ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο απολογισμός και οι προτάσεις

Εικόνα του άρθρου Ο απολογισμός και οι προτάσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/04/2017, 13:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την εβδομάδα που μας πέρασε, το περιφερειακό συμβούλιο πραγματοποίησε μια ειδική συνεδρίαση όπου η περιφερειακή αρχή έκανε τον απολογισμό των πεπραγμένων της. Τα περί «απολογισμού» είναι πάντα μια περίπλοκη υπόθεση. Προφανώς, η κάθε περιφερειακή αρχή δίνει τις εξετάσεις της καθημερινά και κρίνεται από τους πολίτες. Είναι αυτή που εκτίθεται, αυτή που δέχεται τα εύσημα ή τις βολές. Η περιφερειακή αρχή πιστεύει για τον εαυτό της ότι κάνει το καλύτερο δυνατόν. Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης το είπε με τον δικό του τρόπο: «Η Περιφέρεια έκανε όλα αυτά που καμία άλλη δεν έχει κάνει ως τώρα».

Η παράταξη της μείζονα αντιπολίτευσης «Ήπειρος Ανατροπής» έχει διαφορετική άποψη. Καταρχάς αναγνωρίζει ότι η περιφερειακή αρχή διαχειρίζεται με εύστοχο τρόπο την καθημερινότητα. Της καταλογίζει όμως ότι, εις το όνομα της καθημερινότητας, απεμπόλησε τον βασικό της ρόλο να σχεδιάζει και να υλοποιεί αναπτυξιακές παρεμβάσεις. «Εξαιτίας αυτής της έλλειψης οράματος και σχεδιασμού, σήμερα, ύστερα από τόσα ευρωπαϊκά πακέτα, εκτιμούμε σαν παράταξη ότι η περιφερειακή αρχή απέτυχε να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα με τον βέλτιστο τρόπο για την ανάπτυξη της περιοχής μας και την ανάδειξη όλων των πλεονεκτημάτων της Ηπείρου…» υποστήριξε στην εισήγηση της παράταξης ο περιφερειακός σύμβουλος Βασίλης Τσίκαρης κατά την πρόσφατη ειδική συνεδρίαση.

Πέραν της πολιτικής ερμηνείας των πράξεων ή των ελλείψεων, η μείζονα αντιπολίτευση κατέθεσε και κάποιες προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα. Ο περιφερειακός σύμβουλος Σπύρος Πάικας παρουσίασε την πρόταση για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μέσω του αθλητισμού, του τουρισμού και της αγροδιατροφής-γαστρονομίας. Καταρχάς, πρότεινε να υπάρξει στόχευση στον εναλλακτικό αθλητικό τουρισμό: «Η περιοχή μας έχει όλες τις προδιαγραφές σε επίπεδο φυσικού περιβάλλοντος για την κατοχύρωση εναλλακτικών αθλητικών δραστηριοτήτων. Ξεκάθαρη στόχευση απαιτείται». Εκτίμησε επίσης ότι απουσιάζουν από τις δράσεις τα δωρεάν σεμινάρια για επαγγελματίες του τουρισμού για την περαιτέρω επιμόρφωση και κατάρτισή τους, όπως και η ανάδειξη του ιατρικού τουρισμού όχι αποκλειστικά και μόνο μέσω του συνεδριακού τουρισμού αλλά και μέσω των νοσοκομειακών δομών και ιατρικών υπηρεσιών. Ο κ. Πάικας άσκησε επίσης κριτική στην τουριστική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Ηπείρου epirusforallseasons.gr. «Μια απλή σύγκριση με αντίστοιχες ιστοσελίδες άλλων Περιφερειών της χώρας αρκεί για να μας προβληματίσει έντονα» είπε.

Στον τομέα της αγροδιατροφής, πρότεινε τη δημιουργία μιας αγροδιατροφικής σύμπραξης και ενός κέντρου ηπειρωτικής γαστρονομίας για μια πιο εξειδικευμένη προσέγγιση της στρατηγικής ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα. Τέλος, κατατέθηκε η πρόταση για συνεργασία της Περιφέρειας με τους φορείς προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε παιδιά άπορων οικογενειών ή άλλων ευπαθών ομάδων πληθυσμού να εγγραφούν δωρεάν σε μια ακαδημία εκμάθησης ενός αθλήματος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back