Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Οδικός χάρτης» κοινωνικής οικονομίας από τα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου «Οδικός χάρτης» κοινωνικής οικονομίας από τα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/04/2017, 02:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα γενικό πλαίσιο της «Αλληλέγγυας οικονομίας» με αρκετές εξειδικεύσεις σε διάφορα σημεία, έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου και ο συνεργάτης της, Γιώργος Μιτάκης, στην εκδήλωση που έγινε στα Παλιά Σφαγεία την Παρασκευή 21 Απριλίου το βράδυ. Οι απαντήσεις δεν ήταν ιδιαίτερα πολλές για τα σημεία όπου κυρίως, «σκοντάφτει» λειτουργικά η σύσταση και λειτουργία επιχειρήσεων, έτσι και αλλιώς όμως γι αυτά δεν ευθύνεται το υπουργείο Εργασίας, αλλά η πολύ δύσκολη επικοινωνία με άλλους φορείς, ιδιωτικούς και δημόσιους. Η κα Αντωνοπούλου έδωσε πάντως μια εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο θα στηριχτούν, σε συμβουλευτικό καταρχάς επίπεδο οι φορείς της κοινωνικής οικονομίας, μιλώντας για τα περιφερειακά κέντρα στήριξης και τους τρόπους που μελετά η κυβέρνηση για την ίδρυση τους. Ένας από αυτούς, είναι η στήριξή τους από τους ίδιους τους φορείς κοινωνικής οικονομίας. Έβαλε και χρονικό περιθώριο λειτουργίας τους, σε 3-4 μήνες, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο, ήδη γνωστό όμως για τους «παροικούντες», είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τις ΚοινΣΕπ. Αυτές, μη φανταστείτε ότι είναι πολλές, είναι όμως υπαρκτές: απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για 5 χρόνια από την ίδρυση και κατόπιν, 500 ευρώ εφάπαξ και αφορολόγητα κέρδη, τα οποία διανέμονται βάσει νόμου στους εργαζόμενους, ως αύξηση μισθού (όταν φυσικά υπάρχουν).

Για όταν… δεν υπάρχουν, η κα Αντωνοπούλου και ο κ. Μιτάκης περιέγραψαν ένα σχήμα οικονομικής στήριξης, σε τρεις άξονες, κυρίως από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας: πρώτα κάποια επιδότηση, έπειτα «δάνειο» με μηδενικό επιτόκιο και για εταιρίες με μεγαλύτερο κύκλο εργασιών, εγγυητικές επιστολές. «Δεν θέλουμε όμως να στηρίζονται οι επιχειρήσεις στην κρατική στήριξη» τόνισε η κα Αντωνοπούλου, λέγοντας ότι ο νέος νόμος προβλέπει πως στον τρίτο χρόνο λειτουργίας, θα πρέπει το 40% της δραστηριότητας να μην προέρχεται από τέτοιο δανεισμό-στήριξη.

Η κα Αντωνοπούλου είπε ακόμα ότι ο πρώτος νόμος για τις ΚοινΣΕπ είχε «καλές προθέσεις», αλλά δεν έλειψαν τα φαινόμενα… «εσπατζήδων» και εταιριών που σχηματίστηκαν εν μια νυκτί για να πάρουν κάποια απευθείας ανάθεση από το δημόσιο. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό το ενδεχόμενο εμποδίζεται από το νέο, περσινό νόμο, ο οποίος προβλέπει μια σειρά ρυθμίσεις, σχετικά με τη μετατροπή του εργαζόμενου σε μέλος της ΚοινΣΕπ, τη μείωση της «ψαλίδας» μισθών κ.α.

Ένα βασικό ζήτημα όμως που δεν έχει λυθεί ακόμα, είναι η οριζόντια σύνδεση των νέων επιχειρηματικών σχημάτων με διάφορες υπηρεσίες και φορείς, από τις εφορίες μέχρι τα ασφαλιστικά ταμεία. Ελάχιστες υπηρεσίες, αλλά και τράπεζες κ.λπ. γνωρίζουν το νόμο και όσο συγκεκριμένος και αρκετά «φιλικός» είναι ο τρόπος σύστασης μιας ΚοινΣΕπ στο Μητρώο Κοινωνικής Οικονομίας, άλλο τόσο «γραφειοκρατική κόλαση» είναι τα περαιτέρω, από την ασφάλιση εργαζόμενων, μέχρι το απλό άνοιγμα λογαριασμού σε τράπεζα…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back