Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Δήμος απαντάει στους καλλιτέχνες

Εικόνα του άρθρου Ο Δήμος απαντάει στους καλλιτέχνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2020, 18:52
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Δήμος Ιωαννιτών απαντάει στις καταγγελίες των καλλιτεχνών για τον τρόπο που επιλέγονται παραγωγές, ειδικά από το ΔΗΠΕΘΙ.

Ο Δήμος στην ανακοίνωσή του δεν απαντάει στις βασικές καταγγελίες της Πρωτοβουλίας Εργαζόμενων στην Τέχνη, ότι για παράδειγμα μέλος της διοίκησης του ΔΗΠΕΘΙ παίρνει καλοκαιρινή παραγωγή ή ότι χωρίς δημόσια πρόσκληση, ανατίθενται παραγωγές σε συγκεκριμένους καλλιτέχνες.

Αναφέρει ότι ναι μεν «συμμερίζεται απόλυτα την αγωνία τους για το μέλλον», δεν συμμερίζεται δε απόψεις «περί αποκλεισμού του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού».

Ο Δήμος αναφέρει ότι «η Συμφωνική Ορχήστρα, τα μουσικά σύνολα του Ωδείου, η Φιλαρμονική, η Λαϊκή Ορχήστρα, τα ροκ συγκροτήματα που θα πλαισιώσουν το Ioannina  Rock  City, θεατρικές ομάδες που θα παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους, το κουκλοθέατρο, αποτελούνται από ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό».

Βέβαια, τα συγκροτήματα που θα παίξουν στο Ioannina Rock City συμμετέχουν αφιλοκερδώς, οπότε ο Δήμος μάλλον δεν συμμερίζεται ακριβώς την αγωνία που διατυπώνουν οι καλλιτέχνες ή τουλάχιστον, τη «μεταφράζει» σε κάτι… άυλο. Ακόμα, συμπλέκει δύο διαφορετικούς φορείς, το Πνευματικό Κέντρο και το ΔΗΠΕΘΙ, που λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο και διαφορετική στόχευση. 

Παρότι ο Δήμος τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι δεν επιθυμεί να αντιδικήσει με τους καλλιτέχνες, ουσιαστικά χαρακτηρίζει τους διαμαρτυρόμενους «ευνοημένους» του προηγούμενου διαστήματος: «Ο Δήμος δεν επιθυμεί να αντιδικήσει με κανέναν καλλιτέχνη που δραστηριοποιείται στην περιοχή. Δεν χωρούν στον πολιτισμό διαχωριστικές γραμμές. Το επιχειρούν όσοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν δεκάδες συμμετοχές στα πολιτιστικά δρώμενα αδιαφορώντας τότε για το υπόλοιπο ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Χρησιμοποιεί επίσης διχαστική ρητορική, καθώς λέει ότι οι διαμαρτυρόμενοι καλλιτέχνες κάνουν τις καταγγελίες «ίσως γιατί εκτιμούν ότι θα γίνουν πιστευτοί. Ίσως γιατί θεωρούν μόνους εαυτούς καλλιτέχνες».

Ακόμα, ενημερώνει ότι θα προχωρήσει στην προκήρυξη της θέσης του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΙ, η οποία στην πράξη είναι κενή τον τελευταίο καιρό (επίσημα όμως, από τις 13 Ιουνίου). Τέλος, ο Δήμος αναφέρει ότι «θα συνεχίσει να τιμά τους καλλιτέχνες που προσφέρουν στην περιοχή. Θα συνεχίσει όμως να παρουσιάζει δρώμενα και από άλλες περιοχές καθώς ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα και δεν χωρά ‘ημέτερους’ και ‘υμέτερους’».

ΣΧΟΛΙΑ
Νικη Κοντουρη
.Σας είναι εύκολο παρακαλώ πολύ να μου πείτε πώς θα μπορούσα να βρω τα πλήρη κείμενα και των καλλιτεχνών και του Δήμου? Ευχαριστώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back