ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Οι Band και η ενηλικίωση της Americana

Εικόνα του άρθρου Οι Band και η ενηλικίωση της Americana
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/09/2019, 16:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πριν από 50 χρόνια, τέτοια μέρα, 22 Σεπτεμβρίου, μια μπάντα από τον Καναδά, έβγαλε ένα από τα πιο «αμερικάνικα» (και καλύτερα) άλμπουμ της μουσικής ιστορίας.

Ήταν οι Band με το ομώνυμο δίσκο τους.

Το «Καφέ άλμπουμ» όπως είναι επίσης γνωστό, ηχογραφήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος του, στο Λος Άντζελες, σε μια βίλα όπου είχε μείνει παλιότερα η Τζούντι Γκάρλαντ, με συγκάτοικό τους, τον Σάμι Ντέιβις τζούνιορ.

Φυσικά, η Americana ως είδος προϋπήρχε και στις πρώιμες ροκαμπίλι μέρες τους, μέλη της μπάντας όπως ο Ρόμπι Ρόμπερτσον, «πρώτος μεταξύ ίσων», αλλά και ο Λεβόν Χελμ, γνώριζαν τα κατατόπια.

Τώρα όμως, η κεντρική ιδέα που διαπέρασε το δίσκο ήταν τα κομμάτια του να αναφέρονται σε παλιότερες εποχές και στιγμές της αμερικάνικης ηπείρου και της ιστορίας της.

Το Up on Cripple Creek λέει την ιστορία ενός φορτηγατζή που πηγαίνει από το Λος Άντζελες στη Λουιζιάνα, το King Harvest εκείνη ενός φτωχού αγρότη που οργανώνεται σε σωματείο, το The Night They Drove Old Dixie Down, την ιστορία της παράδοσης του στρατηγού Λι στο τέλος του Εμφυλίου, το Across the Great Divide, τη διήγηση ενός συζύγου που τον απειλεί με όπλο η γυναίκα του. Όλα μέσα από τα μάτια των ανώνυμων πρωταγωνιστών των δεδομένων ιστορικών στιγμών και κοινωνικών συγκυριών.

Το «Καφέ άλμπουμ» των Band ήταν η διαβεβαίωση ότι η κάντρι είχε αποκτήσει μια ακόμα πιο λυρική εκδοχή από αυτή του Ντίλαν, με τον οποίο άλλωστε συνεργάστηκαν στενά στο πρώτο τους άλμπουμ και νωρίτερα.

Πάνω του, χτίστηκε το μουσικό οικοδόμημα των Band που σήμερα, διαιωνίζεται με πρότζεκτ όπως αυτό:  


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back