dodoni back
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Από πότε η Δρακόλιμνη είναι βοσκότοπος;

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/09/2019, 21:52
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Δρακόλιμνη της Τύμφης δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Μια αλπική λίμνη σε ένα πολύ ιδιαίτερο τοπίο, που αποτελεί δημοφιλή ορειβατικό προορισμό για Έλληνες και ξένους. Τα τελευταία χρόνια τα αλπικά λιβάδια άρχισαν να γίνονται δημοφιλή… και σε αγελάδες, οι οποίες από φέτος επισκέπτονται και τα νερά της Δρακόλιμνης. Οι φωτογραφίες με τις αγελάδες να πίνουν νερό στη Δρακόλιμνη κάνουν δυναμική εμφάνιση στα social media, με φυσιολάτρες, ορειβάτες και επαγγελματίες τουρισμού να καταγγέλλουν την όλη κατάσταση.

Είναι σαφές ότι πρόκειται για μια υποβάθμιση του περιβάλλοντος αλλά και ενός εναλλακτικού τουριστικού προϊόντος που η Ήπειρος τόσο πολύ αγωνίζεται να αναπτύξει. Οι δεκάδες αγελάδες που ανήκουν σε έναν κτηνοτρόφο, είναι ανεξέλεγκτες. Δεν είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο. Το ζήτημα με τις αγελάδες… ασύδοτης βοσκής το αντιμετωπίζουν πολλά χωριά της Ηπείρου. Η περίπτωση της Δρακόλιμνης όμως είναι ιδιαίτερα προκλητική. Τα συγκεκριμένα ζώα είναι γνωστά για τη μεγάλη καταστροφή που μπορούν να επιφέρουν σε ένα τοπίο όταν δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Η άφιξή τους δε στη Δρακόλιμνη αποδίδεται στην αναζήτηση νερού… Σημειωτέον ότι η αγελαδοτροφία δεν αποτελούσε ποτέ μια παραδοσιακή δραστηριότητα στην περιοχή.

Ο διαχειριστής του καταφυγίου Αστράκας, Γιώργος Ροκάς, είναι από τους ανθρώπους που βιώνουν αυτή την κατάσταση. Ο ίδιος, όπως μας λέει, έχει κάνει τις σχετικές καταγγελίες αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. «Η όλη ιστορία αποτελεί μια μεγάλη δυσφήμιση για τον τουρισμό. Αν τηρούνταν όλα όσα θα έπρεπε, δεν θα υπήρχε πρόβλημα» τονίζει στον «Τύπο Ιωαννίνων».

Με άλλα λόγια, τα αλπικά λιβάδια και η Δρακόλιμνη έχουν μετατραπεί σε έναν απέραντο… βοσκότοπο βοοειδών.

ΣΧΟΛΙΑ
Βύρων Παπαγεωργίου
Στην περιοχή υπήρχαν πάντα κτηνοτρόφοι. Δεν είδα και την ίδια ευαισθισία για τα λύματα της Τοπικής κοινότητας Παπίγκου που ανεξέλεγκτα ρέουν σε ρυσκι
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3