ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι έφηβοι και το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Εικόνα του άρθρου Οι έφηβοι και το ηλεκτρονικό τσιγάρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/05/2022, 19:37
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια δράση ενημέρωσης για τις βλαπτικές συνέπειες του καπνίσματος και τα οφέλη από τη διακοπή του υλοποίησε το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σχεδία», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, όπως έχει θεσπιστεί η 31η Μαΐου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Μέλη της διοίκησης και του επιστημονικού προσωπικού του Κέντρου Πρόληψης βρέθηκαν για τρεις ώρες στον πεζόδρομο της Μάρκου Μπότσαρη, έξω από τη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη, μοιράζοντας φυλλάδια και ενημερώνοντας τους πολίτες, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών και κυρίως των νεαρών ηλικιών.

«Το κάπνισμα είναι μια αιτία θνησιμότητας που μπορεί να αποφευχθεί και μια συνήθεια που μπορεί να πάψει με την κατάλληλη διαδικασία και την κατάλληλη ενημέρωση», τόνισε η πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Σοφία Μαρκούλα.

Το μήνυμα ότι το κάπνισμα δεν προσδίδει στυλ, παρά μόνο δημιουργεί προβλήματα, θέλησε να στείλει από την πλευρά της η ταμίας του διοικητικού συμβουλίου της «Σχεδίας» Ανθή Μάστακα.

Την ανάγκη ανανέωσης και προσαρμογής των προγραμμάτων πρόληψης στα νέα δεδομένα, επισήμανε, από την πλευρά της, η ψυχολόγος της «Σχεδίας» Βίκυ Μπασογιάννη, σημειώνοντας ότι οι έφηβοι φαίνεται να μειώνουν τη χρήση του παραδοσιακού τσιγάρου, ωστόσο αυξάνεται η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

«Είναι κάτι που προβληματίζει και πρέπει τα προγράμματα πρόληψης να εστιάσουν στο ηλεκτρονικό, στο θερμαινόμενο τσιγάρο και στον ναργιλέ, που τα παιδιά φαίνεται να θεωρούν ακίνδυνη τη χρήση τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε, επίσης, ότι γενικότερα οι πολίτες είναι ενημερωμένοι για τις βλαπτικές δράσεις του τσιγάρου, ωστόσο σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, στην οποία προστέθηκε και η πανδημία, δημιουργούνται συνθήκες που ευνοούν την εξάρτηση. «Γι’ αυτό και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσπάθεια, από εμάς, από δομές πρόληψης, όπως η ‘Σχεδία’ αλλά και από δομές που παρέχουν και θεραπεία και αντιμετώπιση», κατέληξε η κα Μπασογιάννη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3