ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ: Μια παραγωγική συνάντηση, αλλά τα «αγκάθια» παραμένουν

Εικόνα του άρθρου Τζο Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ: Μια παραγωγική συνάντηση, αλλά τα «αγκάθια» παραμένουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/11/2023, 10:06
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ συμφώνησαν την Τετάρτη να ανοίξουν μια προεδρική τηλεφωνική γραμμή, να επαναλάβουν τις στρατιωτικές επικοινωνίες και να εργαστούν για τον περιορισμό της παραγωγής φαιντανύλης, επιδεικνύοντας απτή πρόοδο στις πρώτες προσωπικές συνομιλίες τους εδώ και ένα χρόνο.

Ο Μπάιντεν και ο Σι συναντήθηκαν για περίπου τέσσερις ώρες στα περίχωρα του Σαν Φρανσίσκο για να συζητήσουν θέματα που έχουν επιβαρύνει τις αμερικανοκινεζικές σχέσεις. Οι υποβόσκουσες διαφορές παραμένουν, ιδίως όσον αφορά την Ταϊβάν.

Σε μια σημαντική ανακάλυψη, οι δύο κυβερνήσεις σχεδιάζουν να επαναλάβουν τις στρατιωτικές επαφές που η Κίνα διέκοψε μετά την επίσκεψη της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν τον Αύγουστο του 2022.

«Επιστρέφουμε στην άμεση, ανοιχτή, ξεκάθαρη και άμεση επικοινωνία», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Επιπλέον, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο ίδιος και ο Σι συμφώνησαν σε επικοινωνίες υψηλού επιπέδου. «Αυτός και εγώ συμφωνήσαμε ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο απευθείας και θα ακουστεί αμέσως».

Αλλά σε ένα σχόλιο που πιθανόν να εκνευρίσει τους Κινέζους, ο Μπάιντεν δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι δεν έχει αλλάξει την άποψή του ότι ο Σι είναι δικτάτορας.

«Λοιπόν, κοιτάξτε, είναι. Θέλω να πω, είναι δικτάτορας με την έννοια ότι είναι ένας τύπος που διοικεί μια χώρα που είναι κομμουνιστική χώρα», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν και ο Σι προσήλθαν στις συνομιλίες επιδιώκοντας να εξομαλύνουν μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις που χειροτέρεψαν μετά τη διέλευση ενός ύποπτου κινεζικού μπαλονιού παρακολούθησης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την κατάρριψή του από αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος τον Φεβρουάριο.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Μπάιντεν έθεσε τομείς στους οποίους η Ουάσινγκτον έχει ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένων των κρατούμενων Αμερικανών πολιτών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ και των επιθετικών δραστηριοτήτων του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Ο Μπάιντεν και ο Σι συμφώνησαν ότι η Κίνα θα περιορίσει τις εξαγωγές ειδών που σχετίζονται με την παραγωγή του οπιοειδούς φαιντανύλη, κύρια αιτία υπερβολικής δόσης ναρκωτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Θα σώσει ζωές», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι εκτιμά τη «δέσμευση» του Σι για το θέμα.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι τόνισε την ανάγκη για ειρήνη και σταθερότητα στο στενό της Ταϊβάν. 

Ο Μπάιντεν αξίωσε από τον Κινέζο ομόλογό να «σεβαστεί την εκλογική διαδικασία» στην Ταϊβάν, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαίωσε την ηθελημένα αμφίσημη στάση της Ουάσιγκτον: δεν τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της, αλλά ταυτόχρονα λέει πως θα την υπερασπιστεί αν γίνει προσπάθεια κατάληψής της διά της βίας.

Ο Κινέζος πρόεδρος από την πλευρά του κάλεσε τον Αμερικανό ομόλογό του να «πάψει να εξοπλίζει» την Ταϊβάν, τονίζοντας πως η επανένωση είναι «αναπόφευκτη», σύμφωνα με την κινεζική διπλωματία.

Ο Κινέζος ηγέτης προειδοποίησε τον Μπάιντεν πως οι κυρώσεις και άλλα μέτρα που παίρνουν οι ΗΠΑ σε βάρος κινεζικών εταιρειών πλήττουν «θεμιτά συμφέροντα» του Πεκίνου, μετέδωσε σήμερα κρατικό μέσο ενημέρωσης Νέα Κίνα.

«Οι αμερικανικές ενέργειες εναντίον της Κίνας που αφορούν τον έλεγχο των εξαγωγών» και «των επενδύσεων» καθώς και «οι μονομερείς κυρώσεις» πλήττουν «σοβαρά θεμιτά συμφέροντα της Κίνας», τόνισε ο Σι στον Μπάιντεν.

Mε πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Χ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back