ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ψηφιακό σχέδιο…

Εικόνα του άρθρου Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ψηφιακό σχέδιο…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/07/2022, 22:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου και σχεδίου δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού και έξυπνης πόλης ολοκλήρωσε ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος την Παρασκευή.

Το συγκεκριμένο Σχέδιο Ψηφιακής Στρατηγικής αφορά την περίοδο 2021-2030. Συμπληρωματικά του Στρατηγικού Σχεδιασμού και για την τριετία 2022-2024, σχεδιάστηκε ένα συνεκτικό Σχέδιο Δράσεων. Σε αυτό εντάσσονται οι παρακάτω δράσεις:

-Δημιουργία του Κέντρου Επιτελικής Διαχείρισης Έξυπνης Πόλης (Smart City Control Centre)

Η δημιουργία ενός Κέντρου Επιτελικής Διαχείρισης θα βοηθήσει στην κατά το δυνατό μεγαλύτερη αξιοποίηση των έργων, μέσω της κεντρικής φιλοξενίας του συνόλου των εφαρμογών για τις οποίες η φιλοξενία θα είναι αρμοδιότητα του Δήμου και της ενδυνάμωσης του κεντρικού ελέγχου και διαχείρισης του συνόλου των λειτουργιών. Κρίνεται κρίσιμη δράση καθώς ο υφιστάμενος εξοπλισμός του Δήμου είναι παρωχημένος, χαμηλής ποιότητας και μειωμένων δυνατοτήτων υποστήριξης των νέων συστημάτων έξυπνης πόλης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

-Επέκταση του Ασύρματου Δικτύου LoraWAN & Public Wifi

Το δίκτυο LoraWAN θα υλοποιηθεί έτσι ώστε να προσφέρει τις απαραίτητες επιδόσεις για τη συγκέντρωση του συνόλου των δεδομένων με ταχύτητα και αξιοπιστία. Για το σκοπό αυτό θα τοποθετηθούν κεραίες ανάλογα με την έκταση της περιοχής που πρέπει να καλυφθεί και τον αριθμό των αισθητήρων.

Επίσης, θα γίνει αναβάθμιση της υφιστάμενης ασύρματης υποδομής του Δήμου.

-Ενσωμάτωση Συστημάτων Κυβερνοασφάλειας (Cybersecurity)

-Digital Twin: Υποδομή Ψηφιακού Διδύμου

O Δήμος προτίθεται να υλοποιήσει λύση ψηφιακού διδύμου με τα ακόλουθα συστατικά: Συλλογή δεδομένων με εναέρια φωτογράφιση με χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (ΣμηΕΑ), δημιουργία τρισδιάστατου μοντέλου, λογισμικό απεικόνισης και διαχείρισης τρισδιάστατης ψηφιακής πόλης.

Η ολοκλήρωση του ψηφιακού διδύμου θα βελτιώσει σταδιακά τη λήψη αποφάσεων σε εκτελεστικό επίπεδο και θα επιτρέψει στους υπεύθυνους να παρακολουθούν στενά, τους βασικούς δείκτες λειτουργίας και συμπεριφοράς της πόλης. 

-Δημιουργία συστήματος  οπτικών αισθητήρων για την παρακολούθηση της ασφάλειας κρίσιμων υποδομών και πολιτών, παρακολούθησης της κυκλοφορίας και αποτροπής της παράνομης και αντικοινωνικής στάθμευσης με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης

-Λειτουργία Συστήματος Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων, Έγκαιρης Ανίχνευσης και Διαχείρισης Δασικών Πυρκαγιών

Δράση 1 Σύστημα Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων.

Το σύστημα θα βοηθά στην Επίγνωση Κατάστασης, στη διαμόρφωση Κοινής Επιχειρησιακής Εικόνας και θα συνεπικουρεί στη βέλτιστη διαχείριση των διαθέσιμων επιχειρησιακών πόρων για την άμεση αντιμετώπιση φυσικών φαινομένων (π.χ. πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμός, πανδημίας κ.α.), ανθρωπογενών καταστροφών και ατυχημάτων.

Δράση 2 Έγκαιρη Ανίχνευση και Διαχείριση Δασικών Πυρκαγιών

Aφορά στην υλοποίηση συστήματος έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης δασικών Πυρκαγιών. Τα σημεία που θα βρίσκονται εντός της περιοχής κάλυψης του συστήματος, μεταξύ άλλων είναι τα παρακάτω: Περιαστικό δάσος Ιωαννίνων, Ισραηλινό Νεκροταφείο Ιωαννίνων, Νησί της λίμνης Παμβώτιδας, Πάρκο Πυρσινέλλα.

Έξυπνες διαβάσεις

Αφορά την εγκατάσταση ενός ευφυούς συστήματος Έξυπνης Διάβασης Πεζών με αυτόματη αναγνώριση παρουσίας πεζών, το οποίο θα εξασφαλίζει την ασφαλή διέλευση των πεζών στην περιοχή παρέμβασης μέσα από την αυτόματη αναγνώριση παρουσίας τους και την αυτόματη φωτεινή σήμανση της διάβασης.

Έξυπνες στάσεις

Οι έξυπνες στάσεις, πέρα από την προστασία που παρέχουν οι παραδοσιακές στάσεις, θα παρέχουν, μεταξύ άλλων, τις παρακάτω υπηρεσίες: ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, φόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών, φωτισμό, χώρο ψηφιακής διαφήμισης, πληροφόρηση για τον αναμενόμενο χρόνο άφιξης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και ενεργειακή αυτονομία με χρήση φωτοβολταϊκών.

Έξυπνο ηλιακό́ δέντρο   

Το έξυπνο ηλιακό δέντρο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της ιδέας για «βιώσιμη αστική τέχνη» που ενσωματώνεται ομαλά στο περιβάλλον σε ανοιχτό χώρο προωθώντας τη συνειδητοποίηση της βιωσιμότητας-αειφόρου ανάπτυξης σε μια κοινωνία. Το ηλιακό δέντρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα ‘Smart City’ για διάφορες εφαρμογές Διαδικτύου των Πραγμάτων (IoT - Internet of Things).

-Δημιουργία Συστήματος "Ψηφιακός Τουριστικός Οδηγός Πόλης"

Παροχή πλατφόρμας με στόχο την ενδυνάμωση της εγχώριας επιχειρηματικότητας στον τομέα του τουρισμού, της εστίασης και του πολιτισμού.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ: https://smart.ioannina.gr/strategic.html.

ΣΧΟΛΙΑ
Nikos Dallas
Η στρατηγική του κ. Ελισαφ στο θέμα είναι σαν το λινκ που παραθέτετε..απλά δεν υπάρχει!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back