Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

O Πωλ Κάντνερ, τα σουρεαλιστικά μαξιλάρια και η αντικουλτούρα

Εικόνα του άρθρου O Πωλ Κάντνερ, τα σουρεαλιστικά μαξιλάρια και η αντικουλτούρα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2018, 11:16
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το 1965 ήταν μια ενδιαφέρουσα χρονιά, γιατί οι ενδιαφέρουσες χρονιές είναι αυτές που έρχονται τα πάνω-κάτω. Ο Λυσένκο  έπαιρνε πόδι από τη Σοβιετική Ακαδημία Επιστημών, η Γκάμπια κέρδιζε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο, η «Μελωδία της Ευτυχίας» έκανε πρεμιέρα στη θεατρική σκηνή της Νέας Υόρκης, τα εργαστήρια Σάντοζ σταματούσαν τη νόμιμη παραγωγή LSD για ψυχιατρική χρήση και ο Στιούαρτ Χωλ με τον Πέρι Άντερσον είχαν ήδη κυκλοφορήσει το άρθρο αναφοράς για τις «Πολιτικές στην κοινή αγορά».

Σε αυτό το περιβάλλον όπου η αντικουλτούρα έκανε τα πρώτα της σταθερά βήματα, ο Πωλ Κάντνερ, γεννημένος τέτοια μέρα το 1941, γνώριζε τον Μάικλ Μπάλιν, για να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη μπάντα αυτού του κινήματος: Τους Jefferson Airplane. Ο Κάντνερ, γαλλογερμανικής καταγωγής, γνώρισε τον Μπάλιν στο Σαν Φρανσίσκο, την πόλη όπου ζούσαν και οι δύο και με την προσθήκη ενός ακόμα «παράξενου», του Γιόρμα Καουκόνεν, ενός Φινλανδού από την Ουάσιγκτον.

Στο Σαν Φρανσίκο, στη μήτρα του «νέου ήχου» και των χιλιάδων κινημάτων, οι τρεις τους με την προσθήκη της Σίνιε Τόλι Άντερσον αποτέλεσαν την πρώτη εκδοχή των Jefferson Airplane, λίγο πριν, την ίδια χρονιά, το ’65, πέσουν πάνω στην περσόνα της Γκρέις Σλικ.

Ο Κάντνερ ήταν ένας από τους κιθαρίστες του γκρουπ, αν και η έννοια της μοναδικής μουσικής αποστολής ήταν πολύ συγκεχυμένη στους Airplane. Από τους βασικούς συνθέτες και «πόλους έντασης» στη μπάντα, δηλωμένος αναρχικός και μανιώδης καπνιστής, «περπάτησε» όλη την ιστορία του συγκροτήματος και τις μεταλλάξεις του. Στα τρία πρώτα χρόνια οι JΑ κατάφεραν να καθορίσουν τον ήχο του Σαν Φρανσίσκο και να μπουν ως πρώτα ονόματα στα μεγαλύτερα φεστιβάλ της εποχής: Μόντερεϊ τζαζ, Μόντερεϊ ποπ και φυσικά, η επική εμφάνιση στο Γούντστοκ.

Ο Κάντνερ πέθανε πρόπερσι στα 74 του. Υπήρξε καπνιστής για όλη του τη ζωή, αρνούμενος πεισματικά να το κόψει και λέγοντας με κυνικό τρόπο «αν είναι να πεθάνω, ας πεθάνω από κάτι που μου αρέσει».

To 2009, το ονοματάκι του πέρασε από τους αδερφούς Κοέν, σε μια από τους καλύτερους φόρους τιμής σε μπάντα: Ο ραβίνος Μαρσάκ απαγγέλλει τους στίχους του «Somebody to Love» και τη σύνθεση των Airplane…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back