ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο μεγάλος δακτύλιος πάει στο ΣτΕ

Εικόνα του άρθρου Ο μεγάλος δακτύλιος πάει στο ΣτΕ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/08/2018, 18:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων αποφάσισε να κινηθεί για το «ξεμπλοκάρισμα» του έργου του μεγάλου δακτυλίου όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο αλλά και σε νομικό. Πέραν της άσκησης αίτησης θεραπείας ενώπιον του υπουργού Περιβάλλοντος, το Δημαρχείο προσφεύγει και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση της απόφασης του υπουργού Γιώργου Σταθάκη.

Ο κ. Σταθάκης είχε προχωρήσει στην ακύρωση της απόφασης έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων για το οδικό έργο (κόμβος Βογιάνου-Πανηπειρωτικό Στάδιο) από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, κρίνοντας ότι απαιτείται ενιαία μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και για την Κενάν Μεσαρέ (η οποία είχε κατασκευαστεί με απόφαση απαλλαγής περιβαλλοντικών όρων). Η δημοτική αρχή επιμένει ωστόσο για τη νομιμότητα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά.

Η προσφυγή στο ΣτΕ, που κατατέθηκε σήμερα, δεν αφορά μόνο την αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, η οποία μπορεί να χρειαστεί πολύ χρόνο για να εκδικαστεί, αλλά και αίτηση αναστολής, η οποία εκ του νόμου εκδικάζεται πιο σύντομα. Στην ανακοίνωσή του, ο Δήμος Ιωαννιτών εξηγεί ότι κατά την εκδίκαση της αίτησης αναστολής, το ΣτΕ δεν εξετάζει σε βάθος και καθ’ ολοκληρίαν την επίμαχη υπουργική απόφαση (όπως πράττει εκδικάζοντας την αίτηση ακύρωσης), αλλά εξετάζει μόνο αν η αίτηση ακύρωσης είναι «προδήλως βάσιμη» σε συνδυασμό και με την ανεπανόρθωτη βλάβη που υφίσταται ο Δήμος, όπως εν προκειμένω αποτελεί η απώλεια της χρηματοδότησης του εν λόγω έργου.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας αναφέρεται στη στήριξη που έχει εκφραστεί από φορείς όπως η Περιφέρεια Ηπείρου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων για το έργο του μεγάλου δακτυλίου. Ο κ. Μπέγκας κάνει λόγο για «τοποθετήσεις που έχουν τη δική τους βαρύτητα και την πολιτική τους σημασία», προκρίνοντας ιδιαίτερα την τοποθέτηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, η οποία ήταν αρκετά αναλυτική και τεχνική.

Από την παρέμβαση του δημάρχου, δεν λείπει η αναφορά στους βουλευτές Ιωαννίνων, τους οποίους για άλλη μια φορά (προ)καλεί να πάρουν δημόσια θέση «για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο που αφορά όλους μας», όπως σημειώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back