ΚΟΣΜΟΣ

BBC: Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν και τον Αντόνιο Γκουτέρες

Εικόνα του άρθρου BBC: Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν και τον Αντόνιο Γκουτέρες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/04/2023, 15:52
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι πολύ πρόθυμος να εξυπηρετήσει τα ρωσικά συμφέροντα, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις σε απόρρητα έγγραφα που διέρρευσαν στο διαδίκτυο. Τα αρχεία δείχνουν ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί στενά τον Αντόνιο Γκουτέρες με αρκετά έγγραφα να περιγράφουν ιδιωτικές επικοινωνίες που αφορούν τον κ. Γκουτέρες και της αναπληρώτριάς του, Αμίνα Μοχάμεντ.

Σύμφωνα με το BBC, τα έγγραφα περιέχουν παρατηρήσεις του κ. Γκουτέρες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία και έναν αριθμό Αφρικανών ηγετών.

Ένα από αυτά επικεντρώνεται στη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία έγινε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο, μετά από φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Υποδηλώνει ότι ο κ. Γκουτέρες ήθελε τόσο πολύ να διατηρηθεί η συμφωνία που ήταν πρόθυμος να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας για να επιτευχθεί αυτό.

Οι ενέργειές του τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την αξιολόγηση, «υπονόμευαν τις ευρύτερες προσπάθειες να λογοδοτήσει η Μόσχα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία». 

Οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ φαίνεται πως ενοχλήθηκαν από τον υπαινιγμό ότι ο κορυφαίος διπλωμάτης του κόσμου ήταν ανεκτικός απέναντι στη Μόσχα. Λέγοντας ότι δεν θα σχολιάσει τα έγγραφα που διέρρευσαν, ένας ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο ΟΗΕ «καθοδηγείται από την ανάγκη να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις του πολέμου στους φτωχότερους του κόσμου».

Η Ρωσία έχει συχνά διαμαρτυρηθεί ότι οι δικές της εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων επηρεάζονται αρνητικά από τις διεθνείς κυρώσεις και έχει απειλήσει τουλάχιστον δύο φορές να αναστείλει τη συνεργασία με τη συμφωνία για τα σιτηρά, εάν δεν αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της.

Τα ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα δεν υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις, αλλά η Ρωσία λέει ότι αντιμετώπισε δυσκολίες με την ασφαλή ναυτιλίας και την ασφάλισης.

Ένα άλλο έγγραφο από τα μέσα Φεβρουαρίου περιγράφει μια ειλικρινή συζήτηση μεταξύ του κ. Γκουτέρες και της αναπληρώτριάς του, Αμίνα Μοχάμεντ.

Σε αυτό, ο κ. Γκουτέρες εκφράζει «αποτροπιασμό» για την έκκληση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προς την Ευρώπη να παράγει περισσότερα όπλα και πυρομαχικά ως αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Πηγή: BBC



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back