Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

UNESCO-Ζαγόρι: Μετά από πέντε χρόνια επιστρέφει

Εικόνα του άρθρου UNESCO-Ζαγόρι: Μετά από πέντε χρόνια επιστρέφει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/09/2019, 01:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον Δεκέμβριο του 2014, λίγο καιρό πριν τις εθνικές εκλογές, ο τότε υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας είχε ανακοινώσει την απόφαση του υπουργείου να προτείνει το Ζαγόρι για ένταξη στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ως πολιτιστικό τοπίο.

Η ανακοίνωση συνοδευόταν και από το ενδιαφέρον του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς να συνδράμει στη σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας. Την εποχή εκείνη, γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού ήταν η Λίνα Μενδώνη. Σήμερα η κ. Μενδώνη είναι υπουργός και ο κ. Τασούλας πρόεδρος της Βουλής.

Πέντε χρόνια μετά, η υπόθεση «UNESCO» για το Ζαγόρι επιστρέφει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να την έχει στην ατζέντα της αυριανής επίσκεψής του. Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί αύριο το απόγευμα τη Βίτσα όπου θα γίνει η παρουσίαση της όλης υπόθεσης. Είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός θέλει να δώσει το δικό του πολιτιστικό στίγμα στην περιοχή των Ιωαννίνων.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) αναφέρει δε ότι υπάρχει και προγραμματισμός, σύμφωνα με τον οποίο ο τελικός φάκελος της υποψηφιότητας θα κατατεθεί στην UNESCO τον Φεβρουάριο του 2021. «Το 2014, το υπουργείο Πολιτισμού, με την οικονομική υποστήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, είχε ξεκινήσει την κατάρτιση του φακέλου υποψηφιότητας των Ζαγοροχωρίων για την ένταξή τους στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO, ωστόσο ακολούθησε μια μεγάλη περίοδος αδράνειας, έως το καλοκαίρι του 2019, όταν το συγκεκριμένο ζήτημα ήρθε εκ νέου στην επιφάνεια» σημειώνει το ΑΠΕ.

Ο κ. Τασούλας, ως βουλευτής Ιωαννίνων, επί  κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει αναφορά στη Βουλή για την όλη υπόθεση, με το υπουργείο Πολιτισμού να δίνει την απάντηση ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένος φάκελος.

Τα πολιτιστικά τοπία επιλέγονται από την UNESCO λόγω της ιδιαίτερης, οικουμενικής τους σημασίας, της αντιπροσωπευτικότητάς τους όσον αφορά καθορισμένες γεω-πολιτισμικές περιοχές, καθώς και λόγω της ικανότητάς τους να εκπροσωπήσουν τα ουσιαστικά και διακριτά πολιτισμικά στοιχεία τέτοιων περιοχών. Αν θα τα καταφέρει το Ζαγόρι, θα δείξει…

Το Ζαγόρι, πάντως, έχει ήδη μια σημαντική εμπειρία με την UNESCO, καθώς το γεωπάρκο Βίκου-Αώου έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Στην Ήπειρο, το πιο σοβαρό εγχείρημα που υπήρξε για ένταξη μνημείων στην UNESCO, αφορά τον αρχαιολογικό χώρο της Νικόπολης. Προς την κατεύθυνση αυτή, προχωρά εξάλλου και ο σχεδιασμός για την ενοποίηση του αρχαιολογικού πάρκου μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020». Και ο αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης, είχε επίσης την επιθυμία να μπει στην UNESCO. Τα τελευταία χρόνια, γίνεται συζήτηση για τα ελάσματα των χρησμών.

Και επειδή τα περί UNESCO αποτελούν ώς έναν βαθμό ένα ελκυστικό θέμα, στην προεκλογική περίοδο των Ιωαννίνων η παράταξη του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ είχε καταθέσει πρόταση για σύνταξη πλήρους φακέλου προκειμένου να ενταχθεί στο Νησί στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO…


* Φωτο: Θύμιος Μάντζιος

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back