Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Άρχοντας στη «Γρανάδα»: 20 χρόνια πριν

Εικόνα του άρθρου Ο Άρχοντας στη «Γρανάδα»: 20 χρόνια πριν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2021, 19:45
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», το επικό δημιούργημα του Τζον Ρόναλντ Ρόιελ Τόλκιν, μεταφέρθηκε πριν ακριβώς 20 χρόνια στη μεγάλη οθόνη, στην πιο μεγαλεπήβολη, ως τότε, κινηματογραφική παραγωγή.

Η New Line Cinema εμπιστεύτηκε το διαστημικών διαστάσεων σχέδιο στον Πίτερ Τζάκσον, που μέχρι τότε τον ήξεραν μόνο οι «ψαγμένοι» από το Bad Taste και το Frighteners, καθώς επίσης και βασικούς ρόλους σε μια σειρά ηθοποιών που δεν ήταν ακόμα τότε «πρώτης γραμμής». Εξαιρούνται φυσικά οι sirs Κρίστοφερ Λι και Ίαν μακ Κέλεν.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2001 λοιπόν, η ταινία έκανε την παρθενική της εμφάνιση στο Λονδίνο.

Ακολούθησαν τα screenings σε Νέα Υόρκη (13/12/01) και Χόλυγουντ (16/12/21).

Η ταινία όμως έκανε παγκόσμια, ταυτόχρονη πρώτη για το «πλατύ κοινό» στις 19 Δεκεμβρίου.

Τότε, παίχτηκε και στα Ιωάννινα. Δεκάδες θεατές γέμισαν τη «Γρανάδα» όπου ήρθε για πρώτη φορά στην πόλη, για τις προβολές που προγραμμάτισε ο κινηματογράφος.

Η συνέχεια ήταν δεδομένη και αναμενόμενη: Σχεδόν 900 εκατ. δολάρια εισπράξεις, χιλιάδες πωλήσεις (και στην πόλη) της πιο πρόσφατης επανέκδοσης της τριλογίας βιβλίων, αναμονή ένα χρόνο για τη συνέχεια.

Στο μεσοδιάστημα, η σειρά ταινιών πρόλαβε να κάνει μερικές επανεκδόσεις με συνολική διάρκεια 686 λεπτών (!) στις extended εκδοχές, να βγάλει 3 δις δολάρια σε εισπράξεις και να γνωρίσει σχετικά πιο πρόσφατα ένα exploitation από τον ίδιο τον Τζάκσον που κατακρεούργησε το Χόμπιτ. Επίσης, το νέο έτος έρχεται μια σειρά, φτιαγμένη (και χρυσοπληρωμένη) από την Amazon, που θα κάνει πρεμιέρα στις 2 Σεπτεμβρίου 2022.

Από την αρχή όλων αυτών, πάνε 20 χρόνια…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back