ΚΟΣΜΟΣ

Τζο Μπάιντεν: Ο Σι Τζινπίνγκ είναι δικτάτορας

Εικόνα του άρθρου Τζο Μπάιντεν: Ο Σι Τζινπίνγκ είναι δικτάτορας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/06/2023, 13:20
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε δικτάτορα τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ σε φιλανθρωπική εκδήλωση στην Καλιφόρνια.

Τα σχόλιά του έρχονται μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Σι για συνομιλίες στο Πεκίνο, οι οποίες αποσκοπούσαν στην άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

Ο Σι δήλωσε ότι σημειώθηκε κάποια πρόοδος στο Πεκίνο, ενώ ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι και οι δύο πλευρές είναι ανοικτές σε περισσότερες συνομιλίες.

Η Κίνα δεν έχει ακόμη απαντήσει στα σχόλια του κ. Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, στη συγκέντρωση χρημάτων το βράδυ της Τρίτης, δήλωσε επίσης ότι ο Σι ντρέπεται για τις πρόσφατες εντάσεις γύρω από ένα κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που ξέφυγε από την πορεία του πάνω από τις ΗΠΑ.

Στρατιωτικές αναφορές για ένα άγνωστο κινεζικό αερόστατο επιτήρησης που διέσχιζε τις ηπειρωτικές ΗΠΑ έγιναν πρωτοσέλιδα στις αρχές Φεβρουαρίου, προκαλώντας διακομματική οργή και ανησυχία για την ξένη εισβολή στον αμερικανικό εναέριο χώρο. Λίγες ημέρες αργότερα, ένα αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος κατέρριψε το αερόστατο στα ανοικτά των ακτών της Καρολίνας.

«Ο λόγος για τον οποίο ο Σι Τζινπίνγκ αναστατώθηκε πολύ, όσον αφορά όταν κατέρριψα εκείνο το αερόστατο γεμάτα κατασκοπευτικό εξοπλισμό μέσα σε αυτό, ήταν ότι δεν ήξερε ότι ήταν εκεί», δήλωσε ο κ. Μπάιντεν.

«Αυτό είναι μια μεγάλη αμηχανία για τους δικτάτορες. Όταν δεν ήξεραν τι συνέβη».

Η επίσκεψη του Μπλίνκεν στο Πεκίνο -η πρώτη από κορυφαίο Αμερικανό διπλωμάτη εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια- επανέφερε την επικοινωνία υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών. Τόσο ο κ. Μπάιντεν όσο και ο κ. Σι την χαιρέτισαν ως μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Αλλά ο κ. Μπλίνκεν κατέστησε σαφές ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών.

Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο συγκρούονται εδώ και καιρό για μια σειρά θεμάτων, όπως το εμπόριο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Ταϊβάν.

Αλλά οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Με τις αμερικανικές εκλογές να πλησιάζουν και τις εντάσεις με την Κίνα να αναδεικνύονται σε πολιτικό ζήτημα, ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές επιτέθηκαν στην κυβέρνηση Μπάιντεν για «μαλακή» στάση απέναντι στην Κίνα.


Η απάντηση

Η Κίνα σήκωσε το γάντι σήμερα αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ως «δικτάτορα», λέγοντας ότι τα σχόλια ήταν παράλογα και αποτελούσαν πρόκληση, σε μια απροσδόκητη αντιπαράθεση αμέσως μετά τις προσπάθειες των δύο πλευρών να μειώσουν τις εντάσεις.

Ο χαρακτηρισμός «δικτάτορας» που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά του Κινέζου ομολόγου του, Σι Τζινπίνγκ, «προσβάλλει με σοβαρό τρόπο την πολιτική αξιοπρέπεια της Κίνας και αποτελεί ανοιχτή πολιτική πρόκληση», ανέφερε σήμερα Τετάρτη το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι αυτό που η Κίνα έχει τονίσει, οπότε τα σχόλια του Μπάιντεν είναι πολύ καταστροφικά και επιζήμια», δήλωσε ο Γου, ενώ πρόσθεσε ότι τα σχόλια μπορεί να μην αναιρέσουν εντελώς όσα πέτυχε ο Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στην Κίνα.

Φωτογραφία αρχείου



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back