ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο λογαριασμός βγαίνει…

Εικόνα του άρθρου Ο λογαριασμός βγαίνει…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/03/2020, 17:56
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε μια αναμόρφωση προϋπολογισμού αρκετών εκατομμυρίων ευρώ προχώρησε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων. Μια συνεδρίαση που έγινε διά περιφοράς παρά τις ενστάσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης λόγω της σοβαρότητας του θέματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δημαρχείου, η συγκεκριμένη αναμόρφωση περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία από το κλείσιμο του ταμείου του 2019. Ένα ταμείο που αφορά 23,5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η δημοτική αρχή σημειώνει ότι το τελευταίο τετράμηνο εισπράχθηκαν 850.000 ευρώ από οφειλές «όταν όλο το προηγούμενο διάστημα του έτους είχαν εισπραχθεί περίπου 700.000 ευρώ».

Τα νέα κονδύλια λοιπόν προέρχονται από πραγματικά έσοδα, από ιδίους πόρους που υπάρχουν. Έτσι λοιπόν ο ΟΚΠΑΠΑ ενισχύεται με 200.000 ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών και χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους. Επίσης, ενισχύονται οι πιστώσεις για την εισφορά στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με το ποσό του 1,4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για το ποσό που αναλογεί στον Δήμο Ιωαννιτών, μετά την προ μηνός εφαρμογή της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής από τον Φορέα. Η δημοτική αρχή υπενθυμίζει τη διαφωνία με την απόφαση αυτή του Φορέα Διαχείρισης, όπως και την πρόθεσή της να προχωρήσει στην ακύρωση της απόφασης με νόμιμες διαδικασίες.

«Παρόλα αυτά δεσμεύει στον προϋπολογισμό την προβλεπόμενη δαπάνη ώστε να μην επιτρέψει καμία υποψία περί αύξησης των ανταποδοτικών τελών στη διάρκεια του έτους» αναφέρει. Σε αυτό το σημείο (κάτι που έχει τη σημασία του), η δημοτική αρχή αναφέρει ότι η παράταξη του Θωμά Μπέγκα απείχε από την ψηφοφορία για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, η δημοτική αρχή δεν δίνει απάντηση, στην ανακοίνωσή της, για την αύξηση των δαπανών ηλεκτρικής ενέργειας κατά 300.000 ευρώ –κάτι που είχε θέσει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Ιωάννινα_2023» της Τατιάνας Καλογιάννη, υπενθυμίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το τι έχει γίνει με την ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού οδοφωτισμού.

Στην ίδια συνεδρίαση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δημαρχείου, προχώρησε στην αποδοχή πίστωσης 100.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών ώστε να καλυφθούν ανάγκες για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοιού COVID-19. Σε αυτές περιλαμβάνονται απολυμάνσεις κτιρίων, μόνιμων εγκαταστάσεων και οδοστρωμάτων, όπως και προμήθεια υλικού για την παροχή μέσων προστασίας στους εργαζόμενους.

Τέλος, το Δημαρχείο στέλνει το μήνυμά του και στις παρατάξεις για τις διά περιφοράς συνεδριάσεις: Το Δημοτικό Συμβούλιο και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν δια περιφοράς για όσο διάστημα χρειαστεί. Βέβαια, οι παρατάξεις έχουν ενστάσεις για τα σοβαρά θέματα να συζητούνται διά περιφοράς.

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται πάντως ότι εντός των ημερών θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα που θα επιτρέπει συνεδριάσεις και με τηλεδιάσκεψη, «στην οποία θα πρέπει να προσαρμοστούν όλοι όσοι συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα του Δήμου» όπως σημειώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back