O τυπογράφος με τη μέλισσα

Εικόνα του άρθρου O τυπογράφος με τη μέλισσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/07/2020, 03:53

To 1959, το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων κλήθηκε να πάρει μια σειρά αποφάσεων για ονομασίες και μετονομασίες δρόμων της πόλης.

Ένας από αυτούς, ήταν καταγραμμένος ως «οδός Γλυκάδων». Το δημοτικό συμβούλιο, αποφάσισε να αλλάξει «εις το ορθόν, Γλυκήδων».

Ο δρόμος, ένας από τους παλιότερους της πόλης, μέσα στο Κάστρο, η είσοδος από την πύλη του Κάστρου, φέρει το όνομα μιας από τις πιο επιφανείς οικογένειες των Ιωαννίνων.

Ο Νικόλαος Γλυκύς, ήταν εκείνος που ίδρυσε το 1670 το δικό του τυπογραφείο στη Βενετία.

Είχε γεννηθεί το 1619 στα Γιάννενα και εγκαταστάθηκε στη Βενετία το 1647, ασχολούμενος αρχικά με το εμπόριο. Η οικογένεια ασχολήθηκε με τις εισαγωγές ειδών από τον ελλαδικό χώρο, τα Γιάννενα, τα Επτάνησα, αλλά και την Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη κ.α.

Το τυπογραφείο του  έμελλε να γίνει μια από τις μακροβιότερες επιχειρήσεις του εμπορικού του οίκου. Από το 1670 που το αγόρασε από τον Ορσίνι Αλμπρίτσι, μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, το τυπογραφείο τύπωσε περισσότερα 1.500 βιβλία.

Ανάμεσα σε αυτά , ήταν το «Πεντηκοστάριον» και τα συγγράμματα του Γεωργίου Σουγδουρή, επίσης Γιαννιώτη, ο δρόμος με το όνομα του οποίου βρίσκεται λίγο πιο μακριά, μέσα στο Κάστρο.

Η τυπογραφική σφραγίδα του Γλυκή είχε τα αρχικά του, να πλαισιώνουν μια μέλισσα.


Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να το στηρίξετε με μια συνδρομή:


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back