ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο τουρισμός από μόνος του, δεν φτάνει

Εικόνα του άρθρου Ο τουρισμός από μόνος του, δεν φτάνει
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2017, 19:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον κύκλο με 41 φορείς της πόλης, ανάμεσά τους και τους αυτοδιοικητικούς, κλείνει σήμερα η αντιπροσωπεία του γραφείου του πρωθυπουργού που βρίσκεται στα Γιάννενα, για να προετοιμάσει το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα γίνει 23 και 24 Οκτωβρίου στο Du Lac. Αν δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, οι ημερομηνίες θα παραμείνουν αυτές και ο ίδιος θα είναι παρών, όπως επίσης και δεκαπέντε υπουργοί της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΓΣΒΕΕ Νίκο Σκορίνη που ήταν επικεφαλής του κλιμακίου, μαζί με τον κ. Γιάννη Βουλγαράκη.

«Δεν θα είναι μια φιέστα» επέμεινε ο κ. Σκορίνης, παρά την παρουσία πρωθυπουργού και υπουργών, αλλά μια προσπάθεια να διερευνηθεί η δυνατότητα και να σχεδιαστεί κιόλας, για τόνωση της παραγωγής και αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου, «χωρίς να επιστρέψουμε στα του 2010» όπως είπε.

Όλα αυτά φυσικά μοιάζουν αρκετά κοινότοπα, και απλές επιβεβαιώσεις ενός κανόνα που λέει ότι οι τοπικοί φορείς απλώς καταθέτουν αιτήματα που κυμαίνονται από μικρά έως μεγάλα έργα υποδομής κυρίως και η κεντρική εξουσία καταγράφει και παλιότερα, όταν είχε πόρους, ικανοποιούσε μερικά από αυτά, συνήθως προεκλογικά. Τώρα;

Οι κ.κ. Σκορίνης και Βουλγαράκης είπανε σε κάθε τόνο ότι δεν πρόκειται για έναν τέτοιο τύπο συνεδρίου, παραπέμποντας στα τρία που έχουν γίνει ήδη και δηλώνοντας ότι «είχαν ικανοποιητικά αποτελέσματα». Ο κ. Σκορίνης είπε επίσης ότι σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης έχει να γίνει κεντρικά, από το 1983 και ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι σκοπός του συνεδρίου είναι να καθίσει στο ίδιο τραπέζι της συζήτησης τους νέους ανθρώπους, «να πρωταγωνιστήσουν, γιατί χωρίς αυτούς το σχέδιο της επόμενης δεκαπενταετίας δεν θα προχωρήσει».

Τι συζήτησαν όμως οι τοπικοί φορείς, αυτοδιοικητικοί, παραγωγικοί κ.λπ. αυτές τις 2,5 μέρες (που θα συνεχιστούν στην Ήπειρο μέχρι και την Παρασκευή); Ο κ. Σκορίνης είπε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ένα θέμα με τον τουρισμό και το πρόσοδο από αυτόν, που συχνά αντιμετωπίζεται μονοδιάστατα. «Προφανώς και θέλουμε και τον τουρισμό, αλλά δεν μπορείς να βασίζεσαι μόνο σε αυτόν» απάντησε σε σχετική ερώτηση του «Τύπου Ιωαννίνων». «Μέχρι πρότινος, η Ελλάδα ήταν διακοπές του ήλιου και της θάλασσας», πρόσθεσε, λέγοντας ότι στόχος είναι τουρισμός περισσότερου χρόνου και ποιότητας επισκεπτών, ειδικά στην Ήπειρο.

Εκεί όμως που υπάρχει πρόβλημα, είναι ότι οι «καμπύλες» τουρισμού-διάθεσης προϊόντων δεν συμβαδίζουν. «Δεν διατίθενται τα τοπικά προϊόντα στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα» τόνισε χαρακτηριστικά, για να πει ουσιαστικά ότι χρειάζεται «καθετοποίηση» της δράσης. Αυτή πάλι, έχει τα δικά της προβλήματα. «Οι παραγωγοί έχουν νοοτροπία ατομικότητας. Δεν γίνεται να επιχειρούν από μόνοι τους» είπε.

Από την άλλη, ο κ. Σκορίνης τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην κοινωνική οικονομία κι ότι, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η εξάπλωσή της στην Ελλάδα είναι μόλις 1,5%.

Το συνέδριο θα συνδιοργανωθεί με την Περιφέρεια Ηπείρου. Ήδη, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης έχει συναντηθεί με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back