ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συνέδριο με πολλούς αναχρονισμούς και αντιδράσεις

Εικόνα του άρθρου Συνέδριο με πολλούς αναχρονισμούς και αντιδράσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2021, 03:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στις 2-4 Ιουλίου γίνεται στα Γιάννενα ένα ιατρικό συνέδριο με κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις για τη γονιμότητα και την ανθρώπινη αναπαραγωγή και με τη συμμετοχή πολλών επιστημόνων κι όχι μόνο. Στο συνέδριο αυτό θα δώσουν το παρών πολλοί ιερωμένοι, πολιτικά πρόσωπα και σελέμπριτις.

Το συνέδριο διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική), το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και την Ελληνική Εταιρία Αναπαραγωγικής Ιατρικής και τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Αρχικά τουλάχιστον, καθώς με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, η ΠτΔ απέσυρε τη στήριξή της.

«Προσδοκούμε η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή να γίνει εργαλείο θεραπείας όσων νοσούν από την υπογονιμότητα και όχι όλων εκείνων που έφτασαν στην υπογονιμότητα από παράπλευρους δρόμους των επιλογών τους..», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα του συνεδρίου. Γίνεται δε αναφορά περί «επαναφοράς του προτύπου δημιουργίας 'πυρηνικής' οικογένειας ενωρίς». Και τον τόνο έρχεται να αποσαφηνίσει το συνοδευτικό σποτ, το οποίο έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στα social media (δείτε το εδώ).

Στο σποτ, η γυναίκα «στοχοποιείται» και βρίσκεται «κατηγορούμενη» επί της ουσίας για το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Και ο λόγος; Επειδή άφησε να περάσει ο χρόνος και να φτάσει στα 40… και επειδή δεν ήξερε. Προφανώς η ηλικία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την υπογονιμότητα. Τα περί άγνοιας όμως αποτελούν μια εύκολη και στοχευμένη απάντηση. Δεν μπορούν να παραβλέπονται σε καμία περίπτωση τα κοινωνικά αίτια της υπογεννητικότητας, όπως η ανεργία, η υποαπασχόληση, η ανασφάλεια και οι δυσκολίες επιβίωσης σε μια ελληνική κοινωνία που γίνεται ακόμα πιο φοβισμένη.

Όταν δε ένα τέτοιο συνέδριο διανθίζεται με την έντονη παρουσία της Εκκλησίας, τότε τα πράγματα δεν είναι απλά. Κάθε άλλο παρά λίγοι είναι οι μητροπολίτες και οι ιεράρχες που θα μιλήσουν, μεταξύ αυτών και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος –«Ορθόδοξη Ανθρωπολογία και Γονιμότητα» ο τίτλος της ομιλίας του. Η παρουσία της Εκκλησίας η οποία έχει δεδομένη θέση για την ανθρώπινη αναπαραγωγή (π.χ. πέρσι η Ιερά Σύνοδος επανέλαβε εμφατικά ότι η εκούσια άμβλωση αποτελεί φόνο) και εναγκαλίζεται με τα πιο αντιδραστικά και συντηρητικά κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, αυτόματα στρέφει το συνέδριο προς αναχρονιστική κατεύθυνση.

Επίσης, στο συνέδριο, στο 1ο πανελλήνιο συνέδριο γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας: όρια και επιλογές», μιλάνε πολιτικά πρόσωπα με φαινομενικά... άσχετες θεματικές, όπως για παράδειγμα αυτή του Χάρη Θεοχάρη, υπουργού Τουρισμού, που θα μιλήσει με θέμα «Υπουργείο Τουρισμού: Παράδειγμα προς μίμηση η Ελλάδα για άλλες χώρες», με μια συμμετοχή που, όπως και άλλες, μοιάζει περισσότερο παρεμπιπτόντως προπαγανδιστική, παρά ουσιαστική και συνεκτική με το θέμα.

Στο συνέδριο θα μιλήσουν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης αλλά και ο υπουργός Τουρισμού της Ρουμανίας κ.α., ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν πάρα πολλοί όπως ο πρέσβης του Βατικανού στην Ελλάδα. Μία από τις λίγες γυναίκες είναι η τρίτεκνη παρουσιάστρια Σταματίνα Τσιμτσιλή, ετών 39, για να απαντήσει στο ερώτημα «Η μεγάλη απόφαση: πότε να τεκνοποιήσω;» .

Αρκετοί επώνυμοι που αναφέρονται ως υποστηρικτές του συνεδρίου αίρουν με ανακοινώσεις τους τη στήριξη. 

Το συνέδριο θα είναι υβριδικό, καθώς θα γίνει και δια ζώσης και διαδικτυακά. Μπορείτε να δείτε όλο το προκαταρκτικό πρόγραμμα, εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back