαρξη 33.000 λαμπτήρων στον Δήμο Ιωαννιτών (ο κ. Ελισάφ είχε μιλήσει για 30.000 λαμπτήρες), με στόχο να αντικατασταθεί το 70% και όχι μόλις το 8% που περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της πρώην δημοτικής αρχής. 

Σε αυτό το σημείο, ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του κ. Μπέγκα, στο υπόμνημα που κατέθεσε στην επιτροπή, αναφέρει ότι οι λάμπες-φωτιστικά σώματα στον Δήμο φτάνουν τις 12.000 κι όχι τις 33.000, όπως λέγεται. 

Παραπέμπει δε στο εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης Βιώσιμης Ενέργειας. Απαραίτητη σημείωση: στη σημερινή συνεδρίαση, δεν υπήρχε υπηρεσιακή εισήγηση.

Στο υπόμνημά της η παράταξη θέτει επιπλέον ζήτημα και για τις μακρόχρονες διαδικασίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του νέου σχεδιασμού της δημοτικής αρχής, ενώ φέρεται κατά της σύμβασης ενεργειακής απόδοσης, με το σκεπτικό ότι εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο. «Κοινό σημείο των εν λόγω συμβάσεων είναι η αποπληρωμή της επένδυσης μέσω δέσμευσης των δημοτικών τελών υπέρ του αναδόχου έως και την πλήρη εξόφλησής της. Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν επαρκούν τα χρήματα του λογαριασμού για την πληρωμή της εταιρείας, θα συμπληρώνονται από κεφάλαια του τακτικού προϋπολογισμού του Δήμου» τονίζει.

Ενδιαφέρουσα είναι και η τοποθέτηση της παράταξης της κ. Καλογιάννη, η οποία ως αντιπεριφερειάρχης Ιωαννίνων είχε προωθήσει τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Περιφέρεια Ηπείρου. Η παράταξη εκφράζει τη διαφωνία της και με τον τρόπο διακήρυξης του έργου από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά και τη διαφωνία της με τη νυν δημοτική αρχή. Γιατί διαφωνεί με τη δημοτική αρχή του κ. Ελισάφ; Σύμφωνα με ανακοίνωσή της (αρκετά τεχνοκρατική), επειδή δεν υπάρχει τεκμηρίωση ακύρωσης του διαγωνισμού από κάποια υπηρεσιακή εισήγηση, επειδή ο νέος σχεδιασμός είναι «αποσπασματικός», «μελλοντικός» και «δεν προβλέπει την ένταξη του συνολικού αντικειμένου της ενεργειακής αναβάθμισης του οδικού φωτισμού του Δήμου». Η πρόταση της παράταξης ήταν να χρηματοδοτηθεί το παρόν έργο από το ΕΣΠΑ.

ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σε πολιτικό επίπεδο, ιδιαίτερη σημασία έχει η άρνηση της δημοτικής αρχής να φέρει το θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, όπου η δημοτική αρχή δεν έχει πλειοψηφία. 

Η παράταξη «Ενότητα Πολιτών» του κ. Μπέγκα, σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει με νόημα ότι η δημοτική αρχή «επέλεξε ένα περιορισμένο συλλογικό όργανο, εκεί όπου με το νέο νόμο της Ν.Δ. έχουν την πλειοψηφία». 

Στο «κατηγορώ» της περιλαμβάνονται ακόμη η απουσία υπηρεσιακής εισήγησης και η απουσία επιχειρημάτων. «Με τη στάση τους αυτή αποδεικνύεται για πρώτη φορά η αλήθεια της θέση μας ότι δηλαδή η ‘Νέα Εποχή’ δεν επιθυμούσε ποτέ συνεργασία με τη δική μας παράταξη, γιατί προφανώς η δημοτική αρχή που είχε στο μυαλό της στηρίζεται σε ένα εντελώς διαφορετικό ιδεολογικό υπόβαθρο από το δικό μας. Γιατί γνώριζαν πολύ καλά ότι εμείς δεν θα παραδίδαμε ποτέ ένα δημόσιο αγαθό σε ιδιώτες, παρά μόνο ως έσχατη λύση ανάγκης» αναφέρει η παράταξη του κ. Μπέγκα, βάζοντας σε πρώτο πλάνο τις ιδεολογικές γραμμές.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή του, τον δημόσιο χαρακτήρα του οδοφωτισμού υπερασπίζεται και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Ιωαννίνων, ο οποίος εκφράζει τη διαφωνία του με την ακύρωση του διαγωνισμού. «Η παραχώρηση σε ιδιώτη του ηλεκτροφωτισμού ή και άλλων υπηρεσιών που σχετίζονται με τα ανταποδοτικά, το μόνο που θα εγγυηθεί είναι ότι θα παραμείνουν στις ίδιες τιμές (αν δεν αυξηθούν κιόλας με την αύξηση των τιμών του ρεύματος) ώστε να εξασφαλίζεται το κέρδος του ιδιώτη που θα αναλάβει το ΣΔΙΤ» τονίζεται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back