Λυκ πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Οι δύσκολες ώρες δεν τελειώνουν

Εικόνα του άρθρου Οι δύσκολες ώρες δεν τελειώνουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/08/2021, 01:39
ΕΛΛΑΔΑ

Η Εύβοια συνεχίζει να καίγεται. Οργή, απελπισία, απόγνωση, επιβίωση. Η κατάσταση είναι τραγική με τους πυροσβέστες, με εθελοντές, με τους ίδιους τους κατοίκους να δίνουν τη μάχη τους και με τα πλοία να βρίσκονται σε αναμονή για όσους πρέπει να εγκαταλείψουν το σπίτι τους.

Ολόκληρα δάση καταστρέφονται, χωριά καίγονται, άνθρωποι χάνουν το βιός τους, τις ζωές που «έχτισαν». Και η επόμενη μέρα δεν έχει έρθει ακόμα.

«Στην Εύβοια ο αγώνας συνεχίζεται αμείωτος, με την ίδια αυταπάρνηση όλων των δυνάμεών μας» είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς είπε επίσης ότι τόσο το πυροσβεστικό σώμα όσο και οι ένοπλες δυνάμεις, το λιμενικό σώμα και η Αστυνομία καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες απέναντι στα πολλαπλά μέτωπα για να διαφυλάξουν τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, όπως και ότι η εικόνα στην Αττική συνεχίζεται να βελτιώνεται. Eπεσήμανε ακόμη ότι οι δυνάμεις που επιχειρούν, έχουν ενισχυθεί σημαντικά, τόσο από τη χώρα μας όσο και από άλλες χώρες μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας - συγκεκριμένα από την Ουκρανία 100 πυροσβέστες και από τη Ρουμανία 112, με 23 οχήματα, και αναμένονται 34 πυροσβέστες και 14 οχήματα από τη Σερβία.

Όλα αυτά ο υφυπουργός τα είπε πριν από λίγο σε έκτακτη ενημέρωση (όχι συνέντευξη Τύπου), με την κυβέρνηση να περιορίζεται σε επιχειρησιακή ενημέρωση. Το απόγευμα, με ανάρτησή της στο twitter η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ζήτησε να σταματήσουν «τα fake news. Όλοι είμαστε εδώ και οτιδήποτε άλλο το διαψεύδω κατηγορηματικά. Αυτές τις κρίσιμες ώρες, είναι επιλογή της κυβέρνησης η ενημέρωση να είναι επιχειρησιακή και να γίνεται από τον κ. Χαρδαλιά δύο φορές την ημέρα».

 O κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ακόμη, σε επιχειρησιακό επίπεδο πάντα, ότι παρατείνεται μέχρι τις 13 Αυγούστου η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές natura και άλση. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα, εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. 


*Ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, μαζί με το σκυλάκι τους, σε φέρι μποτ στην παραλία του χωριού Πευκί.

Photo credit: Κώστας Τσιρώνης/ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back