ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο έρωτάς της με έφτιαξε αρχιτεχνίτη μέγα...»

Εικόνα του άρθρου «Ο έρωτάς της με έφτιαξε αρχιτεχνίτη μέγα...»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2017, 23:12
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια ερωτική ιστορία: ένας απλός πολεμιστής σε έναν προμαχώνα και μια δέσποινα, ψυχοκόρη του σέρβου ηγεμόνα Θωμά Πρελούμπου (ή Πρελιούμποβιτς) ενός ανθρώπου που διοίκησε τα Γιάννενα από το 1366 έως το 1384 και ο οποίος υπήρξε αντιπαθής στον τοπικό πληθυσμό.

Μπροστά στο κοινό, στον 1ο όροφο του Μουσείου Αργυροτεχνίας, ανάμεσα από τα ασημένια εκθέματα, σε ένα κτίριο που κάποτε ήταν προμαχώνας, οι θεατές ακούν από τα χείλη του πολεμιστή, τον οποίο ενσαρκώνει ο ηθοποιός Γιώργος-Αναστάσιος Πάσχος, πώς ο έρωτάς του για την όμορφη κοπέλα τον  μετέτρεψε από έναν πολεμιστή και σιδηρουργό σε ένα μάστορα της αργυροτεχνίας. Πώς με το καλέμι του και τα άλλα εργαλεία του άρχισε να φτιάχνει ρεγάλα (δώρα) για την αγαπημένη του. Πώς η τέχνη της ασημουργίας «τρύπωσε» μέσα στην καρδιά του. «Μα όσο η τέχνη μού έδινε, τόσο με γέμιζε» λέει...

Ένα 25λεπτο θεατρικό «ταξίδι» στις απαρχές της γιαννιώτικης αργυροτεχνίας, με τη δύναμη της μυθοπλασίας.Μια δραματοποιημένη αφήγηση, ένας έμμετρος, σε ποιητική διάλεκτο, μονόλογος με τίτλο «Το μυστικό του προμαχώνα». Μια καλοδουλεμένη θεατρική παράσταση που «δουλεύει» πολύ καλά μέσα στον χώρο του μουσείου, ιδίως από τη στιγμή που πρόκειται για μια ιστορία άμεσα συνδεδεμένη με το ασήμι και τους αργυροτεχνίτες. Το κείμενο δε της παράστασης είναι πάρα πολύ καλό, δεδομένης και της δυσκολίας που πάντα έχει ο έμμετρος λόγος. Εκφράσεις και λέξεις όμορφες, ξεχασμένες και οι οποίες βρίσκουν την κατάλληλη ευκαιρία για να επιστρέψουν. Αν και η παράσταση είναι μικρή (διάρκειας 25') το κείμενο είναι «γεμάτο» πετυχαίνοντας να δώσει στον θεατή όλα εκείνα τα στοιχεία για να φτιάξει τις εικόνες στο μυαλό του. Και βέβαια ο ηθοποιός, ο Γιώργος-Αναστάσιος Πάσχος που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις ενός μονόλογου, και δη με γρήγορο ρυθμό.

Το κείμενο της παράστασης έχουν γράψει ο Μάξιμος Μουμούρης, ο οποίος και σκηνοθετεί, και η Παρασκευή Καλογεράκη, μέλη της θεατρικής εταιρίας «Μεταξύ σοβαρού και αστείου». «Ήταν μια διαδικασία έρευνας, συγγραφής και προβών. Για μας η όλη η διαδικασία ήταν πρωτόγνωρη, ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική ειδικά όσον αφορά τον έμμετρο λόγο" αναφέρει στον «Τύπο Ιωαννίνων» ο κ. Μουμούρης.

Το θέατρο στο μουσείο είναι μια τάση που έχει έρθει και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Τα μουσεία, από την πλευρά τους, ως πολιτιστικοί οργανισμοί, αναζητούν νέους τρόπους μουσειακής ανάγνωσης, για να μην αποτελούν μόνο έναν τόπο έκθεσης τεκμηρίων αλλά και έναν τόπο αναπαράστασης της βιωμένης εμπειρίας. Προς την κατεύθυνση αυτή, η δραματοποιημένη αφήγηση και οι θεατρικές παραστάσεις αποτελούν ίσως τα πιο κατάλληλα εργαλεία.  

Ο κ. Μουμούρης μάς εξηγεί τη δική του θεώρηση: «Το θέατρο στο μουσείο ανθεί στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες. Δεν είναι κάτι καινούριο. Από την πλευρά μου, έψαχνα μορφές που να βγαίνουν από τα πλαίσια μιας σκηνής. Το θέατρο στο μουσείο είναι μια μορφή που μπορεί να παρουσιαστεί με ωραίο και εναλλακτικό τρόπο».

Η θεατρική παράσταση «Το μυστικό του προμαχώνα», την οποία παρουσιάζουν το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Μεταξύ σοβαρού και αστείου», σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, θα ανεβαίνει κάθε Σάββατο και Κυριακή (11:00, 12:00, 16:00, 17:00), μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Αργυροτεχνίας, στο Ιτς Καλέ. Απαραίτητη η κράτηση θέσης λόγω περιορισμένης χωρητικότητας. Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων, στο τηλ.: 26510 64065 (καθημερινά 10:00-17:00 εκτός Τρίτης).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back