Με την παραίτησή του να είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού, όπως είπε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προσπάθησε να εξηγήσει γιατί επί 8 μέρες συνεχίζουν να καίνε οι φωτιές, τι συμβαίνει με τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης και πώς από 74 πετάνε μόνο 20.
Ο κ. Χαρδαλιας ανέφερε ότι είχαν στη διάθεσή τους 74 μέσα, 73 μετά την πτώση του PZL στη Ζάκυνθο. Από αυτά τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα υπόλοιπα αφορούν σε εναέρια κέντρα συντονιστικά σε μεταφοράς προσωπικού που συνδράμουν κι αυτά στη διαδικασία την επιχειρησιακή της πυροσβεστικής αλλά δεν είναι πυρόσβεσης. Ακόμη, από τα 67, τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις, από αυτά τα 60 που μένουν, τα 20 παραμένουν σε περιφερειακές βάσεις- η χώρα έχει 25 περιφερειακές βάσεις. Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι ουσιαστικά 20 από αυτά ουσιαστικά είναι στον αέρα.
Πέπλο καπνού
Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε μια εικόνα της Εύβοιας από το συντονιστικό εναέριο μέσο και ανέφερε ότι «υπάρχει τεράστιο πέπλο καπνού που δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών», ενώ προσέθεσε ότι «όταν βρεθεί δίοδος, περνάμε μέσα ελικόπτερα». Ακόμη επισήμανε ότι προχθές από το πρωί δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια και τη μάχη την έδιναν οι επίγειοι.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι η παραίτησή του είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού και μάλιστα πάνω-πάνω. «Σε όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, οι παραιτήσεις τους είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου είναι πάνω πάνω και είναι κάτι που το ξέρω από την πρώτη στιγμή. Γιατί καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω με όλα αυτά τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας και να πάρω δύσκολες αποφάσεις που αφορούν την ανθρώπινη ζωή», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θέλει να κάνει πολιτική καριέρα και ότι παραμένει άνθρωπος του καθήκοντος.
Ο υφυπουργός επανέλαβε για πολλοστή φορά πως δεν θρηνήσαμε ανθρώπινα θύματα, αναφερόμενος στις δεκάδες εκκενώσεις που διατάχθηκαν.
Ο κ. Χαρδαλιάς παρέθεσε πολλούς αριθμούς: Είχαμε 586 πυρκαγιές από 1η Αυγούστου μέχρι τις 8 Αυγούστου, σημείωσε. Σε έξι ώρες είχαμε 10 πυρκαγιές που απασχολούσαν 54 εναέρια μέσα, πρόσθεσε. «Αντιμετωπίσαμε μέσα σε μία ημέρα 99 πυρκαγιές, όλος ο μηχανισμός ήταν κινητοποιημένος, δεν υποτιμήθηκε τίποτα και κανένα μέτωπο», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ήμασταν τελικά έτοιμοι, όπως δήλωνε πριν από δύο μήνες, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι στις 15 Ιουνίου είχαν αναπτυχθεί 80 εποχικά κλιμάκια. Είχαν επίσης προσληφθεί 2.500 εποχικοί πυροσβέστες και ήταν στις θέσεις τους από τις 5 Μαΐου. Όλα τα μισθωμένα ήταν στις βάσεις τους και η ΓΓΠΠ και το υπ. Προστασίας του Πολίτη πήραν την πρωτοβουλία για ένα πρόγραμμα άμεσων καθαρισμών που αφορούσε 21 σημεία (18 στην Αττική, το Σέιχ Σου, η Αρχαία Ολυμπία και το Τατόι).
Όπως υποστήριξε, οι καθαρισμοί ωφέλησαν τις επιχειρήσεις καθώς βοήθησαν να ανακοπούν τα πύρινα μέτωπα στην Αττική. Όπως είπε, αν δεν είχαν γίνει οι καθαρισμοί σε δάση η καταστροφή θα ήταν μεγαλύτερη.