ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ και Ρωσία συμφωνούν: Ο κόσμος βρίσκεται σε «επικίνδυνο κατώφλι»

Εικόνα του άρθρου ΟΗΕ και Ρωσία συμφωνούν: Ο κόσμος βρίσκεται σε «επικίνδυνο κατώφλι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/04/2023, 13:32
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο κίνδυνος σύγκρουσης μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων βρίσκεται σε «ιστορικά υψηλό επίπεδο» και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε ότι ο κόσμος είναι σε ένα κατώφλι «ενδεχομένως ακόμη πιο επικίνδυνο» από ό,τι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Γκουτέρες, που καθόταν δίπλα στον Λαβρόφ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επέκρινε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία για την πρόκληση μαζικών δεινών και καταστροφών στη χώρα και την τροφοδότηση της παγκόσμιας οικονομικής αναστάτωσης που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού.

«Οι εντάσεις μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Το ίδιο και οι κίνδυνοι σύγκρουσης, λόγω ατυχήματος ή λανθασμένου υπολογισμού», δήλωσε ο Γκουτέρες στη συνεδρίαση του 15μελούς οργάνου για την πολυμέρεια και τον ιδρυτικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Ο Λαβρόφ προήδρευσε της συνεδρίασης του Συμβουλίου, επειδή η Ρωσία έχει τη μηνιαία εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου για τον Απρίλιο.

«Όπως και κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, έχουμε φτάσει στο επικίνδυνο, ενδεχομένως ακόμη πιο επικίνδυνο, κατώφλι», δήλωσε ο Λαβρόφ. «Η κατάσταση επιδεινώνεται με την απώλεια της εμπιστοσύνης στην πολυμέρεια».

«Ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Κανείς δεν επέτρεψε στη δυτική μειονότητα να μιλήσει εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας», δήλωσε ο Λαβρόφ.


Καταδίκη

Μια σειρά από μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Βρετανίας, καταδίκασαν τη Ρωσία για τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

«Ο υποκριτής συγκλητικός μας σήμερα, η Ρωσία, εισέβαλε στη γειτονική της Ουκρανία και χτύπησε την καρδιά του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε στο Συμβούλιο η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

«Αυτός ο παράνομος, απρόκλητος και αχρείαστος πόλεμος έρχεται σε άμεση αντίθεση με την πιο ιερή μας αρχή: ότι ένας πόλεμος επίθεσης και εδαφικής κατάκτησης δεν είναι ποτέ, μα ποτέ αποδεκτός», δήλωσε η ίδια.

Η Τόμας-Γκρίνφιλντ κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο με την παράνομη κράτηση Αμερικανών, ζητώντας την απελευθέρωση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Έβαν Γκέρσκοβιτς και του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν. Η αδελφή του Γουίλαν, Ελίζαμπεθ, βρισκόταν στην αίθουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα.


Συμφωνία για τα σιτηρά

Καθώς τα Ηνωμένα Έθνη προσπαθούν να σώσουν μια συμφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία θα μπορούσε να λήξει στις 18 Μαΐου, ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης τη συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας αυτής και ενός σχετικού συμφώνου στο οποίο τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν στη διευκόλυνση των εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας.

«Δείχνουν ξεκάθαρα ότι μια τέτοια συνεργασία είναι απαραίτητη για τη δημιουργία μεγαλύτερης ασφάλειας και ευημερίας για όλους», είπε.

Φωτογραφία: EFE/EPA/JUSTIN LANE


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back