Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι προσφυγές, οι «νόμοι Θεοδωρικάκου» και οι δαπάνες

Εικόνα του άρθρου Οι προσφυγές, οι «νόμοι Θεοδωρικάκου» και οι δαπάνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/05/2022, 23:09
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ιωαννιτών, με απόφαση της δημοτικής αρχής, πρόκειται να ασκήσει παρέμβαση στην επερχόμενη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) υπέρ των «νόμων Θεοδωρικάκου».

Διαβάστε: Στο ΣτΕ υπέρ «νόμων Θεοδωρικάκου»

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα συζητηθεί η κρίσιμη προσφυγή δημοτικών συμβούλων της Βέροιας κατά των νόμων του πρώην υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου για τον τρόπο συγκρότησης της Οικονομικής Επιτροπής. Το Γ’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε πριν από έναν μήνα αντισυνταγματικές τις σχετικές ρυθμίσεις, παραπέμποντας το θέμα στην Ολομέλεια.

Η απόφαση της δημοτικής αρχής να ασκήσει παρέμβαση στο δικαστήριο, δέχτηκε την κριτική των επικεφαλής των παρατάξεων «Ενότητα Πολιτών» και «Πολίτες για την Ανατροπή», Θωμά Μπέγκα και Λάζαρου Νάτση αντίστοιχα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Με την απόφαση του τμήματος του ΣτΕ κερδήθηκε μια μάχη, όχι όμως ο πόλεμος. Μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση η απόφαση της δημοτικής αρχής μετά την απόφαση της οικονομικής επιτροπής να παρέμβει, με δαπάνες του δήμου, στη συζήτηση που γίνεται στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Αν οι παρατάξεις που συγκροτούν τη δημοτική αρχή ήθελαν να υπερασπιστούν τα νομοθετήματα αυτά θα μπορούσαν να το κάνουν με δικές τους δαπάνες. Όχι όμως με χρήματα του Δήμου», επεσήμανε ο κ. Μπέγκας. 

Ο κ. Μπέγκας υπενθύμισε ότι η παράταξή του μαζί με την παράταξη του κ. Νάτση έχουν προσφύγει στο ΣτΕ κατά εκείνων των ρυθμίσεων Θεοδωρικάκου που ήρθαν να δώσουν περισσότερες και κρίσιμες αρμοδιότητες στην Οικονομική Επιτροπή (μία από αυτές οδήγησαν στην προγραμματική σύμβαση του Δήμου Ιωαννιτών με την Περιφέρεια Ηπείρου για τα led). Η προσφυγή αυτή αναμένεται να κριθεί εντός του καλοκαιριού. Προφανώς, θα έχει ιδιαίτερη σημασία τι μέλλει γενέσθαι με την προσφυγή των δημοτικών συμβούλων Βέροιας στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον κ. Μπέγκα, κινήθηκε και ο κ. Νάτσης στην τοποθέτησή του: «Έχουμε μια προσφυγή του Δήμου ενάντια σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου διαφώνησε με τις αλλαγές του Θεοδωρικάκου» τόνισε, ενώ άσκησε κριτική κι αυτός στο ότι ο Δήμος πληρώνει την προσφυγή. «Πληρώνουμε σαν Δήμος ενάντια σε όλους εσάς» είπε, απευθυνόμενος στη δημοτική αρχή.

Ποια ήταν η απάντηση του δημάρχου Μωυσή Ελισάφ; Καταρχάς, απευθυνόμενος «σε κάποιους που έχουν βαθιά δημοκρατική συνείδηση», είπε ότι η δημοτική αρχή έχει εκλεγεί, ότι δεν έχει διοριστεί. Το ζήτημα βέβαια δεν είναι αυτό. «Φαίνεται ότι τρία χρόνια μετά, γυρνάμε στο σημείο μηδέν…» είπε και υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της δημοτικής αρχής να κάνει προσφυγή «από τη στιγμή που θεωρεί ότι ο τρόπος λειτουργίας της μπορεί να επηρεάζεται δυσμενώς». Πρόσθεσε δε με νόημα ότι μόνο δύο παρατάξεις έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, κι όχι η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back