ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω διαδικτύου

Εικόνα του άρθρου Εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω διαδικτύου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/10/2020, 15:52
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας εκπονεί και φέτος η «Βιβλιοθήκη Γνώσης και Συναισθημάτων» της Ζωσιμαίας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων. Φέτος, βέβαια, λόγω κοροναϊού, τα προγράμματα θα υλοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας (Skype, Zoom).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, τα προγράμματα είναι:

-«Κοντά στους Γλυκήδες» 

Βραβείο  παιδικού βιβλίου της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, Αθήνα 1985

Πρόκειται για μία έκδοση της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων. Ένα αφήγημα, με ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες για τις τυπογραφικές διαδικασίες ελληνικών βιβλίων στα τέλη περίπου του 17ου αιώνα.

Οι μαθητές θα ακούσουν την ιστορία του Λάμπρου, του ήρωα του βιβλίου. Θα τον ακολουθήσουν σε μία διαδρομή από τα μέρη του, στη Βενετία όπου εκεί θα εργαστεί στο τυπογραφείο των Ηπειρωτών Γλυκήδων.

Αφήγηση και παιγνιώδη μάθηση, εμπέδωση με διαδικτυακά παιχνίδια (γνώσεων, μνήμης, κρυπτόλεξο)

Τι μου λείπει;»

(Νηπιαγωγείο– Δημοτικό)

Ο Μικρός Βασιλιάς των Λουλουδιών είναι μόνος. Του λείπει μια πριγκίπισσα... Σελίδα τη σελίδα, ένας κήπος ανθίζει. Ένα πολύχρωμο βιβλίο, με εικαστική ματιά που μιλά για την αναζήτηση της ευτυχίας.

Με αφορμή το παραμύθι «Ο μικρός βασιλιάς των λουλουδιών” της Κβέτα Πατσοφσκά, (εκδόσεις καλειδοσκόπιο, 2006)  οι μαθητές θα δουν τις φιγούρες του παραμυθιού να ζωντανεύουν και θα ακολουθήσουν το βασιλιά στη διαδρομή του για την αναζήτηση της πριγκίπισσας. Θα σκεφτούν τι λείπει στον καθένα και  τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν αυτό που τους λείπει και να αναρτήσουν τη ζωγραφιά τους σε ταμπλό του σχολείου ή να την αφήσουν στη Βιβλιοθήκη ή να τη στείλουν στο email: zosimaialib@sch.gr. Θα φτιάξουν το δικό τους λουλούδι από τον κήπο του βασιλιά και θα παίξουν με διαδικτυακά παιχνίδια.  

-«Αν η αγάπη δεν είχε λόγια»

(Νηπιαγωγείο– Δημοτικό)

«Η αρπαγή της κότας…»… μια ιστορία χωρίς λόγια. Μπορεί να υπάρξει ιστορία χωρίς λόγια; Μία αλληγορική, πολυεπίπεδη ιστορία για την υπέρβαση των στερεοτύπων (χαρακτήρων, σχέσεων, συμπεριφορών), το δικαίωμα της επιλογής αλλά και τη δύναμη της αγάπης. Με αφορμή το βιβλίο της Béatrice Rodriguez «Η αρπαγή της κότας» (Εκδόσεις Ηλίβατον, 2008), ο κάθε μαθητής θα κάνει την προσωπική του ανάγνωση με οδηγό τη φαντασία του. Δραματοποίηση, κίνηση και διαδικτυακά παιχνίδια.

-Κύκλος αφηγήσεων παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους

Συνεχίζεται ο κύκλος αφηγήσεων παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους της ενότητας «Όσα τόσα κι αν γενούν, παραμύθια πάντα θ’ αρχινούν». Οι αφηγήσεις θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πληροφορίες στη Γραμματεία Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, τηλ. 2651072863 (κα Λαγού Αρετή και κα Μούσιου Πολυξένη, υπεύθυνες εκπαιδευτικοί).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back