Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μελέτη Υγείας Ηπείρου: Μύθοι για το κάπνισμα

Εικόνα του άρθρου Μελέτη Υγείας Ηπείρου: Μύθοι για το κάπνισμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/05/2020, 15:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος στις 31 Μαΐου, η Μελέτη Υγείας, η οποία διεξάγεται στην Ήπειρο εδώ και λίγους μήνες από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την Ιατρική Φροντίδα Ιωαννίνων μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020», καταθέτει κάποια σχετικά στοιχεία που αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος.

Όπως σημειώνεται, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι τρομακτικά με δεδομένο ότι το κάπνισμα είναι υπεύθυνο για το θάνατο μισών από τους καπνιστές. Η Ελλάδα δε, είναι δυστυχώς πρωταθλήτρια στη χρήση προϊόντων καπνού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδεικτικά, στη Μελέτη Υγείας Ηπείρου, το 31% των συμμετεχόντων είναι καπνιστές και το 41% πρώην καπνιστές.

Στην ανακοίνωσή της, οι συντονιστές της Μελέτης Υγείας, ο καρδιολόγος Κωνσταντίνος Βακάλης και ο αναπληρωτής καθηγητής Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Τσιλίδης, επιχειρούν να καταρρίψουν κάποιους μύθους γύρω από το κάπνισμα.

Αναφέρουν λοιπόν:

Μύθος 1ος: Το κάπνισμα προκαλεί προβλήματα υγείας που θα εμφανιστούν μετά από πολλές δεκαετίες

Απάντηση: Έστω και αν αδιαφορούμε για τα σοβαρότατα προβλήματα υγείας που θα μας δημιουργήσει η μακροχρόνια συνήθεια του καπνίσματος, υπάρχουν και άμεσες πολύ σοβαρές συνέπειες. Το κάθε τσιγάρο επιβαρύνει άμεσα την αναπνευστική μας λειτουργία, επηρεάζει τη λειτουργικότητα των αγγείων, αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος, μπορεί να οδηγήσει σε οξείες θρομβώσεις (εγκεφαλικά επεισόδια, εμφράγματα) σε υγιείς κατά τα άλλα ανθρώπους. Προκαλεί αρρυθμίες πολλές φορές επικίνδυνες για τη ζωή.

Μύθος 2ος: Όποτε θέλω, μπορώ να το κόψω

Απάντηση: Φυσικά κάθε άνθρωπος μπορεί με θέληση να διακόψει το κάπνισμα. ‘Όμως η νικοτίνη είναι μία από τις πιο εθιστικές ουσίες και η διακοπή της μπορεί για ορισμένους ανθρώπους να είναι μια διαδικασία ψυχολογικά και σωματικά δύσκολη. Δεν είναι τυχαίο που πολλές φορές οι πρώην καπνιστές αναφέρονται στον εαυτό τους σαν καπνιστές που πλέον δεν καπνίζουν…

Μύθος 3ος: Με κάνει να φαίνομαι ωραίος/α, μοντέρνος/α, θελκτικός/ή

Απάντηση: Το κάπνισμα προκαλεί γήρανση του δέρματος, κιτρινίζει τα δόντια, μειώνει τις αντοχές μας και τις επιδόσεις μας, προκαλεί στυτική δυσλειτουργία, μας προσδίδει μια δυσάρεστη μυρωδιά που διαρκεί για ώρες. Είναι επίσης μια συνεχής οικονομική αιμορραγία και μας στερεί χρήματα για αγορές, δραστηριότητες, ταξίδια… Αν θέλαμε να υπερβάλουμε λίγο, το κάπνισμα μας κάνει λοιπόν άσχημους και φτωχούς…

Μύθος 4ος: Το κάπνισμα με ηρεμεί, είναι η παρέα μου

Απάντηση: Ισχύει ακριβώς τα αντίθετο… Έστω και ένα τσιγάρο ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα,  αυξάνει την αρτηριακή μας πίεση, κάνει ταχυκαρδία, αυξάνει τον τόνο των αγγείων μας, διαταράσσει τον ύπνο μας. Μας απομακρύνει και μας αποστασιοποιεί από τον περίγυρό μας, αφού συνεχώς ψάχνουμε χρόνο και τόπο για να ικανοποιήσουμε την κακή αυτή συνήθεια.

Μύθος 5ος: Με προστατεύει από τον κορωνοϊό

Απάντηση: Έστω και αν έχουν δει το φως τις δημοσιότητας ανάλογοι ισχυρισμοί, δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό υπόβαθρο για κάποια προστατευτική λειτουργία του τσιγάρου. Αντίθετα οι πνευμονολογικές παθήσεις που προκαλεί το κάπνισμα, μας μετατρέπει αυτομάτως σε άτομα υψηλού κινδύνου σε περίπτωση μόλυνσης με κορωνοϊό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back