ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Κατσικάς ετοιμάζεται...

Εικόνα του άρθρου Ο Κατσικάς ετοιμάζεται...
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/12/2017, 00:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τις πρώτες ημέρες του 2017, ο καταυλισμός του Κατσικά άδειασε. Οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν κυρίως σε ξενοδοχεία. Λίγους μήνες μετά, λειτούργησε και η δομή φιλοξενίας προσφύγων στην πρώην παιδόπολη «Αγία Ελένη». Πολλοί από τους πρώτους πρόσφυγες που κατέφτασαν στην περιοχή, σήμερα βρίσκονται σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα μέσω οικογενειακής επανένωσης ή μέσω του προγράμματος μετεγκατάστασης, το οποίο «έκλεισε» χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Άλλοι πάλι παραμένουν εδώ κυρίως στην «Αγία Ελένη» και σε διαμερίσματα, περιμένοντας το... μέλλον τους, ενώ σε λίγο καιρό αναμένεται να έρθουν κι άλλοι πρόσφυγες από τα νησιά του Αιγαίου.

Ο καταυλισμός του Κατσικά, όπου οι συνθήκες διαβίωσης ήταν ιδιαίτερα κακές τους μήνες που λειτούργησε, ετοιμάζεται να υποδεχθεί εκ νέου πρόσφυγες. Την ερχόμενη εβδομάδα, θα έχουν τελειώσει οι κατασκευαστικές εργασίες για την αναβάθμιση του καταυλισμού, οι οποίες γίνονται από τη μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam. Βέβαια, το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι ο καταυλισμός είναι έτοιμος για να λειτουργήσει ως μια μικρή πολιτεία την επόμενη μέρα. Σημειωτέον ότι στο νέο αυτό «χωριό», το οποίο μοιάζει τουλάχιστον αφιλόξενο με κοντέινερς-λυόμενες κατασκευές στη σειρά, μπορούν να μείνουν γύρω στα 450 άτομα. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής φέρεται πάντως να πιέζει για την όσο το δυνατόν πιο σύντομα μεταφορά προσφύγων από τα νησιά στον καταυλισμό-δομή του Κατσικά.

Όσον αφορά δε τον «χάρτη» των μη κυβερνητικών οργανώσεων στα Γιάννενα, αυτός θα αλλάξει αρκετά το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η Oxfam (μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις παγκοσμίως) πρόκειται να αποχωρήσει από την περιοχή.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back