ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οδός Νιάρχου: Άνοιξε… τον δρόμο για πολιτικές αντιπαραθέσεις

Εικόνα του άρθρου Οδός Νιάρχου: Άνοιξε… τον δρόμο για πολιτικές αντιπαραθέσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/06/2017, 19:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με αφορμή την υπόθεση της οδού Νιάρχου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης έχει βρεθεί στο στόχαστρο για τον τρόπο διοίκησής του. Η αρχή έγινε με τον δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Νάστο, ο οποίος στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, χαρακτήρισε τον κ. Καχριμάνη «αγά». Το επόμενο «χτύπημα» ήρθε από τον πρώην αντιδήμαρχο Ιωαννίνων Βασίλη Μασσαλά, ο οποίος με ανοιχτή του επιστολή στον τοπικό Τύπο, κατηγορεί τον περιφερειάρχη ότι έχει αναπτύξει στην Περιφέρεια ένα μοντέλο διοίκησης στη βάση του ενός ανδρός αρχή. Η αντίδραση της Περιφέρειας Ηπείρου ήταν άμεση, με την περιφερειακή αρχή να εκδίδει μια εκτενή ανακοίνωση ως απάντηση στον κ. Μασσαλά για να αποδείξει ότι «ο περιφερειάρχης δεν αποφασίζει μόνος του».

Ο πρώην αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, στην κριτική του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι από τότε που η αρμοδιότητα διαχείρισης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) πέρασε από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις αιρετές περιφέρειες, «πλέον ο περιφερειάρχης έχει και το μαχαίρι έχει και το πεπόνι» και καταθέτει κάποιες περιπτώσεις που, κατά την άποψή του, ενισχύουν τα όσα υποστηρίζει.

Σύμφωνα με τον κ. Μασσαλά, ο κ. Καχριμάνης αρνήθηκε να εντάξει στο ΕΣΠΑ την ανάπλαση της συνοικίας Σιαράβα, παρότι η μελέτη ήταν έτοιμη και υπήρχαν εγκρίσεις, «με αποκλειστικό σκοπό να μοιράσει τα χρήματα σε όλη την περιφέρεια σε αμφίβολης χρησιμότητας έργα, για καθαρά προεκλογικούς λόγους», όπως και να εντάξει μια σειρά από έργα στο πρόγραμμα αγροτικής αναγέννησης «με εντελώς προσχηματικούς λόγους».

Για την ανάπλαση στη Σιαράβα, η περιφερειακή αρχή υπενθυμίζει τους κανόνες της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ, χωρίς να διευκρινίζει όμως ποιον κανόνα δεν τηρούσε η συγκεκριμένη πρόταση. 

Στην απάντησή της, η περιφερειακή αρχή του κ. Καχριμάνη επιχειρεί να αναδείξει τις σωτήριες παρεμβάσεις της, φέρνοντας ως παράδειγμα το έργο των αναπλάσεων στο ιστορικό κέντρο της πόλης Ιωαννίνων, το οποίο κινδύνευσε με απένταξη. «Η Περιφέρεια, για να διευκολύνει τον Δήμο, αντί να ζητήσει επιστροφή των χρημάτων αυτών, μερίμνησε για τη μεταφορά της πράξης στο ΕΣΠΑ 2014-2020» τονίζει. Βέβαια, η διαδικασία της μεταφοράς έργων κάθε άλλο παρά πρωτόγνωρη είναι. Το αντίθετο μάλιστα, γίνεται σε σημαντικό βαθμό σε όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα.

Η περιφερειακή αρχή υποστηρίζει δε ότι η στρατηγική βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στον δήμο Ιωαννιτών μπορεί να μην είχε καθόλου χρηματοδότηση, αν συμμετείχαν και άλλες πόλεις. Μάλιστα, αναφέρει ότι «παρόλο που οι διατιθέμενοι πόροι για την στρατηγική στο εγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχονται σε 14 εκ. ευρώ, η Περιφέρεια μερίμνησε σε βάρος άλλων δράσεων να διατεθούν στο Δήμο Ιωαννιτών 30,7 εκ. ευρώ».

Όσο για την υπόθεση της Νιάρχου, η περιφερειακή αρχή επαναλαμβάνει τη δέσμευση ότι θα χρηματοδοτηθούν τόσο το έργο της Νιάρχου όσο  και ο οδικός άξονας της σύνδεσης της Γεννηματά με το Πανηπειρωτικό Αθλητικό Κέντρο, τον οποίο σχεδιάζει ο Δήμος. Με αυτόν τον τρόπο απαντά και στον κ. Μασσαλά ο οποίος υποστηρίζει ότι ο περιφερειάρχης «θέλει να αναλώσει τα χρήματα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου στην οδό Νιάρχου και πιθανότατα σε κάποιο άλλο έργο που θα επιλέξει αυτός».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back