Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν-Πούτιν: Κοινή διακήρυξη για τον έλεγχο των πυρηνικών

Εικόνα του άρθρου Μπάιντεν-Πούτιν: Κοινή διακήρυξη για τον έλεγχο των πυρηνικών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/06/2021, 23:57
ΚΟΣΜΟΣ

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, υιοθέτησαν σήμερα μια κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία IFAX και Tass, επικαλούμενα το Κρεμλίνο, μετά τις συνομιλίες των δύο ηγετών στη Γενεύη.

Στη διακήρυξη αυτή Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.

Οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων των δύο χωρών στη Γενεύη της Ελβετίας ολοκληρώθηκαν στις 17.05, τοπική ώρα (18.05 ώρα Ελλάδας), ανέφερε ένα στέλεχος του Λευκού Οίκου.

Σε πλάνα που μετέδωσε το πρακτορείο Reuters διακρίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος να βγαίνει από τη Βίλα Λα Γκρανζ και να κάνει μια χειρονομία επιδοκιμασίας, προτού να μπει στη λιμουζίνα που τον περίμενε.

Το ρωσικό πρακτορείο IFAX, επικαλούμενο μια πηγή σε μια από τις αντιπροσωπείες, μετέδωσε ότι οι συνομιλίες των δύο ηγετών ήταν αρκετά επιτυχημένες.


Δηλώσεις Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ότι στις συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογο του Τζο Μπάιντεν δεν υπήρχε καμία εχθρότητα και ότι συμφώνησαν να επιστρέψουν οι πρεσβευτές στις θέσεις τους, σε Μόσχα και Ουάσιγκτον αντίστοιχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στις συζητήσεις που είχε με τον Αμερικανό ομόλογο του είπε ότι «η συνομιλία ήταν αρκετά εποικοδομητική» και ότι «για μια ακόμη φορά πείσθηκα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ένα πολύ έμπειρος άνθρωπος».

«Είναι καθόλα προφανές. Μαζί συζητούσαμε κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλο σχεδόν δύο ώρες. Δεν συμβαίνει με όλους τους ηγέτες να συζητάς έτσι αναλυτικά κοιτώντας στα μάτια ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος πρόεδρος ερωτηθείς για τον χαρακτηρισμό του ως «φονιά» εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου, είπε ότι ο Μπάιντεν του είχε δώσει εξηγήσεις για τον χαρακτηρισμό αυτόν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν και πως αυτές οι εξηγήσεις τον ικανοποίησαν. 

Παράλληλα χαρακτήρισε τον Μπάιντεν ως ένα εποικοδομητικό και ισορροπημένο, έμπειρο, συνομιλητή, όπως και ανέμενε ότι θα ήταν. Παράλληλα δήλωσε ότι δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει τις οποιεσδήποτε αυταπάτες αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ούτε πριν, ούτε μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. 

Ερωτηθείς αν ο Μπάιντεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ, είπε ότι δεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ και ο ίδιος δεν προσκάλεσε τον Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ρωσία.


Δηλώσεις Μπάιντεν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έκρινε ότι ο τόνος της συνόδου του με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν «θετικός», αλλά διαβεβαίωσε ότι τον προειδοποίησε ενάντια σε οποιαδήποτε παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.

«Είπα με σαφήνεια ότι δεν θα ανεχτούμε απόπειρες παραβίασης της δημοκρατικής κυριαρχίας μας ή αποσταθεροποίησης των δημοκρατικών εκλογών μας και ότι θα απαντήσουμε», τόνισε ο Μπάιντεν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο της Γενεύης, σήμερα.

«Έκανα όσα είχα πει» στη σημερινή συνάντηση, υπογράμμισε.

Ο Μπάιντεν είπε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ρώσος ομόλογός του. Παραδέχτηκε όμως ότι δεν υπάρχει η αφελής αίσθηση πως όλα είναι μια χαρά.

Για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα βρίσκονται «πάντα στο τραπέζι». «Το θέμα δεν είναι να στοχοθετήσουμε τη Ρωσία όταν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αφορά το ποιοι είμαστε εμείς. Πώς μπορώ να είμαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και να μην καταγγέλλω την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;» διερωτήθηκε.

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι οι ενέργειες του Ρώσου ηγέτη «υποβαθμίζουν» τη θέση της χώρας στην παγκόσμια σκηνή. «Πώς θα φαινόταν αν εμείς εμπλεκόμαστε σε δραστηριότητες στις οποίες εμπλέκεται εκείνος; Υπονομεύεται η υπόληψη μιας χώρας που επιδιώκει απελπισμένα να διασφαλίσει ότι θα διατηρήσει τη φήμη της ως μεγάλης παγκόσμιας δύναμης», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters/TASS/Sputnik



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back