Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Υπουργός Επικρατείας και ανασκευών

Εικόνα του άρθρου Υπουργός Επικρατείας και ανασκευών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/11/2021, 11:10
ΕΛΛΑΔΑ

Πριν από λίγες μέρες, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος έκανε μια δήλωση που και ο ίδιος μετάνιωσε μάλλον την ίδια στιγμή, στο δελτίο ειδήσεων του Mega. Προσπαθώντας να υπερασπιστεί την επιλεκτική υποχρεωτικότητα που επιβάλλει η κυβέρνηση για το, έτσι και αλλιώς απόλυτα απαραίτητο, εμβόλιο κατά του covid, είπε ότι «δεν υπάρχει μελέτη ότι οι αστυνομικοί μεταδίδουν» τον ιό.

Χτες ο κ. Σκέρτσος επανήλθε, υπό την πίεση του προφανούς λάθους της δήλωσης, αλλά και της… καζούρας που λογικά επήλθε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μια νέα, διευκρινιστική δήλωση, η οποία δημοσιεύτηκε κυριολεκτικά παντού και βασικά, στην πρώτη σελίδα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

«Ο πιεστικός τηλεοπτικός χρόνος πολλές φορές οδηγεί σε βιαστικές διατυπώσεις που αδικούν το σκεπτικό πίσω από μια τοποθέτηση. Προφανώς οι αστυνομικοί νοσούν και μεταδίδουν όταν δεν τηρούν τα ατομικά μέτρα προστασίας όσο και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας. Σίγουρα όμως δεν συμμετέχουν σε αλυσίδες διασποράς του ιού που να δικαιολογούν την επιβολή οποιασδήποτε υποχρεωτικότητας» είπε ο κ. Σκέρτσος και σχεδόν αυτόματα έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Αφενός, γιατί ο ίδιος προσωπικά δεν έχει καμία «πίεση», τις πολλές φορές που εμφανίζεται σε διάφορα ΜΜΕ. Η βασική του αρμοδιότητα άλλωστε φαίνεται ότι είναι η επικοινωνιακή διαχείριση τέτοιων ζητημάτων. Ο κ. Σκέρτσος ελέγχεται και για άλλες δηλώσεις του, όπως πχ οι κατά καιρούς ανασκευές των κυβερνητικών στόχων για τον εμβολιασμό, που αποτύγχαναν.

Αφετέρου γιατί ακόμα και η πίεση τηλεοπτικού χρόνου δεν δικαιολογεί τέτοια δήλωση. Σαφώς πιο ειλικρινής ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος πρακτικά ομολόγησε ότι για την κυβέρνηση, οι αστυνομικοί είναι  πιο απαραίτητοι από τους υγειονομικούς, εμβολιασμένοι ή όχι: «Για  φανταστείτε τώρα να πάμε να κάνουμε πχ υποχρεωτικό εμβολιασμό στους  αστυνομικούς και στους λιμενικούς, που εκεί έχεις 30.000 με 40.000  ανεμβολίαστους και αν βάλεις το ίδιο μέτρο πρέπει να βγάλεις 20.000 σε  αναστολή. Εσείς θα παίρνατε την ευθύνη;» έλεγε πριν από μια βδομάδα…

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Σκέρτσος επιχειρεί ανασκευές. Στις 6 Ιουνίου 2021  έλεγε ότι «στο τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού» με 1η δόση.  Τότε, το ΑΠΕ αναπαρήγαγε τη δήλωση με τίτλο «Μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί το 50% του ενήλικου πληθυσμού».

Ένα μήνα αργότερα, στις 15 Ιουλίου 2021, ο κ. Σκέρτσος επαναλάμβανε ότι ο στόχος ήταν «στο τέλος Ιουνίου το 50% του ενήλικου πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Βέβαια, ο αρχικός κυβερνητικός στόχος ήταν «70% τον Ιούνιο» ενώ ο ίδιος ο υπουργός, τον Μάιο του 2021 προέβλεπε «τείχος ανοσίας στο τέλος του καλοκαιριού».

Στις αρχές Οκτωβρίου ο κ. Σκέρτσος έγραφε στο facebook, με στοιχεία που λάμβανε υπόψη η «Καθημερινή» και τα παρουσίαζε σε άρθρο, ότι «έχουμε περάσει πλέον σε μια φάση σημαντικής εξομάλυνσης των επιπτώσεων της πανδημίας», τόσο στον εμβολιασμένο πληθυσμό, όσο και στη λειτουργία εκπαίδευσης, οικονομίας και υγείας. Ούτε αυτή η εκτίμησή του επιβεβαιώθηκε από τις εξελίξεις.

Ο υπουργός Επικρατείας στην απάντησή του, η οποία δεν «πιέζεται από τον τηλεοπτικό χρόνο» βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι «η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό δεν αποτελεί πολιτική σημαία ευκαιρίας. Η υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό συνδέεται ευθέως με τον κίνδυνο έκθεσης και μετάδοσης του ιού σε ευάλωτες ομάδες όπως π.χ. οι ασθενείς που προσφεύγουν στα νοσοκομεία για να αναζητήσουν θεραπεία και όχι για να κολλήσουν COVID» και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει «ανεφάρμοστες και αμφίσημες προτάσεις περί δήθεν ‘προαιρετικής υποχρεωτικότητας’ -δηλαδή χωρίς πρακτικές κυρώσεις- και σε άλλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων πλην των υγειονομικών».


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back