Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οδός Στ. Νιάρχου… στα δύο άκρα

Εικόνα του άρθρου Οδός Στ. Νιάρχου… στα δύο άκρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2020, 18:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ανακατασκευή της οδού Στ. Νιάρχου είναι ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα που γίνονται στην Ήπειρο αυτή τη στιγμή, τόσο από άποψη προϋπολογισμού (25,7 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός, με την ανάδοχο εταιρία, η «Εργοδυναμική Πατρών», να έχει δώσει έκπτωση 42,7%) όσο και από άποψη παρέμβασης.

Τον Ιούλιο του 2019, η Περιφέρεια Ηπείρου, ως φορέας υλοποίησης του έργου, και η «Εργοδυναμική Πατρών» υπέγραψαν τη σχετική σύμβαση του έργου, που χρηματοδοτείται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020». Πριν από 15 ημέρες, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ανακοίνωσε ότι ξεκινούν οι εργασίες από τον κόμβο της Δωδώνης με την οδό Νιάρχου. Επί του δρόμου, ο εργολάβος δεν θα μπει προς το παρόν. Κι αυτό επειδή υπάρχει ακόμη η εκκρεμότητα με τη μεταφορά δικτύων αποχέτευσης της ΔΕΥΑΙ που βρίσκονται κατά μήκος της οδού. Ο κ. Καχριμάνης έκανε γνωστό σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει η δημοπράτηση του σχετικού έργου, το οποίο έχει έναν προϋπολογισμό 2.129.032 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός, να προκύψει ανάδοχος και να ολοκληρωθεί η μεταφορά του αγωγού, οι οδικές εργασίες θα αφορούν τον κόμβο στο στρατόπεδο Βελισσαρίου αλλά και το οδικό τμήμα από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μέχρι την Πεδινή, όπως είπε ο κ. Καχριμάνης. «Θα δουλεύουμε, δεν θα σταματήσουμε. Έχουμε δουλειά τουλάχιστον για έξι μήνες όταν και θα έχουμε ωριμότητα για το έργο (σ.σ. της μεταφοράς των δικτύων)» τόνισε. Για τον κόμβο στη συμβολή της Δωδώνης και της Νιάρχου, επεσήμανε ότι η παραχώρηση έκτασης από το στρατόπεδο Βελισσαρίου έγινε «με παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού».

Φορέας υλοποίησης του έργου της μεταφοράς των δικτύων της ΔΕΥΑΙ δεν θα είναι η ΔΕΥΑΙ, αλλά η Περιφέρεια Ηπείρου, μετά από προγραμματική σύμβαση που εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 μεταξύ των δύο φορέων. Ερωτώμενος σχετικά, ο περιφερειάρχης επέρριψε τις ευθύνες στη ΔΕΥΑΙ, και δη στην προηγούμενη διοίκηση. «Απαιτήσαμε να κάνει η ΔΕΥΑΙ το υποέργο εδώ και χρόνια. Πέρασαν τα χρόνια και δεν έκανε κάτι» τόνισε. Η σχετική «απαίτηση» έγινε τον Δεκέμβριο του 2017, όταν το έργο της ανακατασκευής της οδού Νιάρχου ήταν ήδη «ώριμο».

Όσον αφορά την έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και ΔΕΥΑΙ, αυτή είχε ανακοινωθεί από την πρώτη στις 10 Δεκεμβρίου του 2019.

ΟΙ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

Αυτή τη στιγμή, το έργο της ανακατασκευής της οδού Νιάρχου μπορεί να περιορίζεται στον κόμβο του Βελισσαρίου, ωστόσο η Περιφέρεια Ηπείρου προετοιμάζει το έδαφος και για τις παρεμβάσεις επί της οδού. Στη συνέντευξη Τύπου, ανακοίνωσε ότι η ανάδοχος εταιρία θα επέμβει και σε απαλλοτριωμένες παρόδιες εκτάσεις. 

Σε ανακοίνωση που ακολούθησε της συνέντευξης Τύπου, η Περιφέρεια Ηπείρου είναι πιο… επιθετική σε όσους δεν συνεργαστούν για την ομαλή εξέλιξη των εργασιών, δεδομένου ότι υπάρχει το ιστορικό των αντιδράσεων και των προσφυγών από παρόδιους επιχειρηματίες και κατοίκους. Παραπέμπει μάλιστα σε δικαστικές αποφάσεις σε περίπτωση που παρατηρηθούν περιστατικά παρεμπόδισης. Προσθέτει ότι στους ιδιοκτήτες των εκτάσεων θα επιδοθεί έγγραφη πρόσκληση για παράδοση των απαλλοτριούμενων τμημάτων των ακινήτων τους και εντός 10 ημερών υποχρεούνται να τα αφήσουν ελεύθερα.

Η Περιφέρεια ενημερώνει τους «κ.κ. ιδιοκτήτες» ότι οι λοιπές προβλεπόμενες διαδικασίες προσδιορισμού προσωρινών τιμών μονάδων (Μονομελές Εφετείο) και Οριστικών Τιμών Μονάδας (Τριμελές Εφετείο) θα ακολουθηθούν κανονικά για τη διεκδίκηση τυχόν δικαιωμάτων από τους θιγόμενους ιδιοκτήτες. Η δικάσιμος για τον προσωρινό προσδιορισμό Τιμών Μονάδας που ήταν προγραμματισμένη για τις 18 Μαρτίου 2020 στο Μονομελές Εφετείο αναβλήθηκε λόγω των περιοριστικών μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού και αναμένεται ο ορισμός νέας ημερομηνίας.

Το έργο της ανακατασκευής της οδού Νιάρχου προβλέπει την κατασκευή ενός δρόμου 4,5 χλμ., με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα, πεζοδρόμια, παράλληλο οδικό δίκτυο και ποδηλατόδρομο. Σύμφωνα με τη μελέτη, προβλέπονται ένας ανισόπεδος κόμβος επί της περιφερειακής οδού και πέντε ισόπεδοι κόμβοι στο στρατόπεδο Βελισσαρίου, στη διασταύρωση με την οδό Καραϊσκάκη (για την εξυπηρέτηση εγκαταστάσεων του Δήμου), στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στην είσοδο της Πεδινής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back