Στρατηγικής σημασίας χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον ισραηλινό ομόλογό του Ρούβιν Ριβλίν.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδα στα εθνικά θέματα και κάλεσε τον ισραηλινό ομόλογό του να στηρίξει την Ελλάδα.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην επίλυση του Κυπριακού, η οποία πρέπει γίνει το συντομότερο, αλλά με τρόπο που να αρμόζει σε κράτος πλήρες μέλος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.
Για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, επανέλαβε ότι «στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της και επιδιώκουμε τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τη γείτονα, ενώ υποστήριξε ότι και εκείνη οφείλει πλήρη σεβασμό του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, επομένως και του Δικαίου της Θάλασσας, καθώς και της Συνθήκης της Λωζάνης, που καθορίζει επακριβώς τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ ο Πρ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι στηρίζουμε την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, διευκρινίζοντας: «Πλην, όμως, η προοπτική αυτή εξαρτάται πλήρως από την εκ μέρους τού κράτους αυτού χρησιμοποίηση ονόματος που δεν αποπνέει αλυτρωτισμό και άρα δεν αμφισβητεί, κατ' ουδένα τρόπο, το status quo των σημερινών συνόρων. Επομένως, η ΠΓΔΜ πρέπει να άρει προηγουμένως, ως προς το όνομά της, όλα τα δείγματα αλυτρωτισμού και να επιφέρει τις συνακόλουθες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην έννομη τάξη της, προκειμένου να υπάρξει η λύση ως προς το όνομά της και άρα ως προς την προοπτική της ένταξής της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ».
Τέλος, για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, αλλά σημείωσε ότι είναι απαραίτητος, από την αλβανική πλευρά, ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, με κορωνίδες τα δικαιωμάτων των μειονοτήτων και το δικαίωμα στην ιδιοκτησία.
Απαντώντας σε επισήμανση του ισραηλινού Προέδρου, ο Πρ. Παυλόπουλος είπε ότι «η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα του Ισραήλ» και ότι η ελληνική πλευρά ακολουθεί την επίσημη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ελπίζοντας σύντομα να εξευρεθεί λύση.
Από την πλευρά του, ο Ρ. Ριβλίν, αφού ευχαρίστησε τον κ. Παυλόπουλο για τη θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία, επισήμανε τις προοπτικές εμβάθυνσης των σχέσεων Ελλάδος-Ισραήλ, τονίζοντας ότι δεν έχουν μόνο γεωγραφική εγγύτητα, αλλά και στενή σχέση σε τομείς όπως ο πολιτισμός και το πολιτικό πνεύμα.
Ο Πρόεδρος του Ισραήλ αναφέρθηκε και στον ενεργειακό τομέα, λέγοντας ότι «σήμερα, μάλιστα, που ανακαλύπτονται πηγές ενέργειας και κοιτάσματα, η συνεργασία μας για όλη τη Μέση Ανατολή γίνεται ακόμα σημαντικότερη και αυτή βεβαίως περιλαμβάνει το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΣΙΠΡΑ
«Έρχεστε σε μια συμβολική στιγμή», είπε ο πρωθυπουργός καθώς «πριν δυο ημέρες ήταν η Διεθνής Ημέρα Ολοκαυτώματος». «Η ελληνική εβραϊκή κοινότητα υπέφερε πολλά κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την υποδοχή του ισραηλινού Προέδρου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αύριο, Τρίτη, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ρούβεν Ρίβλιν θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να θέσουν το θεμέλιο λίθο στο Μουσείο Ολοκαυτώματος.