ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Συνέδριο γονιμότητας: Διευκρινίσεις που δεν βοήθησαν…

Εικόνα του άρθρου Συνέδριο γονιμότητας: Διευκρινίσεις που δεν βοήθησαν…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/06/2021, 13:22
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας που θα γίνει στα Γιάννενα, στις 2-4 Ιουλίου, προκάλεσε κύμα αντιδράσεων και μαζικών αποχωρήσεων υποστηρικτών και χορηγών επικοινωνίας.

 Ένα από τα βασικότερα ζητήματα του συνεδρίου είναι το τηλεοπτικό σποτ του, το οποίο είναι οριακά προσβλητικό για τις γυναίκες, αναπαράγει άκομψα όλη την υπερσυντηρητική αντίληψη για τη γονεϊκότητα και τα στερεότυπα για τη γυναίκα.

Είναι τέτοιο το κύμα αντιδράσεων, που η οργανωτική επιτροπή έσπευσε στις 3 το πρωί της Κυριακής να αναρτήσει μια απάντηση στα social media, η οποία συνεχίζει στο δρόμο των ατυχών συγκυριών αυτού του συνεδρίου.

Η οργανωτική επιτροπή επιχειρεί να δικαιολογήσει το σποτ με το επιχείρημα της «παρερμηνείας», το οποίο δεν έχει έδαφος, ούτε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η οργανωτική επιτροπή στην ανακοίνωσή της (διαβάστε την εδώ) θεωρεί ότι το σποτ «ήθελε να τονίσει τα προβλήματα αναπαραγωγικής φύσης» και ότι «δεν επικοινωνήθηκε η ουσία ενός σημαντικού συνεδρίου», μεταξύ άλλων.

Το σποτ ωστόσο απέχει παρασάγγας από τον τονισμό «προβλημάτων αναπαραγωγικής φύσης» και είναι στην καλύτερη και πιο καλοπροαίρετη περίπτωση, άστοχο. Όσο για τα υπόλοιπα, η οργανωτική επιτροπή θα έπρεπε να γνωρίζει ότι, σε διοργανώσεις τέτοιου μεγέθους και με τέτοιο εύρος προβολής (το σποτ ανέλαβε διαφημιστική εταιρία), δεν επαρκεί το επιχείρημα της παρερμηνείας…

Το συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώνουν τρία πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αντιμετωπίζει ένα υπαρκτό ζήτημα με τρόπο τουλάχιστον… παράταιρο, καθώς, εκτός από τις αυστηρά επιστημονικές προσεγγίσεις και τις ενδιαφέρουσες ομιλίες και απρουσιάσεις ερευνών, μιλούν μητροπολίτες της ελληνικής εκκλησίας, η οποία έχει δεδομένη, αναχρονιστική και υπερσυντηρητική θέση για το ζήτημα των εκτρώσεων, αλλά και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, με… ποικίλες θεματολογίες.

Ακόμα και με υπαρκτές τις καλές, επιστημονικές προθέσεις και τις ενδιαφέρουσες ομιλίες, τα εισαγωγικά σημειώματα που καθορίζουν τη λογική και τη στόχευσή του, είναι προς τη λάθος κατεύθυνση.

Μέσα σε λίγες ώρες χτες, απέσυραν τη στήριξή τους η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τα δημόσια ΜΜΕ (ΑΠΕ και ΕΡΤ) και πλήθος διασήμων που αρχικά είχαν κινητοποιηθεί προκειμένου να δηλώσουν τη στήριξή τους, όπως η Καίτη Γαρμπή. 


Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι καταγγέλλουν πως δεν γνώριζαν ακριβώς το περιεχόμενο και τη θεματική, ενώ, το μόνιμο θέμα τέτοιων διοργανώσεων είναι αν όντως η Προεδρία της Δημοκρατίας έχει πλήρη εικόνα της διοργάνωσης όταν στέλνει το «πράσινο φως» για να θέσει κάτι υπό την αιγίδα της.

Σε ένα δεύτερο πλάνο, υπάρχει το πολιτικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε, αντί για το πολιτικό επίδικο που ενδεχομένως ήθελε το συνέδριο να τονίσει. Η κυβέρνηση έχει αποχωρήσει εν μέρει, με την ανάκληση χορηγιών επικοινωνίας από ΑΠΕ-ΕΡΤ, τις οποίες ανακοίνωσε ο υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος, αλλά και την αντίστοιχη ανακοίνωση της υφυπουργού για τη Δημογραφική Πολιτική, Μαρίας Συρέγγελα.



Το… alt right κομμάτι της όμως, δεν έχει πάρει θέση. Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης συμμετέχει με ομιλία η οποία έρχεται από… εκατοντάδες χρόνια πίσω και την αντίληψη ότι με τη γονιμότητα έρχεται και η ανάπτυξη. 

Δυστυχώς, ανάλογο θέμα επέλεξε και ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης. Στους ομιλητές είναι και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ με μια πιο «ουδέτερη» τοποθέτηση. Δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση μέχρι στιγμής (Κυριακή, 9.30πμ) από Δήμο ή Περιφέρεια.

Επίσης, ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης συμμετέχει με την ομιλία «Παράδειγμα προς μίμηση η Ελλάδα για άλλες χώρες» που θα μείνει στην ιστορία ως η πιο ασαφής και παράταιρη σε επιστημονικό συνέδριο. Ερώτημα υπάρχει και για το θέμα που θα διαπραγματευτεί ο υπουργός Τουρισμού της… Ρουμανίας, Κλαούντιου Νάσουι. Φυσικά, στο υπόβαθρο αυτών υπάρχει η στόχευση του "τουρισμού γονιμότητας" σε ιατρικές μονάδες κ.λπ., ένα θέμα που είναι πολύ μεγαλύτερο και "δύσκολο".


(upd 13/06/21, 11.32) O κ. Θεοχάρης ακύρωσε τη συμμετοχή του καταγγέλλοντας μάλιστα ότι δεν ειχε δηλωθεί εν γνώσει του ως ομιλητής.




Όλο το προκαταρκτικό πρόγραμμα είναι εδώ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back