dodoni back
ΕΛΛΑΔΑ

Μια απίθανη ιστορία κυβερνητικής ανακρίβειας

Εικόνα του άρθρου Μια απίθανη ιστορία κυβερνητικής ανακρίβειας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2022, 13:32
ΕΛΛΑΔΑ

Δεν είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα λέει ανακρίβειες, μισές (ή και καθόλου) αλήθειες, προκειμένου να υπηρετήσει μεσαζοντικά το κυβερνητικό συμφέρον.

Συμβαίνει παντού, συμβαίνει συνέχεια, συμβαίνει σχεδόν πάντα.

Αυτή τη φορά όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και τα κυβερνητικά μέσα, με πρώτο το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το παράκαναν.

Η ετήσια έκθεση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα έφερε την Ελλάδα χαμηλά στην ελευθερία του Τύπου. Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει μεν δεχθεί κριτική για το World Press Index της κατά καιρούς, αλλά είναι όπως… οι ακαδημαϊκές κατατάξεις: δημιουργεί ένα μέγεθος που δεν μπορεί να μην σχολιαστεί και ειδικά στην περίπτωση των RSF, είναι σημείο αναφοράς.

Η μεθοδολογία της βασίζεται σε δύο παράγοντες: την ποσότητα των γεγονότων εις βάρος δημοσιογράφων και μέσων και την ποιοτική ανάλυση των ερωτηματολογίων στα οποία απαντάνε, σε 23 γλώσσες, «παροικούντες» τα ΜΜΕ σε κάθε χώρα.

Η Ελλάδα φέτος, ελέω δολοφονίας Καραϊβάζ και αδυναμίας διαλεύκανσής της, μέχρι στιγμής, αλλά και λόγω του μονοσήμαντου και επιθετικότατου κυβερνητικού χειρισμού απέναντι στα ΜΜΕ, βρίσκεται στο βάθος του πίνακα. Σημειωτέον, η φετινή έκθεση έχει τίτλο «η εποχή της πόλωσης» στα ΜΜΕ, πολιτική που η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί πιστά, χωρίζοντας σε «δικά» της και μη, μέσα ενημέρωσης με πολλούς τρόπους: από τη χρηματοδότηση μέσω διαφήμισης, μέχρι δημόσιους χαρακτηρισμούς και δηλώσεις.

Η Ελλάδα λοιπόν, στη συγκεκριμένη κατάταξη είναι 108η με σκορ που την κατατάσσει στις «προβληματικές» χώρες.

Ο θόρυβος έπληξε το φιλελεύθερο προφίλ που θέλει να αναπαράγει η κυβέρνηση, οπότε το επιτελείο της έκανε το εξής: έψαξε να βρει μια άλλη έκθεση, την οποία να προβάλλει ως πιο αξιόπιστη, αφού πρώτα προσπάθησε, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, να αποδομήσει το αποτέλεσμα που παρουσίασαν οι RSF.

Και τη βρήκε. To Media Pluralism Monitor είναι ένας επίσης ανεξάρτητος οργανισμός που εδρεύει στην Ιταλία και χρηματοδοτείται από την ΕΕ και, μαντέψτε, λειτουργεί όπως περίπου και οι RSF σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις κ.λπ. Επίσης, συνεργάζεται με την ΕΕ… όπως και οι RSF.

Ωστόσο, η κυβέρνηση και κυρίως, οι υποστηρικτές της, καταδίκασαν ως «ΜΚΟ» τους RSF, με το γνωστό επιλεκτικό τρόπο ενός πολιτικού χώρου, του οποίου στελέχη (κάποια επιφανή), έχουν ή δουλεύουν σε ΜΚΟ.

Το χειρότερο όμως ήταν ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε αυτή η έκθεση, του MPM. Πρώτον, είναι το 2021. Δεύτερον, ο κ. Οικονόμου την αναπαρήγαγε με ένα screenshot στο facebook, αναφέροντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, υπερβαίνοντας τις επιδόσεις πολλών χωρών με μεγάλη παράδοση και ταυτόχρονα, υπολειπόμενη ελαχίστων».

Η τοποθέτησή του, εκτός από συγκλονιστικά ανακριβής, είναι και οριακά προσβλητική για τα ίδια τα ΜΜΕ στην Ελλάδα. Η έκφραση περί «μεγάλης παράδοσης» υποβαθμίζει το γεγονός για παράδειγμα, ότι η Ελλάδα είχε πρακτορείο ειδήσεων από το 1905, το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Δυστυχώς, ακόμα και αυτό, το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας, το οποίο υπάγεται (κακώς) απευθείας στον πρωθυπουργό πλέον, φρόντισε να αναπαράγει αυτούσια την ανάρτηση του κ. Οικονόμου, ενώ ταυτόχρονα είχε φροντίσει να αποσιωπήσει τα στοιχεία των RSF. Κάπως έτσι, υποτίμησε και τον εαυτό του, αλλά και επιβεβαίωσε μερικές από τις παρατηρήσεις της έκθεσης των RSF, σε ένα από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά «φάουλ» που έχει κάνει τα τελευταία 7 χρόνια.

Αλλά και η ίδια έκθεση του MPM δεν είναι αυτή που παρουσιάζει ο κ. Οικονόμου. Για την ακρίβεια, δεν κατατάσσει καν (όπως κάνουν οι RSF), αλλά και εντάσσει την Ελλάδα στη περιοχή «μεσαίου ρίσκου», σε τομείς όπως για παράδειγμα η «βασική προστασία» του πλουραλισμού και του δικαιώματος αναζήτησης, λήψης και μετάδοσης της πληροφορίας.

Η καθαυτή έκθεση του MPM για την Ελλάδα, την οποία επιμελήθηκε το ΕΛΙΑΜΕΠ, αναφέρει περιπτώσεις δυσφήμησης δημοσιογράφων, για να τονίσει ότι «το ελληνικό κράτος δεν έχει απονομιμοποιήσει την δυσφήμηση».

Ο κ. Οικονόμου υπέπεσε σε ένα ακόμα λάθος: «τσίμπησε» και μαζί του, όλη η κυβέρνηση, σε δύο καταγραφές μιας προβληματικής κατάστασης που δεν αναφέρονται όμως μόνο σε αίτια χρονολογούμενα μόνο σε αυτή την κυβερνητική περίοδο. Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει παρουσιάσει μια σειρά αποφάσεις, όπως η υπαγωγή του επίσημου, κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου και της τηλεόρασης στον πρωθυπουργό ή η «λίστα Πέτσα».

Επίσης, επιδεικνύει αδυναμία (όπως και προκάτοχοί της) να διαλευκάνει δολοφονίες δημοσιογράφων, αλλά και να εξηγήσει γιατί δημοσιογράφοι παρακολουθούνται από τις κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας.

Κάπως έτσι, αισθάνθηκε την ανάγκη να τοποθετηθεί με αυτό τον ατυχή τρόπο.

Ακόμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πόσταρε ένα screenshot, με έναν πίνακα που δεν αναφερόταν καν σε αυτά που παρέθετε ως συμπεράσματα και χωρίς να παραθέτει και κάποιον ενεργό σύνδεσμο. Αυτό έφτανε όμως για να αναπαραχθεί αυτούσιο το ποστ, από το ΑΠΕ (το οποίο είναι συνδρομητικό, παρεμπιπτόντως) καθώς και από φίλια στην κυβέρνηση μέσα, μονοπρόσωπα και μη.

Το πιο κωμικοτραγικό σε όλα αυτά, είναι ότι το MPM στηρίζεται από το κέντρο μελετών «Ρόμπερτ Σούμαν», το οποίο είχε κάνει και την έρευνα για τις τηλεοπτικές άδειες, χάριν των οποίων μεγάλα συγκροτήματα ΜΜΕ (και έλληνες ολιγάρχες που τα έχουν) στράφηκαν μαζικά προς τη στήριξη της ΝΔ, γιατί δεν ήταν ικανοποιημένα από τη μελέτη…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3