ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο περιφερειάρχης, η κτηνοτροφία και οι αναλύσεις

Εικόνα του άρθρου Ο περιφερειάρχης, η κτηνοτροφία και οι αναλύσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/01/2023, 16:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια από τις προσωπικές αναλύσεις του... καπιταλισμού, στο θέμα της αγροτικής παραγωγής, έκανε ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης για άλλη μια φορά, για να εξηγήσει γιατί μειώνεται ο αριθμός των παραγωγών.

Είπε μεταξύ άλλων ότι οι κτηνοτρόφοι μειώνονται

  • γιατί «οι νόμοι που ψηφίστηκαν το 2016 και το 2017, επηρεάζουν άμεσα την ύπαρξη κτηνοτρόφων «γιατί όταν το ελληνικό γιαούρτι μπορεί να είναι από γάλα σκόνη που έρχεται απ’ έξω ή γάλα κρέμα, σημαίνει πλήρη απαξίωση των αγελαδοτρόφων γαλακτοπαραγωγών»
  • γιατί η φέτα παρασκευάζεται «όχι όπως διατάσσει η ευρωπαϊκή απόφαση»
  • γιατί ανεβαίνουν οι τιμές για τις πρώτες ύλες
  • γιατί το «προσωπικό των υπουργείων δεν θέλει να βοηθήσει, διαχρονικά, τους ανθρώπους αυτούς» (σ.σ. τους παραγωγούς)

Ξεκινώντας από το τέλος και τον αγαπημένο «στόχο» του κ. Καχριμάνη «το προσωπικό του υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης», προφανώς, πολιτικός προϊστάμενος είναι ο εκάστοτε υπουργός και η αναπαραγωγή αυτής της τελεολογικής επαγωγής, δεν τον «αθωώνει» από ευθύνες.  Άλλο αν ο κ. Καχριμάνης έχει συνήθως καλές σχέσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, ανεξαρτήτως κόμματος.

Επίσης, οι «νόμοι του 2016 και του 2017» ενδεχομένως να έπαιξαν ρόλο, αλλά ο αριθμός του ζωικού κεφαλαίου μειώνεται σταθερά εδώ και πάνω από μια δεκαετία, στην Ήπειρο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 2014 καταμετρήθηκαν 7.179 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής στην Ήπειρο, το 2016 5.622 και το 2019, 5.972.

Η δε παραγωγή γάλακτος το 2013 ήταν 139.290 τόνοι σε όλη την Ήπειρο, το 2016 108.198 τόνοι και το 2019, 104.233 τόνοι.

Προφανώς υπάρχει πρόβλημα, όπως επίσης προφανώς, οι αιτίες είναι περισσότερες και πιο σύνθετες.

Σε ό,τι αφορά τη φέτα, είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο περιφερειάρχης έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις, αλλά η κατάσταση δεν μοιάζει να βελτιώνεται. Πριν από μερικούς μήνες, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, Γιάννης Βιτάλης, είχε κάνει μια αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης, για το προϊόν.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Καχριμάνης μετέφερε τη (μάλλον προφορική, ως συνήθως) ενημέρωση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ότι «κατεβάζει αυτές τις ημέρες διάταξη καινούργια, στην οποία θα μπούνε τα 9,5 εκατ. στρ. που παίρνουμε επιπλέον μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και έτσι κάθε περιοχή θα είναι αυτάρκης».

Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει «να συμπληρωθεί το Άρτεμις ΙΙ (σ.σ. είναι το πρόγραμμα ελέγχου διακίνησης γάλακτος)» και εκτίμησε ότι «ο υπουργός τα έχει καταλάβει, δεν ξέρω αν τον παίρνει να τα περάσει όλα αυτά μέχρι τις εκλογές».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back