Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι συμβαίνει πάλι στο ΔΗΠΕΘΕ;

Εικόνα του άρθρου Τι συμβαίνει πάλι στο ΔΗΠΕΘΕ;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2021, 12:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε μια σοβαρή καταγγελία για τη διοίκηση του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΕ) Ιωαννίνων προχωρά η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου. Οι καλλιτέχνες καταγγέλλουν ότι το ΔΗΠΕΘΕ προχώρησε σε απευθείας ανάθεση για τη θερινή παράσταση «Από γιορτή σε γιορτή-Η Πασκαλιά της λευτεριάς» με προϋπολογισμό 40.000 ευρώ.

Η απευθείας ανάθεση, όπως σημειώνεται, έγινε με απόφαση της προέδρου του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων Χριστίνας Κωτσαντή.

Η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου διευκρινίζει ότι η όλη διαδικασία έγινε χωρίς να προηγηθεί ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, χωρίς να υπάρξει απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς έγκριση του προϋπολογισμού. Κι όλα αυτά μάλιστα λίγες μέρες πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή.

Οι καλλιτέχνες υπενθυμίζουν δε με νόημα ότι εκκρεμεί μια απάντηση για τη διερεύνηση από το Διοικητικό Συμβούλιο του τρόπου με τον οποίον θα υλοποιούνταν η φθινοπωρινή παραγωγή «που ανατέθηκε σε μέλος του Συμβουλίου (!)».

Η  Ένωση Καλλιτεχνών εκτιμά ότι η νέα ενέργεια του ΔΗΠΕΘΕ βρίσκεται «στα όρια της παρανομίας» και ζητούν τόσο από την κα Κωτσαντή όσο και από τον δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ να δώσουν απαντήσεις.

Τα τεκταινόμενα στο ΔΗΠΕΘΕ δεν προκύπτουν από επίσημες ανακοινώσεις, αλλά από τη «Διαύγεια» μέσω συμβάσεων που υπογράφει η πρόεδρος κα Κωτσαντή με συγκεκριμένους καλλιτέχνες. Οι σχετικές αποφάσεις επικαλούνται ένα πρακτικό μιας τριμελούς επιτροπής που είχε οριστεί με το σκεπτικό ότι «βρισκόμαστε στη διαδικασία επιλογής καλλιτεχνικού διευθυντή». Ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, καθήκον της εν λόγω επιτροπής είναι να αξιολογεί και να επιλέγει προτάσεις τις οποίες θα προτείνει για υλοποίηση στο Διοικητικό Συμβούλιο. Σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τη «Διαύγεια», δεν υφίσταται.

Εντύπωση βέβαια προκαλεί το timing της όλης υπόθεσης. Στις 2 Μαρτίου, έληξε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή. Την ερχόμενη εβδομάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει για να επιλέξει το πρόσωπο που θα αναλάβει την κρίσιμη αυτή θέση. Η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ αποφάσισε όμως να μην περιμένει και να προχωρήσει σε ανάθεση της θερινής παραγωγής.

Μια κίνηση που έρχεται μετά από έναν χειμώνα ιδιαίτερα πολιτιστικά «φειδωλό» για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, το οποίο «επένδυσε» τις δυνάμεις του κυρίως στην προκήρυξη για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή και στις προετοιμασίες για την παραγωγή ενός τηλεοπτικού σποτ για την ανακύκλωση (!).

Όσον αφορά τις σχέσεις ΔΗΠΕΘΕ και ντόπιων καλλιτεχνών, αυτές είναι ιδιαίτερα έντονες. Το ΔΗΠΕΘΕ αρνείται επί της ουσίας να τους αναγνωρίσει ως συνομιλητές. Οι καλλιτέχνες, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, έχουν καταγγείλει ουκ ολίγες φορές «αδιαφανείς διαδικασίες αναθέσεων παραγωγών» και «επιλεκτικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος», όπως και την ανάθεση σκηνοθεσίας παραγωγής σε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μόλις πριν δύο ημέρες, η Ένωση Καλλιτεχνών Ηπείρου πραγματοποίησε στην κεντρική πλατεία διαμαρτυρία για το πολιτιστικό «κενό», καταθέτοντας και τις προτάσεις του σε τοπικό επίπεδο.

Όπως και να’ χει, πέραν της σοβαρότητας της καταγγελίας της Ένωσης Καλλιτεχνών Ηπείρου για την απευθείας ανάθεση της θερινής παραγωγής, το ΔΗΠΕΘΕ οφείλει να ανακοινώνει τον όποιο προγραμματισμό του και να εξηγεί δημόσια τις επιλογές του. 

Το ΔΗΠΕΘΕ δεν είναι ένας πολιτιστικός σύλλογος, αλλά ένα θεσμικό εργαλείο της τοπικής αυτοδιοίκησης που υπάρχει για την ίδια την κοινωνία. Και η  αξιοπιστία του ΔΗΠΕΘΕ, και κανενός ΔΗΠΕΘΕ, δεν πρέπει να δέχεται πλήγματα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back