ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο κ. Σκέρτσος είναι μέρος του προβλήματος ενημέρωσης

Εικόνα του άρθρου Ο κ. Σκέρτσος είναι μέρος του προβλήματος ενημέρωσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/05/2023, 10:30
ΑΠΟΨΕΙΣ

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδεικνύει μια πολύ επιλεκτική τακτική στο θέμα των διεθνών αξιολογήσεων, δεικτών, ερευνών για την Ελλάδα.

Ο «πρύτανης» αυτής της τακτικής είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, ο οποίος είχε επιφορτιστεί με την «αποδόμηση» όποιας έρευνας ή κατάταξης έπληττε το αφήγημα «όλα πάνε υπέροχα».

Το έκανε σταθερά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εκμεταλλευόμενος την σχεδόν αυθωρεί αναπαραγωγή αναρτήσεών του από φίλα προς την κυβέρνηση μέσα και κυρίως, από το ίδιο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το κάνει και τώρα, με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο. Ο κ. Σκέρτσος, ο οποίος τελείωσε το τμήμα ΜΜΕ του ΑΠΘ, ωστόσο ακολούθησε καριέρα μετακλητού, λομπίστα και πλέον, πολιτικού, διαπιστώνει ότι «η ελευθερία του Τύπου είναι πολύ σοβαρό αγαθό δημοκρατίας ώστε να το αφήνεις σε ‘ρεπόρτερ χωρίς σύνορα’, που αντίθετα με τον τίτλο τους ζουν μέσα σε κλειστά σύνορα ιδεών».

Προφανώς, ο κ. Σκέρτσος προτιμάει το κυβερνητικό μοντέλο, όπου ο πρωθυπουργός είναι πολιτικός προϊστάμενος του επίσημου ειδησεογραφικού πρακτορείου της χώρας. Βέβαια, αυτό το μοντέλο δεν συνηθίζεται στις χώρες που ο κ. Σκέρτσος έχει ως «πρότυπα ελευθερίας». Ένα βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ο πολιτικός έλεγχος, ο οποίος δεν είναι καινούργιος φυσικά –τον εφάρμοζαν και οι προηγούμενοι- αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομιμοποίησε, αφαιρώντας και τα τελευταία προσχήματα: δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να είναι προϊστάμενος κρατικών μέσων ενημέρωσης, τελεία και παύλα.

Το πρόβλημα είναι ότι το ΑΠΕ, ένα επίσημο μέσο στο οποίο εργάζονται επαγγελματίες δημοσιογράφοι, αναπαράγει αυτούσια, σε τίτλο μάλιστα, την ατάκα, χωρίς να τη σχολιάσει καν.  Πέρυσι, το ΑΠΕ δεν αναφερόταν καν στην ελληνική κατάταξη, στο σχετικό τηλεγράφημα. 

Ο κ. Σκέρτσος είναι μέρος του προβλήματος «ενημέρωση_107». Φέτος, επαναλαμβάνει το επιχείρημα ότι «αφού κυκλοφορεί το ‘Μακελειό’ τότε έχουμε ελευθερία έκφρασης». Μόνο που το συγκεκριμένο έντυπο δεν υπάγεται στις γενικές δημοσιογραφικές αρχές, ακόμα και στα πιο διεσταλμένα ήθη και δεοντολογίες και συνιστά προσβολή, ο υπουργός που επιφορτίζεται με την ενημέρωση εκ μέρους της κυβέρνησης να χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο «μέτρο» για να πει ότι «να, έχουμε ελευθερία του Τύπου».

Το επιχείρημά του είναι ανάλογο με αυτό του φον Κανάρη στη Λούφα και Παραλλαγή, ζητούσε από τον Καραμαζώφ να του πει αν «μπορούσες να βγεις στην κόκκινη πλατεία και να πεις ότι ο ‘σύντροφος Μπρέζνιεφ είναι μ…ς’».

Μόνο που ο Χρήστος Βαλαβανίδης υποδύθηκε έναν χαρακτήρα, ενώ ο Άκης Σκέρτσος διαχειρίζεται όντως την εξουσία στην Ελλάδα.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back