Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Καταγγελίες και αιτήματα από τους καλλιτέχνες

Εικόνα του άρθρου Καταγγελίες και αιτήματα από τους καλλιτέχνες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2020, 15:58
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

H Πρωτοβουλία Εργαζόμενων στις Τέχνες, στα Γιάννενα, καταγγέλλει για μια σειρά ζητήματα το Πνευματικό Κέντρο και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Με ανακοίνωσή της, αναφέρει συγκεκριμένα ότι η δεκαετής οικονομική κρίση «έπληξε ανεπανόρθωτα τον καλλιτεχνικό κλάδο και οδήγησε σε ανέχεια και διάσπαση τους επαγγελματίες του πολιτισμού, αφαιρώντας δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων». Τώρα, «ενόψει μιας νέας επερχόμενης κρίσης, το καλλιτεχνικό δυναμικό του Δήμου Ιωαννιτών βρίσκεται σε μια ουσιαστική συσπείρωση για να ανοίξει επιτέλους ένας κοινός δρόμος διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, τόσο από την κεντρική εξουσία, όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση».

Η Πρωτοβουλία καταγγέλλει ότι «οι τακτικές που ακολουθούνται στην πολιτική του πολιτισμού τα τελευταία χρονια, παραγκωνίζουν τους επαγγελματίες καλλιτέχνες της πόλης καθώς λειτουργούν με αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία, απαξίωση, έλλειψη διαλόγου και ‘κατ' επίφαση’ οικονομική υποστήριξη των καλλιτεχνών».

Αναφέρει επίσης ότι Πνευματικό Κέντρο και ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, «αποποιούνται το βασικό τους ρόλο, που είναι η στήριξη, η εξέλιξη και η ανάδειξη του έργου των καλλιτεχνών της πόλης».

Συγκεκριμένα καταγγέλλουν το ΔΗΠΕΘΕ για «αδιαφανείς διαδικασίες αναθέσεων παραγωγών από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων», για «επιλεκτικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος μέσω email (διαδικτυακές δράσεις)», για «αδιαφάνεια και έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τα κονδύλια που εξαγγέλθηκαν ή δόθηκαν για τον πολιτισμό», για «απλήρωτη εργασία και την ακύρωση τιμολογίων από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων» και τέλος, για την ανάθεση σκηνοθεσίας παραγωγής σε μέλος του Δ. Σ.

Ζητούν να παγώσει η θερινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΙ και τα χρήματα να διατεθούν, «κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης και με διαφανείς διαδικασίες, στο καλλιτεχνικό δυναμικό της περιοχής».

Η Πρωτοβουλία ζητάει , επίσης:

  • Άμεση κοινοποίηση ανοιχτών καλεσμάτων για κατάθεση προτάσεων από το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης και ορισμός ανεξάρτητης διακλαδικής επιτροπής καταξιωμένων καλλιτεχνών, προς αξιολόγηση των προτάσεων του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης.
  • Τα ποσά που θα διατίθεντο, στις νέες παραγωγές του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, οι οποίες ακυρώθηκαν λόγω Covid-19 για το προσεχές διάστημα, να διατεθούν στους καλλιτέχνες /δημιουργούς για τη διενέργεια διακαλλιτεχνικού φεστιβάλ , που να συμπεριλαμβάνει όλους τους καλλιτέχνες της πόλης.
  • Άμεση προκήρυξη της θέσης καλλιτεχνικού/ής Διευθυντή /ντριας στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με ανοιχτή πρόσκληση και διαφάνεια στις διαδικασίες αξιολόγησης.
  • Καταβολή δεδουλευμένων σε απλήρωτους εργαζόμενους / συνεργάτες του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
  • Συνάντηση και διάλογο με το δήμαρχο για τα θέματα /προβλήματα,  που απασχολούν τους καλλιτεχνικούς  κλάδους και άπτονται της αρμοδιότητας του Δήμου Ιωαννιτών.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back