Tην πρόθεση της δημοτικής αρχής να σχεδιάσει ένα νέο έργο «έξυπνου» οδοφωτισμού εξέφρασε σήμερα σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, με αφορμή την επικείμενη ακύρωση του τρέχοντος διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση περίπου 3.000 λαμπτήρων LED από την οικονομική επιτροπή. Σύμφωνα δε με τα όσα είπε, το νέο έργο θα περιλαμβάνει όχι 3.000 λάμπες αλλά 30.000 λάμπες… Την ίδια ώρα, προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο έργο που επιδιώκει ο Δήμος.
«Θεωρώ ότι η αντικατάσταση ενός μικρού μόνο ποσοστού των φωτιστικών σωμάτων με δαπάνες από τον προϋπολογισμό του Δήμου δεν είναι συμφέρουσα. Θα επιλέξουμε διαφορετική διαδικασία για το σύνολο του φωτισμού στο Δήμο –περίπου 30.000 λάμπες- από την οποία δεν θα υπάρξει κανένα κόστος για τον Δήμο και τους πολίτες. Υπάρχουν τρόποι που δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του Δήμου» τόνισε.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή αποφάσισε να «τρέξει» τον διαγωνισμό με ιδίους πόρους τους οποίους διαθέτει το ταμείο των ανταποδοτικών τελών, με την παράλληλη προσδοκία ένταξης του έργου, προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, στο ΕΣΠΑ -αυτή την περίοδο και μέχρι τέλη Οκτωβρίου θα είναι στον αέρα σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Ηπείρου, με συνολικό προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ.
Το σενάριο που επιδιώκει να εφαρμόσει η δημοτική αρχή του Μωυσή Ελισάφ, αφορά τις περίφημες συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης, μια μορφή Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Με τις συμβάσεις αυτές, τη χρηματοδότηση του έργου, όπως και τη συντήρηση και λειτουργία της υποδομής για αρκετά χρόνια, αναλαμβάνει ιδιώτης, ο οποίος κάθε χρόνο αμείβεται μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη ενός Δήμου ανάλογα με το ποσοστό της ενεργειακής εξοικονόμησης ή με ένα σταθερό ποσό. Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, ανάλογα παραδείγματα σε Δήμους της χώρας, που έχουν μελετηθεί ή έχουν υλοποιηθεί, για 5.000 λάμπες (κατά μέσο όρο) οριοθετείται στα 12 χρόνια. Επί της ουσίας, με το μοντέλο αυτό, ένας Δήμος, σε πρώτη φάση, βγαίνει από τη δύσκολη θέση όταν δεν έχει πόρους για να κατασκευάσει ένα έργο.
Οι συμβάσεις ενεργειακής απόδοσης είναι και το μοντέλο που προάγει η Περιφέρεια Ηπείρου στη συνεργασία της με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την αντικατάσταση δημοτικού οδοφωτισμού.
Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Δήμος διαθέτει έστω κάποια προμελέτη των νέων δεδομένων ή κάποιο ενδεικτικό κόστος του νέου σχεδιασμού με τις 20.000 ή 30.000 λάμπες. Εν αναμονή λοιπόν της συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής του Δήμου την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου...