ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το κινεζικό μπαλόνι

Εικόνα του άρθρου Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το κινεζικό μπαλόνι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/02/2023, 23:59
ΚΟΣΜΟΣ

Το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι καταρρίφθηκε, ανέφερε ένας φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ έκλεισε τον εναέριο χώρο σε τμήματα της Βόρειας Καρολίνας και της Νότιας Καρολίνας λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ ώρα Ελλάδας και ακολούθησε η επιχείρηση κατάρριψης του κινεζικού αεροστάτου, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 21.40 το βράδυ ώρα Ελλάδας

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «θα ασχοληθούν» με το μπαλόνι, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Λίγο αργότερα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους εάν θα δώσει εντολή για την κατάρριψή του, περιορίστηκε σε ένα «θετικό» νεύμα, υψώνοντας τον αντίχειρά του.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανέφερε ότι έκλεισε τρία αεροδρόμια στη Βόρεια και Νότια Καρολίνα και απαγόρευσε όλες τις πτήσεις πολιτικών αεροσκαφών σε μια έκταση 100 τετραγωνικών μιλίων πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό κατά μήκος των ακτών της Νότιας Καρολίνας. 

Σε ένα έγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της η FAA προειδοποιεί ότι ο στρατός μπορεί να κάνει χρήση φονικής βίας στην περίπτωση που αεροπλάνα παραβιάσουν αυτές τις απαγορεύσεις και δεν συμμορφωθούν με την εντολή να φύγουν.

Το μπαλόνι εντοπίστηκε το Σάββατο πάνω από τμήματα της Σάρλοτ, της Βόρειας Καρολίνας και της κομητείας Βόρειας Γκρίνβιλ στη Νότια Καρολίνα, ενώ είχε προηγηθεί και δήλωση του Τζο Μπάιντεν για το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο (το Πεκίνο λέει πως πρόκειται για μετεωρολογικό αερόστατο που παρασύρθηκε από τους ανέμους), με τον Αμερικανό πρόεδρο να λέει «θα το φροντίσουμε». 

Το Αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ενημερώσει πως το αερόστατο έχει μέγεθος σχεδόν όσο τρία σχολικά λεωφορεία και φαίνεται πως προκρίθηκε το σενάριο να καταρριφθεί πάνω από τον Ατλαντικό ώστε να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters/Euronews

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back