ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Κλειστή στροφή» για τη φέτα και τον κλάδο

Εικόνα του άρθρου «Κλειστή στροφή» για τη φέτα και τον κλάδο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/10/2022, 16:13
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όχι ιδιαίτερα αισιόδοξος για μια σειρά ζητήματα που αφορούν την πρωτογενή παραγωγή (και τα προϊόντα της), εμφανίστηκε ο Γιάννης Βιτάλης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.

Ο κ. Βιτάλης, που είναι και αντιπρόεδρος της «Δωδώνης», προειδοποίησε για δύο βασικά θέματα: για τις τιμές, που όπως είπε, προοπτικά μπορούν να φτάσουν τα 20 ευρώ/κιλό και η φέτα «να πουλιέται σε ντελικατέσεν πλέον», αλλά και για την παραγωγή που μειώνεται και τους κτηνοτρόφους που φεύγουν από το επάγγελμα. «Οι φούρνοι ξαναγίνονται» είπε, τα κοπάδια όμως, πολύ δύσκολα…

Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΔΟΦ ήταν ιδιαίτερα κριτικός για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όλες τις θητείες των περασμένων ετών: «Μοιάζει σαν να κάνουν εκεί το… αγροτικό τους οι υπουργοί» είπε, λέγοντας ότι «τα τελευταία χρόνια, το αποτέλεσμα είναι μηδενικό». Πρόσθεσε επίσης ότι «και στους έξι υπουργούς κάναμε μαθήματα, τι είναι το ένα και τι είναι το άλλο, τα τελευταία δέκα χρόνια».

Σε ποιους τομείς όμως; Ο κ. Βιτάλης αναφέρθηκε τόσο στην ατιμωρησία ενόχων για νοθεία στη φέτα, λέγοντας ότι πρακτικά δεν τιμωρούνται ελλείψει νομοθετικού πλαισίου και ότι ενώ υπάρχει πχ πρόστιμο 350.000 ευρώ, δεν έχει συνέλθει ακόμα η δευτεροβάθμια επιτροπή. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα «Άρτεμις ΙΙ» για τον έλεγχο διακίνησης του γάλακτος, το οποίο εφαρμόζεται ήδη τοπικά και «είναι υπόψη του υπουργού εδώ και 8 μήνες», χωρίς όμως γενική εφαρμογή (κάτι που ζητάει ο ΕΔΟΦ, αλλά και οι παραγωγοί).

Ξεκαθάρισε μεν ότι «ούτε πολιτική κάνω, ούτε ασχολούμαι με την πολιτική» και ότι «στηρίζει την προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη», αλλά εάν τελικά δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του χώρου, τους επόμενους δύο μήνες, ο δρόμος οδηγεί στο γραφείο του πρωθυπουργού…

Ο κ. Βιτάλης, παρότι παρέθεσε και τα αιτήματα των κτηνοτρόφων (μειωμένο ΦΠΑ στις ζωοτροφές, καύσιμα, επιδοτήσεις, χρηματοδότηση φορέων κ.λπ.), είπε ότι «οι απαιτήσεις τους για τιμές είναι πολύ υψηλές» και ότι γενικά, οι σπασμωδικές κινήσεις (=στιγμιαίες επιδοτήσεις κ.λπ.) δεν επαρκούν.

Προειδοποίησε δε ότι εάν οι τιμές συνεχίσουν να ανεβαίνουν με τους ίδιους ρυθμούς, τότε οι καταναλωτές θα στραφούν προς υποκατάστατα, επιφυλασσόμενος ότι «θα φτιάξει ΠΟΠ» όποιος πουλήσει σε μικρότερες τιμές.  

Σε ό,τι αφορά αυτές, ο κ. Βιτάλης είπε ότι φέτος, υπάρχει αύξηση 8%-15% στο κόστος του πρόβειου γάλακτος –ανάλογα με το μέγεθος της φάρμας- και η τιμή στο ράφι θα φτάσει τα 15 ευρώ, από 10 ευρώ πέρυσι. Το αιγοπρόβειο, όπως είπε, είναι το 80% του παραγωγικού κόστους.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση του ΕΔΟΦ, ο κ. Βιτάλης παρέπεμψε σε ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα, με την οποία ο οργανισμός ζητάει ένα ποσό από τα διαθέσιμα αποθεματικά του ΕΛΓΟ Δήμητρα-«τα 45 εκατ. ευρώ από τα 67, προέρχονται από καταβληθέντα ποσά του ειδικού τέλους γάλακτος» είπε χαρακτηριστικά.

Εν τέλει, ο κ. Βιτάλης κατέληξε «αν δεν βρεθούν οι τρόποι να στηριχτεί ο κλάδος, το σύστημα θα εκτροχιαστεί» το 2023. «Κάθε ανώμαλη αύξηση του κόστους και των τιμών, θα οδηγήσει σύντομα στη μείωση κατανάλωσης και των τιμών γάλακτος» είπε μεταξύ άλλων.

Σε ό,τι αφορά τη «Δωδώνη», είπε ότι η εταιρία αναζητεί νέες αγορές και ότι ποτέ δεν θα φέρει γάλα από το εξωτερικό. «Άλλοι, θα το κάνουν» ξαναείπε.

Τέλος, διευκρίνισε ότι οι σχέσεις με τους παραγωγούς παραμένουν πολύ καλές και ότι η γραφειοκρατία, αλλά και οι «αμετακίνητοι υπάλληλοι» στο αρμόδιο υπουργείο, είναι οι βασικές αιτίες κωλυσιεργιών. Όπως επίσης και η διάθεση των υπουργών να «κάνουν ένα νομικό πλαίσιο που θα ακούγεται ωραία», αλλά όμως, δεν λύνει προβλήματα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back