ΕΛΛΑΔΑ

RSF: Ελλάδα και ελευθερία του Τύπου, δεν έχουν καλή σχέση

Εικόνα του άρθρου RSF: Ελλάδα και ελευθερία του Τύπου, δεν έχουν καλή σχέση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/05/2022, 12:32
ΕΛΛΑΔΑ

Οι «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» στην ετήσια έκθεσή τους για την ελευθερία του Τύπου, αποτυπώνουν μια εξαιρετικά κακή κατάσταση στην Ελλάδα.

Η χώρα βρίσκεται στην 108η θέση, από την 70η πέρυσι και τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βαθμό 55,52 στο world index που καταρτίζουν.

Η έκθεση των RSF αναφέρεται στη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, αλλά και του ολλανδού δημοσιογράφου Πέτερ ντε Βρις που έριξε σημαντικά και την Ολλανδία στην κατάταξη.

Όλη η κατάταξη είναι εδώ

Όλα αυτά βέβαια, για το Αθηναϊκό Πρακτορείο δεν υφίστανται. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, στο οποίο η πρόσβαση για τα ΜΜΕ είναι με συνδρομή, στο κεντρικό του τηλεγράφημα για την έρευνα, δεν αναφέρει πουθενά την ελληνική κατάταξη.

Το πλήρες κείμενο του ΑΠΕ, το οποίο υπενθυμίζεται ότι υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, στηρίζεται στη συνέντευξη Τύπου των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα, στο Λονδίνο και αναφέρει… επιλεκτικές κατατάξεις, όπως πχ: «Πρώτη στην κατάταξη εξακολουθεί να είναι για έκτη συνεχή χρονιά η Νορβηγία, ενώ ακολουθούν η Δανία και η Σουηδία. Οι RSF εξέφρασαν εξάλλου την ελπίδα τους για τη βελτίωση των συνθηκών για τα μέσα ενημέρωσης μετά την αλλαγή κυβέρνησης στη Μολδαβία (40η) και τη Βουλγαρία (91η)».

Σημειωτέον ότι το ΑΠΕ ανάρτησε τις ανακοινώσεις κομμάτων σχετικά με τη λίστα των RSF.

Αλγεινή ήταν και η τοποθέτηση του… πολιτικού προϊσταμένου στα του Τύπου, Γιάννη Οικονόμου. «Η συγκεκριμένη έκθεση έχει μια δική της μεθοδολογία. Διάβασα ότι μέρος της μεθοδολογίας είναι να αξιολογεί υποθέσεις που ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη και που είναι ακόμα ανοικτές. Θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να συμπεριλαμβάνει στην αξιολόγησή της και μάλιστα επιβαρυντικά θέματα που ελέγχει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη χωρίς να έχει καταλήξει ο έλεγχος αυτός. Όπως επίσης και θέματα συνεπειών τής πανδημίας στη λειτουργία του Τύπου».

Είπε δηλαδή ότι φταίει… η μεθοδολογία της κατάταξης, ένα επιχείρημα που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κατά κόρον για τα πάντα: από την καταγραφή θανάτων από covid μέχρι το κόστος της κιλοβατώρας, όταν οι συγκρίσεις της δημιουργούν σημαντικό πολιτικό πρόβλημα.

Ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε ότι «ουδείς στη χώρα μπορεί να ισχυριστεί ότι στη χώρα δεν υπάρχει πολυφωνία, πλουραλισμός, ελευθερία», αποφεύγοντας να απαντήσει για την ουσία του ζητήματος και υπεκφεύγοντας με ανακρίβειες…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back