Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Άκαρπη η συνάντηση στην Αττάλεια

Εικόνα του άρθρου Άκαρπη η συνάντηση στην Αττάλεια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/03/2022, 15:11
ΚΟΣΜΟΣ

Ο oυκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε σήμερα τη λύπη του για την  απουσία προόδου όσον αφορά μια εκεχειρία στη χώρα του κατά τις  συνομιλίες που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στη νότια  Τουρκία.

"Συζητήσαμε για μια εκεχειρία, αλλά δεν επετεύχθη καμία πρόοδος προς  αυτήν την κατεύθυνση", δήλωσε ο Κουλέμπα σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας  ωστόσο ότι με τον Λαβρόφ αποφάσισαν να "συνεχίσουν τις προσπάθειές  τους".

"Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί", προειδοποίησε επίσης ο Ουκρανός  υπουργός Εξωτερικών. "Είμαστε ανοιχτοί στη διπλωματία, αλλά αν αυτό δεν  προχωράει, θα προστατεύσουμε τη χώρα μας και τον λαό μας", σημείωσε.


Παρακολουθήστε τις εξελίξεις στο live blog του Τύπου Ιωαννίνων:


"Εμείς θέλαμε να εξασφαλίσουμε μια 24ωρη εκεχειρία. Ο Λαβρόφ είπε ότι  η Μόσχα ήθελε να μιλήσει για ανθρωπιστικούς διαδρόμους", διευκρίνισε,  εκφράζοντας την ελπίδα για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου  για την απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, η  οποία βρίσκεται στο στόχαστρο σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών ένας από τους  οποίους έπληξε νοσοκομείο παίδων.

"Ήρθα εδώ πρωτίστως για ανθρωπιστικούς λόγους, για την απομάκρυνση  αμάχων. Όμως ο Λαβρόφ δεν ήθελε να υποσχεθεί τίποτα όσον αφορά αυτό το  σημείο", σημείωσε ο Κουλέμπα. "Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις  προσπάθειές μας και προβλέπω να συνεχίσουμε σε αυτό το σχήμα".

"Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω επειδή θέλουμε να δοθεί τέλος σε  αυτόν τον πόλεμο και η χώρα μας να απελευθερωθεί από τους κατακτητές",  δήλωσε ακόμη ο Κουλέμπα, εκφράζοντας την βούληση για "σοβαρές και  εποικοδομητικές συνομιλίες: αν η Ρωσία προτίθεται να το κάνει, το ίδιο  και εμείς".

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης μετά την συνάντησή του  με τον Λαβρόφ ότι φαίνεται πως η Ρωσία θα συνεχίσει την επίθεσή της και  ότι επιδιώκει παράδοση του Κιέβου, πράγμα το οποίο δεν θα πάρει.

Ο Κουλέμπα πρόσθεσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να  εγκαταλείψουν τις περιοχές ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και  εγκαταστάσεων φυσικού αερίου και ότι είπε στον Ρώσο ομόλογό του πως η  Ουκρανία δεν είχε θέματα με την πυρηνική ασφάλεια προτού εισβάλει η  Ρωσία, αφότου ο Λαβρόφ ήγειρε το θέμα αυτό κατά τις συνομιλίες τους.

Πρόκειται για την πρώτη υψηλόβαθμη συνάντηση αξιωματούχων των δύο  χωρών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου,  πριν από ακριβώς δύο εβδομάδες.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Ρώσο και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών  διήρκεσαν μία ώρα και σαράντα λεπτά και έγιναν στην νότια Τουρκία  παρουσία του Τούρκου ομολόγου τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα, κατήγγειλε ο Ρώσος ΥΠΕΞ

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Δύση  συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι η  ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εκεί προχωρά βάσει σχεδίου, ωστόσο τόνισε  ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την  Ουκρανία με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον  Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας, ο  Λαβρόφ επεσήμανε ότι η Δύση δημιουργεί έναν κίνδυνο στην περιοχή ο  οποίος θα παραμείνει για χρόνια και πρόσθεσε ότι "όσοι προσφέρουν όπλα  και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη  για τις ενέργειές τους".

"Η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο  υφιστάμενο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία", εκτίμησε ο Λαβρόφ.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι ρωσικές  δυνάμεις βομβάρδισαν χθες Τετάρτη ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη  μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα, το οποίο το  χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό.

"Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα  Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και  όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί", διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας  ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.

 

Πριν από τη συνάντηση

Πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε ξεχωριστά με τον ρώσο και τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι  είχαν φθάσει χθες Τετάρτη το βράδυ στην Αττάλεια και διαμένουν σε  διαφορετικά ξενοδοχεία.

Αρχικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με έναν χαμογελαστό  Κουλέμπα, τον οποίο χαιρέτισε αγκαλιάζοντάς τον. Ο Λαβρόφ αντίθετα  εμφανίστηκε βλοσυρός.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος έχει εκφράσει την  ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία, αναμένεται ότι θα επιμείνει σε «τρία  σημεία κλειδί» στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, σύμφωνα με την  ανακοίνωση του υπουργείου του: «Άμεση κατάπαυση του πυρός, βελτίωση της  ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μαριούπολη, τη Χάρκιβ, τη Σούμι, τη  Βολνοβάχα και άλλες ουκρανικές πόλεις, απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων  από το έδαφος της Ουκρανίας».

Πριν την αναχώρησή του ο Κουλέμπα είχε αναφέρει σε βίντεο που είχε  αναρτήσει στο Facebook ότι έχει «περιορισμένες» προσδοκίες από τη  συνάντησή του με τον Λαβρόφ διότι η Ρωσία συνεχίζει να βομβαρδίζει  σφοδρά και να πολιορκεί μεγάλες πόλεις στην Ουκρανία.

«Είναι σημαντικό ότι οι δύο υπουργοί δέχθηκαν να συναντηθούν στην  Τουρκία αντί για αλλού», επεσήμανε Τούρκος διπλωμάτης στο AFP. «Η  Τουρκία ελπίζει πάνω απ’ όλα να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός»,  πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back