Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 17-12-2020, 13:09

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σχετικά με την προστασία των μνημείων στους Κήπους Ζαγορίου.

Ο κ. Αρσένης αναφέρεται μεταξύ άλλων στα γεφύρια και τις μονές της περιοχής και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ένταξη της περιοχής ως πολιτιστικό τοπίο στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO θα αποτελούσε αδιαμφισβήτητα μοναδική διαφήμιση για τον τουρισμό της περιοχής σε παγκόσμια κλίμακα».

Ζητάει να μάθει, μεταξύ άλλων, ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Κήπων, να αναδειχτούν τα μνημεία και συγκεκριμένα, «τι μέλλει γενέσθαι με την Μονή Γέννησης της Θεοτόκου (Μονή Θεοτόκου Μπάγιας) που τόσο το κτήριο όσο και οι πολύτιμες τοιχογραφίες της βρίσκονται υπό κατάρρευση».

Επίσης, ζητάει ενημέρωση για τις «εργασίες αποκατάστασης έχουν δρομολογηθεί για τις τρεις δημόσιες θολωτές μεταβυζαντινές βρύσες του χωριού καθως και τη στεγασμένη Βρύση στο μονοπάτι για την Μονή Θεοτόκου και στα έργα υποδομής τους (στέρνες, δίκτυα κτλ)» και τέλος, αν το υπουργείο προτίθεται να καλύψει το «νομικό κενό προστασίας του ανακηρυγμένου Γεωπάρκου UNESCO Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου και των μονοπατιών του Ζαγορίου» και να «μεριμνήσει έτσι ώστε να τεθεί εκ νέου υποψηφιότητα πολιτιστικού τοπίου στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO για τα χωριά του Ζαγορίου και τα πολυάριθμα μνημεία του».

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa